自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nsychristy 發表於 19-2-28 11:33
成日有人問做乜市價要同啊媽租,其實都係當劃清界線少麻煩
人地既物業我又唔會出錢裝修,啊媽既我可以裝, ...

唉!咁你咪算均真囉!識人個仔, 位緊亞媽層養老樓, 租唔比, 連管理費都唔交! 又唔係經濟唔好! 睇到眼突!! 不過算! 果個媽自己攞黎
放下自在

珍珠宮

bik1229 發表於 19-2-28 11:36
你有幾多兄弟姊妹?

點解同媽媽開係好似外人咁?

有個家姐
簡單係佢份人計較又癲所以頭家係散既
連我都唔理佢之後佢就唔敢發癲囉
而家都係各顧各

bik1229    發表於 19-2-28 11:45

珍珠宮

cattz288 發表於 19-2-28 11:40
唉!咁你咪算均真囉!識人個仔, 位緊亞媽層養老樓, 租唔比, 連管理費都唔交! 又唔係經濟唔好! 睇到眼突!! ...

均真係煩少好多野

珍珠宮

超級特務 發表於 19-2-28 11:40
其實佢好辛苦好冇安全感
自己個女都算到咁清咁盡

以前就鍾意榨我地,到無人理佢就唔知要錢黎做乜(但都仲係睇錢最重)
而家成日想用錢買返關係,唔使啦,唔使客氣
佢係逼不得已收晒火,不過個人謝到灰咁
我都幫佢唔到,見少 d 先係解脫

子爵府

得閒姨 發表於 19-2-25 10:40
呢期我妹要買樓,我同老公講話,其實有機會計到條數,我心底都係想置業架,樓對於我自己來講係資產,係累積 ...

呢個情況好常見,我係BUY妳果套的,支持

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nsychristy 發表於 19-2-28 11:46
以前就鍾意榨我地,到無人理佢就唔知要錢黎做乜(但都仲係睇錢最重)
而家成日想用錢買返關係,唔使啦,唔 ...

其實佢好傻! 近身錢要有, 但唔需要睇到咁重囉!搞到無晒親人
放下自在

男爵府

nsychristy 發表於 19-2-28 11:33
成日有人問做乜市價要同啊媽租,其實都係當劃清界線少麻煩
人地既物業我又唔會出錢裝修,啊媽既我可以裝, ...
請問8千蚊一間房是在什麼區?都好貴吓

珍珠宮

cattz288 發表於 19-2-28 11:50
其實佢好傻! 近身錢要有, 但唔需要睇到咁重囉!搞到無晒親人
...

佢無耐之前又 offer 俾一球我買樓,我問佢你俾一球我做乜啊?真係唔使啦。

如果你話:好啦要啦,佢就會左諗右諗都係唔好喇
如果佢真係俾你,咁佢就會不停chur 你理佢又欠左佢又盛

唔使啦,多謝

珍珠宮

-Johnnywalker- 發表於 19-2-28 11:59
請問8千蚊一間房是在什麼區?都好貴吓

觀塘, 叫做企理洋樓,呢頭五六百呎既屋都要兩萬到

港島咁既劏房要過萬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

得閒姨 發表於 19-2-27 23:03
我好似無講過要現在買,都無話過要買三房居屋喎,點解會有咁既誤解架…
如果有日子真係去碼買樓,當 ...

3個小朋友唔係仲2房麻
就當我誤會啦,2房要夠5個人住都唔平,如果換完仲細過而家間居屋為乜?為個名?居屋其實唔會好過公屋幾多,唔係住d中型屋苑,住居屋同一d單棟舊樓,其實同公屋差唔多⋯⋯ 都係基層⋯⋯

象牙宮

nsychristy 發表於 19-2-28 12:01
佢無耐之前又 offer 俾一球我買樓,我問佢你俾一球我做乜啊?真係唔使啦。

如果你話:好啦要啦,佢就會左 ...

佢想你, 受人恩惠千年記
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 19-2-28 13:02
佢想你, 受人恩惠千年記

係啊,佢個人好簡單,就係個個都欠左佢既。以前誁咩棉乾絮濕而家唔得啦,咪想用錢買

大宅

puzzledmama 發表於 19-2-27 23:18
我識有親戚個老公落錯車十年,到今時今日仲死撐,唉,我親戚租咗咁多年樓,成日搬,好無奈。應該心底也很 ...

無錯!我個親戚又係咁,個老公話樓市會跌,賣左間祖屋,執左1百萬左右,結果層樓到依家升左近700萬(舊樓有電梯),租足咁多年樓都買唔起,佢d家人真係怨架,但又不敢明言。

男爵府

其實d錢擺係到係會貶值,我反而買樓保值d

侯爵府

mercurycc 發表於 19-2-25 13:23
以前抽過居屋,抽到將軍澳一百鬆萬3房年代,
因為間公屋係老公世襲佢名,
佢一句有得住唔想供,就無去選樓 ...

同我媽一樣,由我老豆好多年前都唔肯用間公屋換居屋已經開始怨。所以我宜家寧願自己儲錢買樓,費事見到有機會老來黎怨。

伯爵府

green_flower 發表於 19-2-28 19:23
其實d錢擺係到係會貶值,我反而買樓保值d
股票都得既。。。

首頁

尾頁

跳至