論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ninachu 發表於 19-2-26 11:56
你想工人做得長,唔建議你講,以免工人覺得你計較,到時放假日佢同你計較你就呻笨
...

認同,其實我覺得咁都出聲真係幾計較下

珊瑚宮

請人食野都是福氣 不要過於計較
玩具萬歲!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要直接同佢講無X2

子爵府

睇耐D先講
同埋佢放假都有幫下手, 無同你計
吾洗下下計禁多

男爵府

Maryrunrun 發表於 19-2-26 10:26
回覆 bigyanb 的帖子

謝回覆

姐姐放假都幫手做下野,一餐 dinner食得你幾多?甘都要計

男爵府

姐姐係叮嘢食,即係食剩餘嘅飯菜?我覺得如果佢都會放假日幫手,我唔會出聲

別墅

回覆 Maryrunrun 的帖子

咁就真係睇你點睇, 如果佢放假都肯睇下小朋友, 洗下野, 我覺得俾佢食多餐都唔太大損失. 你幫下我, 我幫下你咁, 除非你分得好清, 佢放假完全唔駛佢做野, 咁你都可以同佢講放假唔包食材, 但我自己就覺得好絕咁

別墅

Maryrunrun 發表於 19-2-25 10:09
姐姐做了三星期, 放假回家未食dinner
回家會丁D飯食...

其實姐姐放假食得你幾多丫,你唔斤斤計較既工人自然都識做

大宅

Solarflare 發表於 19-2-26 11:14
一般工人唔會講出口既。
可能以後星期日自動做少啲囉。
有時睇個工人咩性格, 我姐姐好有原則, 星期日我比 ...

認同

子爵府

回覆樓主:

反正你都諗住比佢食,我係你就唔會講。
你工人姐姐星期日都有幫手,餐飯(叮得嘅多數都係隔夜飯㗎啦)咪當多謝佢星期日幫手囉~

大宅

回覆樓主:

比佢食唔係問題

問題係驚佢變左老鳳

好似我工人頭二次拿包,佢會問你可唔可以,到今日佢係自動拿,不問的,

昨日話煮小小野火腿出去,點q知係煮一大推野,自己七點起身,呢到有人串過我唔比鬧鐘比工人點起身,昨日自然醒八點起,今日自動波七點起身,煮到八點,

現在佢要化成隻雀,呢到要等佢一粒鐘

之前講過佢要星期日八點出門口,唔好阻住地球轉,早三星期先講過,今日做完自己野八點去厠所,咁我地星期日要用點用?

有時d野可以唔講,睇你忍唔忍,
佢地民民族係唔知乜叫感恩,只知權利

佢地係所有野要直接講,你唔講可以,接受佢

首頁

尾頁

跳至