姐姐放假食物

Maryrunrun
|
姐姐做了三星期, 放假回家未食dinner
回家會丁D飯食...

唔知是否未有錢所以兩次放假回家先食dinner...

我是否直接話放假不包食物...?

Solarflare
|
Maryrunrun 發表於 19-2-25 10:09
回家會丁D飯食...

佢做成點?
如清潔煮飯都好肯學肯做唔黑面。
比多少少佢食有乜所謂。
不過記得remind佢你對佢既恩情。
同佢講: 其實放假唔包食物, 但見你肯學肯做態度好, 豪比你。希望你記得太太對你既好。好好做落去。
如駁咀駁舌懶加黑面, 直接同佢講假日不包食物, 叫佢自已解決。
Maryrunrun
|
回覆 Solarflare 的帖子

做了三星期左右...比較慢
一般般gum...

Solarflare
|
Maryrunrun 發表於 19-2-25 11:56
回覆 Solarflare 的帖子

做了三星期左右...比較慢

如姐姐是雞肋。無謂比多佢。
你暫時借住200比佢, 出糧時叫佢還返比你。
記得出糧出番全數, 果200轉手叫佢還番比你。
因為雖然佢爭你錢, 但私下扣人工好似係犯法。
Poyau
|
Solarflare 發表於 19-2-25 12:58
如姐姐是雞肋。無謂比多佢。
你暫時借住200比佢, 出糧時叫佢還返比你。
記得出糧出番全數, 果200轉手叫佢 ...

預付工資可扣糧最多1/4
借款在僱員書面同意下可扣糧最多1/2

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/012016/index.shtm
Solarflare
|
Poyau 發表於 19-2-25 15:34
預付工資可扣糧最多1/4
借款在僱員書面同意下可扣糧最多1/2

原來係咁。
我好似做過一間公司遲到扣錢的, 又真係比老闆扣過百幾蚊人工。唔知佢咁合唔合法呢?
我一向出全糧, 其他野私底下另計, 費事撈埋一齊。
出糧出 cash cheque, 怕啲工人反口話無收過錢。
做香港僱主真係好麻煩。
Poyau
|
Solarflare 發表於 19-2-25 15:44
原來係咁。
我好似做過一間公司遲到扣錢的, 又真係比老闆扣過百幾蚊人工。唔知佢咁合唔合法呢?
我一向出全 ...

少幾百蚊如果係無勤工奬就可以
但基本月薪就只能扣實際缺勤時間的工資
csysimon
|
佢當左老鳳
直接同佢講無

你要食每次都要問我

我姐姐老鳳星期日拿包出去食
湯老鳳預左可飲

新黎我會講明
自己assign比佢
bigyanb
|
Maryrunrun 發表於 19-2-25 10:09
回家會丁D飯食...

一定要同佢講黑白唔包,唔好開壞先例
Maryrunrun
|
回覆 bigyanb 的帖子

謝回覆
姐姐放假回家都會幫手睇下阿女和洗下嘢

唔知點開口同佢講假日唔包食物...

怕佢話我..."MUM 放假我唔負責睇阿女"

叫agent 轉話好不好...?
birdbird
|
Maryrunrun 發表於 19-2-26 10:26

謝回覆

如工人放假食好多嗎? 如不是, 加上佢又在休息日有 "貢獻", 我就唔會出聲話佢。
仲有, 亦要视乎你规定工人放假幾点返到屋企。要工人8点返到, 佢在外食唔切晚飯唔出奇; 即使佢早吃晚飯, 到晚上9点幾肚餓, 唔通佢去煮個面, 僱主都同佢計?!

另外, 工人自入你家門已係你員工, 管理員工係你責任, 係你而不是 agent 出糧比工人, 唔好叫個第三者去管教工人! 呢個係做僱主要有的意識及常識, 管工人的氣場由自己建立, agent 係比唔到你!!
yeikaki
|
我星期日姐姐會煮野食出去, 我比的....有限錢, 有時亦回家晚飯
Maryrunrun
|
回覆 birdbird 的帖子

明白
我會找good timing 同佢講...
理論上食物唔包.....但會比佢 (如需要)
Solarflare
|

謝回覆

一般工人唔會講出口既。
可能以後星期日自動做少啲囉。
有時睇個工人咩性格, 我姐姐好有原則, 星期日我比野佢帶出去食佢都唔帶的。
但早餐咖啡我買比佢 (我地全家無人飲咖啡), 果jam佢自已選, 浴室用品包晒, 間唔中有零食派。果度佢已經省唔少錢。
間唔中比少少著數, 工人會做得長啲。
但我聽過有啲菲姐, 星期日會煮一大煲飯 (用僱主米) 出去同同鄉 share, 咁就萬萬不能。憑咩僱主要養晒佢班同鄉? 都白痴既。
bigyanb
|

謝回覆

因為我咁多年工人都冇放假食我D嘢,佢哋大把錢食自己
ninachu
|
Maryrunrun 發表於 19-2-26 10:50

明白

你想工人做得長,唔建議你講,以免工人覺得你計較,到時放假日佢同你計較你就呻笨
lily-of-valley
|
視乎工人, 如掂工人, 星期日, 比埋野佢帶出去又點話。

但唔掂的垃圾, 炒得, 返去家鄉食啦。
細姐姐
|
Maryrunrun 發表於 19-2-26 10:50

明白

我都唔建議講,工人新到,未出糧,未有錢在外吃

下次放假,你借住幾佰俾佢,再觀察吓先啦!

如果佢次次放假返屋企,食咗你塊靓牛扒就話佢啦! 如果只係食個麵,炒飯就由佢啦!
tongminnie
|
回覆 Maryrunrun 的帖子

工人放假也会洗下杯碗,掃下地,執下枱,free.dinner冇所謂。
Neutraly
|

可能未出糧無錢啫,再觀察下,或者大方啲問佢未出糧放假有無錢食飯,叫佢可以煮麵或者食雪櫃冷飯,叫佢出左糧就自己買野食喇。煮麵都係幾蚊,冷飯其實有人清仲好,你唔會蝕好多,你開聲同佢計,到時佢同返你計放假返來拍下籮柚出門口或去完街就入房你仲慘。