自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

MM2H 發表於 19-2-25 08:48
溝淡政策之一,可以點?

上海同北京市可以多年嚟都反對外省人士申領戶籍,連已在當地出生的第二代多番嘗試 ...

有政黨提議係大灣區起香港村,政府可以要來起公屋俾新同胞,咁樣吾會有生活文化吾同又可以有溝淡嘅目的。當然費用要納稅人出啦,無論如何養這班人應該走吾lug 嘅啦,佢地責任重大啊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

bobomia 發表於 19-2-25 08:17
【新移民離譜要求】遺棄病童隱瞞虐兒為攞公屋 護士憤怒了:我哋要有單程證審批權 | 2019-02-25 | 壹週 ...
護士憤怒到傻左。
請問香港有咩話事權?中央政策,話點就點。香港人話事?作反呀?

男爵府

回覆樓主:

好快有人沖出來大罵,蘋果做的假新聞,抹黑大陸同胞,你們又咁激動吵乜,小心集體炒車,

珍珠宮

回覆樓主:

我都覺得由香港去申辦好啲,真的太多人了!

子爵府

講真,到時班政黨咪吵來吵去!新移民可以攞福利都多謝班政黨啦⋯⋯

珍珠宮

chinfongfong 發表於 19-2-25 11:21
好快有人沖出來大罵,蘋果做的假新聞,抹黑大陸同胞,你們又咁激動吵乜,小心集體炒車,
...

話時話毒果真的係會作新聞的,不過150個名額真的要好好反思下, 真的太多人了,香港現時勁多講普通話的人。

珍珠宮

lm251099 發表於 19-2-25 11:13
有政黨提議係大灣區起香港村,政府可以要來起公屋俾新同胞,咁樣吾會有生活文化吾同又可以有溝淡嘅目的。 ...

這個香港村名提意都算幾好, 不過可以多些計劃會更多好了,例如醫療, 教育 , 食品等等全部同香港同步, 又做得到嗎?

大宅

mln 發表於 19-2-25 11:33
話時話毒果真的係會作新聞的,不過150個名額真的要好好反思下, 真的太多人了,香港現時勁多講普通話的人。 ...

已經無奈地接受左一街都係講國語人

子爵府

ipipipip 發表於 19-2-25 09:48
香港已經無運行
行出街望下
入學校望下

對,根本班官同吳三桂冇分別,開門放外人入侵

大宅

老實講,就算香港有審批權我都唔放心
比較有效既做法係新移民要住滿7年先可享有香港人福利,未住夠嗰d 要俾非港人價錢,同埋要prepay

***唔好又同我講多謝公民黨

侯爵府

chichiho 發表於 19-2-25 11:47

呢個比喻又貼切喎

國之將亡
必有妖孽

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

chichiho 發表於 19-2-25 11:47

咁又唔係,吳三桂係出賣國家,但香港政府有其政治任務,係效忠中國政府(國家)而唔係香港人。只要你睇透呢點,就明白晒所有香港既政策,對國家黎講全部都係「啱」,包括協助新移民、填海1700公頃起公屋,鼓勵香港人返大灣區置業、養老。全都是協助國家滆合一體。

不過,係唔明點解部份香港人,會支持呢d「埋沒」香港既政策,只會保皇。除左佢地係社會上既得利益者,我都唸唔到咩原因。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

呢d日日都發生,唔出奇

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

避重就輕咁討論問題, 有何用? 如果要講人口政策問題,宏觀d討論,。唔只 150 個配額, 仲有, 係香港生就自動成為 香港人, 呢條數點計? 仲有個d, 娶國內老婆個d香港男人, 娶一個女人,伸請埋全家嚟個d呢? 應該要一併討論才有意義

大宅

回覆 c9c9c9 的帖子

輝仔事件,立法會議員嫺女士幫手求情,要求留在香港,最終頂不住公衆壓力,返回大陸來源地居住。

子爵府

teaspoon 發表於 19-2-25 08:56
好慘。香港承受好大壓力

禁止訪問

伯爵府

MM2H 發表於 19-2-25 08:48
溝淡政策之一,可以點?

上海同北京市可以多年嚟都反對外省人士申領戶籍,連已在當地出生的第二代多番嘗試 ...

對,超級難。

首頁
12345...6

尾頁

跳至