你地有冇安排姐姐可放星期日呀

Jolie88282000
|
我口快快應成左姐姐可以俾佢放星期日
但事後先發現原來好多人都話放星期日會學壞
現在不知點算好
各位jm可否分享下經驗呢
birdbird
|
個人性格問题。有部手機上到網同人吹水, 足不出户唔洗放假 都會壞。

我用工人十幾年, 現在第三個工人, 全都放星期日
Solarflare
|

我姐姐放星期日。
四年了, 都ok。
間唔中有啲試底線事情發生, 我食得住佢, 無問題。
壞唔壞, hea 唔 hea, 係工人本質, 有啲人好快學壞, 因為本質係差。但好既工人, 太太都要學下點食得住佢, 否則一樣會慢慢變差變懶。
|
Solarflare 發表於 19-2-25 10:35
我姐姐放星期日。
四年了, 都ok。
間唔中有啲試底線事情發生, 我食得住佢, 無問題。

我自問真係唔識做人老細,究竟點為之食得佢啦,求賜教
Solarflare
|
Jolie88282000 發表於 19-2-25 10:36
我自問真係唔識做人老細,究竟點為之食得佢啦,求賜教

恩威並施。
Timetable 要 firm, houserule 要 firm。做野要用心做, 不可懶, 不可扺賴, 不可一堆藉口。如hea 懶黑面, 我會捉住佢同佢"溝通溝通"。
姐姐做得好既地方, 可以讚下, 比零食/間唔中一兩百當獎勵。
我會間唔中 sit down with maid review house rule / timetable。因為隨住小朋友慢慢大, 有啲習慣會改。Maid 會有 input, 合理既我會聽, 唔合理就解釋番點解咁唔得。
玩電話, 個個都會, 尤其有時真係無野比佢做。但我要求我姐姐。太太叫你, 即放底電話衝過黎。如仲望住電話mui嘴mui舌, 扮聾, 實鬧到飛起!!
|
Solarflare 發表於 19-2-25 10:50

恩威並施。

多謝你 我會跟住你方法去做架喇
CCHINGC
|
照放星期日,理由1) 星期日我地放假,小朋友可以自己湊返,2) 學唔學壞睇人,我請個外傭本身係單親媽媽,又40幾歲,性格已經穩定,見佢除左每月津貼個仔,其他自己使,支出好穩定,每次放假都準時回家,從未遲歸
Solarflare
|
Jolie88282000 發表於 19-2-25 10:51
多謝你 我會跟住你方法去做架喇

不過此方法只適用於根底好既姐姐。
如果個姐姐有本身性格有問題, 即教而不善, 諗定換人。
mikilau120
|
Jolie88282000 發表於 19-2-25 09:14
現在不知點算好

要壞始終都係會壞
ddbb0099
|
一個月調佢1,2日假
細姐姐
|
Jolie88282000 發表於 19-2-25 09:14
現在不知點算好

唔関星期日事

姐姐本身性格,思维,當然,如工人係衰格底,星期日联群结黨,仲衰

你唔俾放星期日。工人實黑面,博炒
Gloria22sen
|
我都係由佢放星期日,因為我自己都放假,又吾想佢在家令我吾自在喎,我覺得如果要學壞就要學壞啦,吾通鎖住佢咩,好睇個人本質既,求其佢搞掂屋企野就算
lily-of-valley
|
唔關放星期日事, 我以前件6日仙, 未放過假, 因本身已經壞咗, 要第6日掃把。