有限資金下造月供股票

travelleric
|
每月可動用 $2000 造月供股票。想揀以下4隻,平均 $500。大家有何意供呢?
1. 領展。睇好其租務組合及收購前景,租金收入穩定。
2. 泓富。睇好其租務組合,商廈仍有作為
3. 匯控。盈利無咩前景,但貪佢股價唔太上升,每次資金可買多少少股票,食佢高息
4. 煤氣。股價唔會大幅上落,股息唔太高,但貪佢十送一既紅股,複式叠上去,以股生股
sorere
|
823 啦, 吸血鬼股票, 壟斷冇競爭, 邊有得輸.
erichow
|
我會主力供匯豐
始終派息穩定+百業之母

利申:不構成任何邀約或投資建議

babychingching
|

回覆 travelleric 的帖子

我揀左你其中3隻

啱啱供左半年

而家大約有9% PROFIT

得5仔係負增長
travelleric
|
babychingching 發表於 19-2-25 10:29
回覆 travelleric 的帖子

我估你無揀泓富 ?

babychingching
|
travelleric 發表於 19-2-25 10:39
我估你無揀泓富 ?

travelleric
|
babychingching 發表於 19-2-25 12:06

其實煤氣賬面2.x厘息, 但計及送紅股, 回報大約係5% 至 6%.
我咁計, 概念有無錯呢?
erichow
|
travelleric 發表於 19-2-25 15:13
其實煤氣賬面2.x厘息, 但計及送紅股, 回報大約係5% 至 6%.
我咁計, 概念有無錯呢?
...

萬一唔送咁點呢.....

股息是預測。不是合約上必然的!

仲有好多新樓都無用煤氣
wy_yen
|
travelleric 發表於 19-2-25 10:39
我估你無揀泓富 ?

請問邊間可以揀808供?
travelleric
|
wy_yen 發表於 19-2-25 18:04

請問邊間可以揀808供?

原來南商無 (emoji)
JoeLee2006
|
平時啲人供幾隻係用黎分散風險
問題係你得2000蚊
仲要分4隻供
你每隻供得幾多股,,,?
$2000供一隻算啦
JoeLee2006
|
你得2000蚊
仲想供4隻
1隻得500蚊
供得幾多股?

供幾隻主要係分散風險
你資金少既供一隻算數啦
輸極有限啦..
migohappy
|
travelleric 發表於 19-2-24 23:37
每月可動用 $2000 造月供股票。想揀以下4隻,平均 $500。大家有何意供呢?
1. 領展。睇好其租務組合及收購 ...

我都係供緊 @2000,但只會供一隻
wallshar
|

第4隻供煤氣的理據有錯。要做到複息效應,以股生股,公司每年送股係無用嘅,送股屬數字遊戲,每股盈利會增加或減小,徐淨日股價會調整。
你如果要做到複息效應,4隻中只有hsbc 可以用以股代息做到,但你每年投入金額太小,每季都未必收到一股,即係無用。
travelleric
|
其實月供股票精粹為何呢?
若股價向上,則每月同等資金,可買股數越少。
若以股生股,則只有 hsbc 可取?
求教

travelleric
|
migohappy 發表於 19-2-25 22:17
我都係供緊 @2000,但只會供一隻

請教你供緊邊隻?
ar_mak
|
我都比個小小建議你去參考. 1&2放棄泓富選領展,供500; 放棄匯豐選2800,供1000; 煤氣照供500 , 理由如下.

1&2同類需要取捨,比2更優質既商廈組合會考慮太古地產. 匯豐是金融類股份,選2800,按金額比例計番,買金融類股份約佔左450(即是原來買匯豐的500分散投資至全個恆指中金融類,而單計匯豐則約佔100),呢個決定是維持既要集中又想分散的想法. 煤氣照舊500,咁冇理由全部改哂你掛,而且煤氣的確是優秀,值得投入500大元多多支持.

註:供匯豐貪佢股票唔升,理由想當有趣而且為人樂觀.
註:煤氣送股是白手套狼的財技遊戲,大股東才是最大得益者.
travelleric
|
ar_mak 發表於 19-2-25 23:21
我都比個小小建議你去參考. 1&2放棄泓富選領展,供500; 放棄匯豐選2800,供1000; 煤氣照供500 , 理由如下.

1 ...

謝謝你。
再請教。領展 vs 太古地產,如何分析呢?因我少睇太古。謝
ar_mak
|
travelleric 發表於 19-2-25 23:40
謝謝你。
再請教。領展 vs 太古地產,如何分析呢?因我少睇太古。謝
大家既市值都係約1800億,市值相近,領展係溢價,太地就有折讓,現價息率好似823高D. 資產分佈,太地較分散,包括美國及中國,及有點酒店業務. 在難以取捨下會選擇太地,理由是,領展DAY1從政府手上接過資產,本身已經是金蛋,上市至今順風順水,完全未受過考驗,做開順水生意,係有擔心管理層面對經濟下行時的能力. 太地較有優勢既地方係管理層既國際視野,有應付困難既能力,不是十分卓越但至少算係被驗證過,投資經驗亦肯定比領展豐富.

823vs1972,今次呢個真係比較困難去作出選擇,所以你還是去投資自己所熟悉的股票吧.
JoeLee2006
|
wallshar 發表於 19-2-25 22:21

第4隻供煤氣的理據有錯。要做到複息效應,以股生股,公司 ...

其實唔好以為送股係數字遊戲
送紅股都係派息既一種
即使你匯控以股代息
都係要除淨
兩者無分別
大家股價都係要升番上去先有用
舉個例
舊年十送一前最高17蚊
現價17.8
即係每十股收左$3.5息之外
你果一股紅股都變成$17.8
前後就係$21.3