夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

講下背景:我同老公拍拖年紀結婚,結婚未夠兩年,拍拖中期因為佢賭外圍波試過幫佢還左十幾萬,然後佢修心養性冇再賭,錢由我管我分配!
但係我知佢間中有買下六合彩買波,幾百蚊上落,除左咁佢冇乜其他娛樂!結婚後佢都有分擔家務,平時放工都好準時返屋企,但最近佢迷上左一個打麻雀既game, 同班同事一齊玩,係賭錢既,上落十幾蚊,但我知道後真係好難受,佢打機我唔介意,但因為呢個game佢可以打到零晨4-5點先訓,佢未至於全日唔停,都仲會做少少家務,其餘時間都幾迷,我個心好不安,訓唔到,因為咁我地嘈左幾次,佢覺得我管得佢好緊,我應該點做先岩?唔想因爲咁搞到關系差

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

queeniechaco 發表於 19-2-25 11:00
講下背景:我同老公拍拖年紀結婚,結婚未夠兩年,拍拖中期因為佢賭外圍波試過幫佢還左十幾萬,然後佢修心養 ...

大宅

crystal媽咪 發表於 19-2-25 11:45
如果而家冇再賭外圍波,只係每星期幾百蚊。 或者你講online game上落十幾蚊(咁少?)我會批准

不過同佢講明 ...

佢地玩跑馬仔,我眼見佢payme俾同事係十零蚊,最多20/30咁上下,一局計,但講真每日玩幾粒鐘,如果黑起係咁輸咁可能唔止
玩到4,5點佢就係放假先會

其實我係個心唔舒服佢打機同錢有關

我不停同自己講,小事唔好化大,只要唔過火正常relax由佢,希望佢唔會再行返舊路

謝謝你回覆呀

翡翠宮

回覆樓主:

每個月比個limit 佢玩
買張tag and go, 個個月玩完就無

子爵府

queeniechaco 發表於 19-2-25 11:00
講下背景:我同老公拍拖年紀結婚,結婚未夠兩年,拍拖中期因為佢賭外圍波試過幫佢還左十幾萬,然後佢修心養 ...

其實咁爛玩, 第日點生仔湊仔?

每件事都要有個底線, 我自己的底線係以伴侶和一起開心的生活為先, 如果超越了, 就要停, 就算以前未生仔都會係咁.

以前未生仔, 都會約朋友兩三個月打一次麻雀, 上落千幾二千蚊, 幾乎次次玩我都交學費, 當係吹水發洩和聚舊, 預左輸無所為, 輸少當嬴, 括左出去的. 但生左仔, 我就無再打牌了, 因為每個階段都有該階段的責任和事情要做, 如果男方不懂自制, 真係幾麻煩.....

大宅

工都唔駛返?

大宅

空巢媽媽 發表於 19-2-25 13:38
工都唔駛返?

要呀,咁佢又未至於影響到工作既

大宅

PTMCYS 發表於 19-2-25 13:17
其實咁爛玩, 第日點生仔湊仔?

每件事都要有個底線, 我自己的底線係以伴侶和一起開心的生活為先, 如果超越 ...

我地未有小朋友,我都有諗你講既問題,如果生左佢仲係咁只會更易嘈交,我好同意你講,以和伴侶開心生活為先,但我覺得佢唔係咁諗,佢覺得自己懂節制,係我小事化大,連小小既自由都唔俾佢,但我呢兩個星期每晚都訓得好差,只係佢唔知

瑪瑙宮

講就十幾蚊, 日日十幾蚊, 一个月都幾百, 一定唔止. 自己之前外圍波前科都重咁, 佢唔係好適合有小朋友, 如果有, 錢你睇得更緊, 佢亦都唔可以只做少少家務, 打機時間又少, 到時更多位嗌交.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

什麼年齡??其實都唔好,咪又係賭無分別.

大宅

20150618bb 發表於 19-2-25 14:30
什麼年齡??其實都唔好,咪又係賭無分別.

已40!
我係覺得佢如果真心戒,連$2都唔會賭,連六合彩都唔會買
佢咁樣其實同之後沒大分別

如果因為咁同佢分開又好似太兒戲咁
我真係唔知點做
已表明唔喜歡佢玩,我會好不安,但佢仲係玩,最多會同我表示玩多兩局就收機

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

queeniechaco 發表於 19-2-25 14:37
已40!
我係覺得佢如果真心戒,連$2都唔會賭,連六合彩都唔會買
佢咁樣其實同之後沒大分別
快決定喇,時間無多,到時有左BB條路仲難行

翡翠宮

如果你要佢一蚊都唔賭, 咁你離婚啦
我唔覺得佢得.
將賭控制到係一個銀碼內而佢係拎唔到其他錢既; 已經係最好既結果.
你唔接受; 就快D分手, 唔好浪費自己時間.

子爵府

queeniechaco 發表於 19-2-25 14:05
我地未有小朋友,我都有諗你講既問題,如果生左佢仲係咁只會更易嘈交,我好同意你講,以和伴侶開心生活為 ...

二個人一起的自由不是自己定, 這些歪理的人最討厭.

我近排比較忙, 太太耳仔痛睇醫生, 我問她有沒有事, 她說醫生話發炎, 再過二天我忘記問, 有晚問她有沒有吃保健藥, 她說沒有食, 因為還食醫生的藥, 說我這兩天沒有關心她..... 醒覺了, 現在都每天問她的情況, 有時沒有誰對誰錯, 她覺得不夠關心, 那就做多點吧, 有什麼問題呢......

老實講, 除非我發生突變, 不然太太不會走的, 但我仍然對她盡量好, 沒有改變....., 因為自己從來都想娶個老婆回來錫, 一起走人生的路, 分享開心和解決困難, 而唔係單獨走路的, 亦想她能夠開心, 不然娶來幹嗎? 如果未玩夠, 我零願繼續痛快的玩, 不要累人累己...

男爵府

如果確定一日十幾蚊,我會由佢

大宅

koalachan2002 發表於 19-2-25 18:01
如果確定一日十幾蚊,我會由佢

我決定再觀察下先
希望佢會懂得節制自己,以屋企為先吧

男爵府

queeniechaco 發表於 19-2-25 18:25
我決定再觀察下先
希望佢會懂得節制自己,以屋企為先吧

同佢講一次先,玩唔緊要,輕輕提下以前因為咁,我地過得好苦.....而家雨過天晴,你更應該珍惜現有一切,唔好沉迷落去.....下刪一千字,呢d賭仔性格,一定受軟唔受硬,所以你苦口婆心一d講

大宅

koalachan2002 發表於 19-2-25 18:29
同佢講一次先,玩唔緊要,輕輕提下以前因為咁,我地過得好苦.....而家雨過天晴,你更應該珍惜現有一切,唔 ...

我有講過,初初佢真係好迷,因為我既不安我地嘈過幾次,佢呢幾日有收斂少少,話知我不安,佢唔會再行返以前條路,我希望佢真係可以
其實我都唔想將家事放上來,但我個心真係好實,唔知可以同邊個講

男爵府

queeniechaco 發表於 19-2-25 18:32
我有講過,初初佢真係好迷,因為我既不安我地嘈過幾次,佢呢幾日有收斂少少,話知我不安,佢唔會再行返以 ...

又無人識你咪呻下囉

大宅

koalachan2002 發表於 19-2-25 18:52
又無人識你咪呻下囉

謝謝你

首頁

尾頁

跳至