話我係怪獸家長

月亮免
|
買本練習俾小朋友做,一日做一頁,都話我怪獸。佢認為小朋友小學應該玩,好好享受學習,唔應該做練習
無話可說
|
幾大個先?
月亮免
|
無話可說 發表於 19-2-25 13:04
幾大個先?

小二啦,每日一頁,10分鐘已做完
chuiyeebird
|
呢個世界你做乜嘢都有人話你唔啱 唔使理其他人點講
APIGMA    發表於 19-2-25 13:59
bluetulip
|
月亮免 發表於 19-2-25 13:05

如果學校已經有功課,小朋友又追得上,我覺得又真係無咩需要比額外練習
D..D    發表於 19-2-25 23:07
tansyneko
|
唔駛理人哋點講
ms_stefan
|
唔評論係咪怪獸因爲唔知你小朋友係點

只知到你唔俾練習佢時又有人會話你,所以你覺得無問題就得
Cheddar85ang
|
話人嗰個先係怪獸,關佢咩事!
20150618bb
|
月亮免 發表於 19-2-25 13:03
買本練習俾小朋友做,一日做一頁,都話我怪獸。佢認為小朋友小學應該玩,好好享受學習,唔應該做練習
...
會唔會你其他野,另到人地錯覺呀?
木土土
|
月亮免 發表於 19-2-25 13:05

問題係做學校功課,用咗幾多時間。
SASA滾
|
成績唔好,果班人又會話掛住玩,唔洗理佢哋,小朋友基礎一定要打得好,支持你。
月亮免
|
學校功課每日半小時內做完
QABABY
|
...

我仔四歲前做左幾廿本,好多好淺好簡單,人地點講唔洗理
月亮免
|
我小朋友已經好hea, 每日放學4點返到屋企做唒所有功課正經事是5點左右,之後直至到9點全部是自由時間,加少少練習俾佢做是想鞏固一下,所以我唔明現今怪獸家長的定義
brindlewin
|
...

目的係咩?
MM2H
|
你自己同小朋友可以配合到,又冇影響親子關係的話,孩子是你的,根本不用理會其他人
yattepick
|
一頁咋喎..... 咁都話怪獸

Sumyeema1
|
chuiyeebird 發表於 19-2-25 13:09
呢個世界你做乜嘢都有人話你唔啱 唔使理其他人點講

agree
brindlewin
|
月亮免 發表於 19-2-25 13:56
我小朋友已經好hea, 每日放學4點返到屋企做唒所有功課正經事是5點左右,之後直至到9點全部是自由時間,加少 ...

如果孩子性格hea,我覺得係要佢習慣建立目標,例如功課要達到一定水平,好正確完成,手字要清晰。自己安排溫習預課,要寫出來,每做一樣tick一樣,呢啲都係自理/提高學習效率。減少家長單方面安排。
zola
|
依家做家長係乜都錯架啦。早瞓定夜瞓都話你怪獸。俾唔俾返興趣班又話你怪獸。緊張定relax都話你係怪獸。結論就係人地做父母就乜都係錯,只人話人果個先係啱。

你要學識ignore 呢d人。