買樓價值觀大不同

得閒姨
|
呢期我妹要買樓,我同老公講話,其實有機會計到條數,我心底都係想置業架,樓對於我自己來講係資產,係累積財富既工具之一,但我老公就覺得要供樓係負債,無居住需要就無需去買樓,因為會有機會供唔起或變負資產,佢係唔贊成買樓既。
大家點睇買樓呢件事?
ddzq89
|
將來樓價升就係資產,樓價跌就係負債
壞蛋獎門人
|
得閒姨 發表於 19-2-25 10:40
呢期我妹要買樓,我同老公講話,其實有機會計到條數,我心底都係想置業架,樓對於我自己來講係資產,係累積 ...

如果供得起,本身又係租人地方住就買,如果同四大長老住,屋企開支唔大,又相處到,我都唔會選擇買樓,買股票草一舊錢好過
IloveJJ
|
呢期我妹要買樓,我同老公講話,其實有機會計到條數,我心底都係想置業架,樓對於我自己來講係資產,係累積 ...

梗係你啱啦!
1988cc
|
供得起,有住屋需要,我會買。錢,未必肯每個月乖乖地去儲,
但樓,無得唔供,
所以,就當迫自己儲錢。
FJmom    發表於 19-2-25 11:47
油麥麥
|

妳計掂條數都被C6拒絕,佢怕負債、負資產……,明顯佢係……………………
ivory0915    發表於 19-2-28 09:32
|
你2個都啱,如果你堅持買又可以自己比錢的話,無需聽你老公講,但如果係要用兩個人嘅錢,就只可以其中一方妥協。
wcandtt
|

買,有能力買,2、3年搬一次,好煩。

自己有物業,係當儲$.......................又可以留比仔女
FJmom    發表於 19-2-25 11:48
littlefunpig
|
你地同6299住?而家住邊?
如果本身有地方住又唔洗租,我覺得買樓就唔係必須。尤其是而家呢個時間。買樓收租比做定期既回報更低⋯⋯

如果有需要住就另計。但我個人只接受供款佔收入1/4樓下。
lovelyec
|
計到數就一定會買,冇人知短期會升定跌,但長遠都會係升,起碼要加埋通脹。
後生租樓好容易,但退左休,冇入息證明,就難好多
FJmom    發表於 19-2-25 11:49
happyeasy
|

後生時我都鍾意租樓,慢慢就會心態變,覺得要買樓
Sumyeema1
|

你可以綠表買居屋,三個小朋友大咗,可以多些空間,諗諗佢。
vet
|

你地而家住邊?
你地收入夠供樓有首期?
長期租就要買
將來留給仔女也好
太平公主
|
樓價長遠睇係會升值,將來就會變咗係你哋嘅資產,鍾意留俾小朋友可以,賣樓之後轉租 / 買另外一層細細地嘅居住亦可以,手上多咗筆錢,冇財務壓力,同仔女感情都好啲
Sumyeema1
|
wcandtt 發表於 19-2-25 11:09
買,有能力買,2、3年搬一次,好煩。

自己有物業,係當儲$.......................又可以留比仔女

以前個鄰居租樓,因為我哋小朋友差不多大,成日一齊玩,我當年勸佢,不如買樓,有小朋友又工人,2年搬一次好麻煩。

佢兩公婆一買就買咗三層。
yiu_mimi    發表於 19-2-25 15:18
tansyneko    發表於 19-2-25 11:39
wcandtt
|
太平公主 發表於 19-2-25 11:16
樓價長遠睇係會升值,將來就會變咗係你哋嘅資產,鍾意留俾小朋友可以,賣樓之後轉租 / 買另外一層細細地嘅 ...

最尾嗰句好現實,但又好啱
小曳人
|
自住樓,計得掂就得,外圍點升點跌,其實唔關你事

你只要諗:幾十年之後,唔買就繼續交租,買咗樓就少咗開支,多咗資產
yiu_mimi    發表於 19-2-25 15:19
wcandtt
|
Sumyeema1 發表於 19-2-25 11:16
以前個鄰居租樓,因為我哋小朋友差不多大,成日一齊玩,我當年勸佢,不如買樓,有小朋友又工人,2年搬一次 ...

好羨慕呀
小源
|
結婚前無傾過買樓?
得閒姨
|
Sumyeema1 發表於 19-2-25 11:13
你可以綠表買居屋,三個小朋友大咗,可以多些空間,諗諗佢。

我就係諗呢樣,同佢傾將來,多兩三年後出返來工作,應該可以換居屋,點知佢根本唔想負擔,怕呢樣怕果樣