自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

只要當某人唔認同另一家長做嘅嘢, 就會話對方係怪獸家長......

象牙宮

月亮免 發表於 19-2-25 13:05
小二啦,每日一頁,10分鐘已做完

咁放長假唔做就得啦,平時1頁都唔多! 雖然我自己無咁做,但亦唔反對(我仔已經中3)

侯爵府

月亮免 發表於 19-2-25 13:03
買本練習俾小朋友做,一日做一頁,都話我怪獸。佢認為小朋友小學應該玩,好好享受學習,唔應該做練習
...

其實每日已經有功課做啦,點解仲要做練習,如果真係要做咪星期六先做囉,小學生每日已經8點上堂到下午3點幾放學,放學後仲要做功課,已經10幾個鐘頭啦,如果家長你有返工的話,放咗工你老闆仲要你回家後再做公司野你會覺得辛苦嗎?除非小朋友自己好想做啦。

用戶要求終止服務

月亮免 發表於 19-2-25 13:05
小二啦,每日一頁,10分鐘已做完

記住:勤有功,戲無益。

用戶要求終止服務

cibewong 發表於 19-2-25 14:15
其實每日已經有功課做啦,點解仲要做練習,如果真係要做咪星期六先做囉,小學生每日已經8點上堂到下午3點 ...

人哋去補習都係咁,補習班都有額外練習要交

用戶要求終止服務

月亮免 發表於 19-2-25 13:56
我小朋友已經好hea, 每日放學4點返到屋企做唒所有功課正經事是5點左右,之後直至到9點全部是自由時間,加少 ...

我仲變態,平時唔做,到考試前兩三星期係日日幾科幾個課咁做,因為我覺得太早做曬到考試會忘記

侯爵府

happybebebe 發表於 19-2-25 14:19
人哋去補習都係咁,補習班都有額外練習要交

咁你自己唔覺得自己係怪獸家長咪得囉。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔洗理人地,到時候成績好,佢地只會妒忌,成績差只會覺得可惜但完全幫唔到你。
以前親戚班小朋友未讀小學,就話我阿媽不斷要我溫書冇得玩,無需要咁緊張。但佢地小朋友一讀小學/準備呈分,就一樣緊張,不斷請補習,甚至請埋我去幫佢仔女補習。
針唔到肉唔知痛,話人容易,但到自己經歷時分分鐘仲緊張過你。由佢地亂吹水,當耳邊風。

男爵府

月亮免 發表於 19-2-25 13:03
買本練習俾小朋友做,一日做一頁,都話我怪獸。佢認為小朋友小學應該玩,好好享受學習,唔應該做練習
...

學校有功課,返到去又要做,1分鐘都嫌多,改星期六做得唔得呀

公爵府

回覆樓主:

一日一頁好ok啊

伯爵府

一頁唔係幾多,咁都怪獸

子爵府

回覆樓主:

邊個話你

珍珠宮

回覆樓主:

在那做?家中做?學校是?小朋友喜做?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

MM2H 發表於 19-2-25 13:58
你自己同小朋友可以配合到,又冇影響親子關係的話,孩子是你的,根本不用理會其他人 ...

水晶宮

做乜都會比人話怪獸

只有佢自己唔怪獸睇開d啦

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至