懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我10週時中左。 普通科醫生都建議我食特敏福
雖則我本人唔多鍾意西醫嗰套,但發高燒同埋驚併發症影響bb, 都迫住要食
退燒藥食左一次,咳水食左幾次唔係好咳就冇再食
特敏福就食晒5日,超辛苦,長期頂住個肚食野又食唔到,又攰又嘔
病完重輕左3磅

複式洋房

forum_user9 發表於 19-2-25 18:51
我10週時中左。 普通科醫生都建議我食特敏福
雖則我本人唔多鍾意西醫嗰套,但發高燒同埋驚併發症影響bb, 都 ...

我食左兩次.....今朝退左d 燒37.4-37.5 度,但岩岩量又去返38度

複式洋房

babyso18 發表於 19-2-25 19:11
我食左兩次.....今朝退左d 燒37.4-37.5 度,但岩岩量又去返38度

同埋又唔係冇胃口.....真係唔知咩事.......我諗緊要唔要去瑪嘉烈再睇

大宅

babyso18 發表於 19-2-25 19:13
同埋又唔係冇胃口.....真係唔知咩事.......我諗緊要唔要去瑪嘉烈再睇

唔會咁快退哂,我之前中咗,都至少食到第三次先開始退,加油(emoji)(emoji)

大宅

babyso18 發表於 19-2-25 19:11

記得食晒啲藥,我1月初都中咗,燒到40度,醫生話一定要食晒啲藥,否則到時肺炎就手尾長

別墅

肥虎虎 發表於 19-2-25 09:14

唔食咪影響囉

認同 既然醫生都叫得你食 去睇醫生又唔信醫生

複式洋房

回覆樓主:

我都試過懷孕11週左右中左流感,問左2個婦科意見都話可以食特敏福 我個陣未發現流感前燒左成4,5日。跟住留院私家食左特敏福5日左右,第2日已經開始還燒,臨尾只是咳比較長手尾,而家bb健健康康8個月大啦。

複式洋房

nataliemei 發表於 19-3-5 00:04
我都試過懷孕11週左右中左流感,問左2個婦科意見都話可以食特敏福 我個陣未發現流感前燒左成4,5日。跟住留 ...

好返後我即去婦科打返支流感針同埋出街帶口罩。病完身體會差d,屋企多休息,多人地方唔好去,勤洗手,空氣流通,祝您早日康復,BB平安健康。

複式洋房

nataliemei 發表於 19-3-5 00:06
好返後我即去婦科打返支流感針同埋出街帶口罩。病完身體會差d,屋企多休息,多人地方唔好去,勤洗手,空氣 ...

多謝你....我想問你食完特敏之後......d 胃口有冇變到?我依家成日都唔係好想食正餐.....食左少少就好快飽唔想食

複式洋房

babyso18 發表於 19-3-5 08:21
多謝你....我想問你食完特敏之後......d 胃口有冇變到?我依家成日都唔係好想食正餐.....食左少少就好快飽 ...

我覺得食完,個一排身體都覺得差左架,慢慢先回復,無咩胃口我又唔記得有無,因個陣病左大半個月都瘦曬,遲下好返曬您可以試下間中飲d滴雞精補補,有時唔想食都要為左bb食,剛病好個排要食易消化既野。

複式洋房

nataliemei 發表於 19-3-5 09:18

我覺得食完,個一排身體都覺得差左架,慢慢先回復,無咩 ...

係呀,成日都驚個bb 唔夠營養

複式洋房

回覆樓主:

唔洗驚,懷孕中期慢慢再谷返肥佢就ok

複式洋房

多休息,好好照顧自己,就是對bb最好。加油。

複式洋房

多謝大家.....我會休息多d

複式洋房

babyso18 發表於 19-2-25 00:27
我係度爭札食唔食特敏福.....好驚有咩副作用.....但唔食又驚一直唔退熱影響個bb(emoji)(emoji)(emoji)
...

你最後有冇食到特敏福呀?

我都岩岩中左,醫生建議我食特敏福,懷孕13週5,好擔心影響bb。佢講到冇證據顯示對孕婦有影響,又冇證據顯示冇影響,無凌兩可咁!

複式洋房

Nickybb121 發表於 19-3-5 21:02
你最後有冇食到特敏福呀?

我都岩岩中左,醫生建議我食特敏福,懷孕13週5,好擔心影響bb。佢講到冇證據顯 ...

我最後都食左.....我問埋婦產科醫生.....佢話發燒對BB 既傷害更大.....同埋會有流產風險.....仲會有機會有併發症.....我明白果一刻真係進退兩難......但最後我同我老豆一齊做左決定就係食特敏福.....食左特敏福都兩日先完成退到燒......我都唔可以比一個確實答案你.....但最緊要係你同你先生一齊做呢個決定......祝你早日康復

複式洋房

babyso18 發表於 19-3-5 21:15
我最後都食左.....我問埋婦產科醫生.....佢話發燒對BB 既傷害更大.....同埋會有流產風險.....仲會有機會有 ...

謝謝你呀,我同先生都擔心有併發症,都決定依特敏福了。

首頁

尾頁

跳至