1個月bb仲會收水?

rurubibi
|
都餵左一個月人奶比bb,但同出世個時比輕左少少, 係我自己唔夠奶定係bb收水?
basilmama
|
rurubibi 發表於 19-2-25 11:29
都餵左一個月人奶比bb,但同出世個時比輕左少少, 係我自己唔夠奶定係bb收水? ...

應該要重1 磅甚至1 kg 最理想
HOPEFORBB
|
回覆 rurubibi 的帖子

正常唔會,係咪食得唔夠

如果你埋身,應該要數吓濕片夠唔夠
EstrellaDamm
|
都餵左一個月人奶比bb,但同出世個時比輕左少少, 係我自己唔夠奶定係bb收水? ...
有冇數濕片夠唔夠?
滿月見咗健康院姑娘未?
我要做媽媽
|
出月應該唔會輕架,我建議你問問醫生
comeonbb001
|
我b滿月時比出世重左4磅,由細碼b變中碼
hoimin
|
我都係1月b 滿月比出世重左1.3kg
leecting
|
應該要重架啦,佢片片夠唔夠濕呀?平時飲奶食得夠唔夠?
dativebond
|

唔夠奶,或餵得未夠好。

有個方法未必好,但短期做有幫助。

我明餵人奶就埋身最正宗,但埋身餵其實唔知食左幾多,所以可以泵出黎用樽餵,咁就唔會發生以為餵左其實無食的情況。

當然,用樽餵會麻煩,而且唔正宗,但由於情況特殊(一個月後比初生更輕,証明現有方法令佢食唔夠。),而且佢咁細,有少少危險,用樽餵可保証佢唔會出事。
Nbs
|

唔會架喎,快 d 帶去睇醫生,睇下係咪缺水 / 營養不良 / 有其他問題。。。
一個月直頭日日都唔同樣,同初生爭(肥) 好多架喎

(我女唔中意飲奶食野好難湊之後一路都係 10%, 但頭一個月都重左1.03kg (剛望下自己個record))
heidisooo
|
一個月應該一早收晒水架啦,似係人奶唔夠
臭Patpat小B
|
快D去健康院跟進下,係咪餵母乳阿B冇力啜 
RubyYu07
|
頭一個月係增重最明顯。係bb食得唔夠吖?
RubyYu07
|
heidisooo 發表於 19-2-26 11:31
一個月應該一早收晒水架啦,似係人奶唔夠

係囉。我記得係前半個月就收完水了。
Magicpian
|
我第一次去健康院都收晒水..比出院輕左~!姑娘立即要3日後再返去跟進~!
到滿月都重左1KG ~!!

你應該都係同我一樣...bb食唔夠~!

GCHK
|
RubyYu07 發表於 19-2-26 15:45
頭一個月係增重最明顯。係bb食得唔夠吖?

對亞,係增重先啱,或者問下健康院姑娘
pigpiglamlam
|
唔會,記得我2個b滿月明顯重咗
helen66
|
應該會重返架啦,係唔係你人奶唔夠呀??
sinaman167
|
試一試補奶粉啦,應該真係唔夠奶,我以前餵人奶時都有補illuma
manyeef
|
去check一check比較好,正常黎講一個月體重會升