自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cccpo 發表於 19-2-25 16:00
讀書真係好講資質,我大女死溫爛溫都係肥佬,我真係用好多方法都幫佢唔到,所以我冇再逼佢啦
...

請教,如何調整自己的心態?
當見到科科A, 一科數學拖冧左...
會幫佢找補習嗎? 會比練習佢做嗎? 還是算啦由佢?
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

係,我讀文科,中文文學唔溫都合格,數學就橙不忍島

伯爵府

NokNokB 發表於 19-2-25 16:04
我個仔都好似你咁嘅情況

不要迫佢操數,DSE 過到關就算。
讀上去,全部係佢鐘意的,係會如魚得水咁。

男爵府

貓頭雀 發表於 19-2-25 16:10
會幫佢找補習嗎? 會比練習佢做嗎? 還是 ...

我之前勁幫佢搵補習,私人又有,補習社又有,但阿女好反感,到咗中一成日同我嘈交,關係勁差,而家我放手佢自己黎,雖然都係好差,但關係好番哂,咁我寧願要良好嘅親子關係。

大宅

回覆樓主:

其實都要既
You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

侯爵府

書缘重要.
從小愛英文,堅持入英小,英文科温習時間最短,成績最穩定...

珍珠宮

回覆樓主:

書緣同伯樂,伯樂可能重要d

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

asa2012 發表於 19-2-25 15:38
同樓主一樣,對我來說,數學簡直係外星文,仲有物理同化學,絕對無緣。

反正語言就好易叮一聲就通。

我掉番轉。而家要學語言,堅難。

男爵府

係,我眼見有個肥妹同學,好勤力,但每次考試都手心出晒汗,好騰雞,次次都考得差。我唔算好勤力,但好彩次次都唔怯場,可以發揮到水準,符符碌碌,又唔太辛苦就讀完碩士。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

asa2012 發表於 19-2-25 16:15
不要迫佢操數,DSE 過到關就算。
讀上去,全部係佢鐘意的,係會如魚得水咁。
...

我個仔話見到 一堆數字就覺得好煩,唉!DSE數學多數唔會有嘢睇

複式洋房

對呀~
時機到, 先至開竅
我係大個咗, 識諗先至返去讀大學

但係唔代理讀咗書就有好前途

公爵府

回覆樓主:

當然!有d人記性好悟性高而且咁啱對術科好有興趣,真係事半功倍

伯爵府

NokNokB 發表於 19-2-25 16:49
我個仔話見到 一堆數字就覺得好煩,唉!DSE數學多數唔會有嘢睇

鼓勵下佢,我當年都係咁同自己講,對住你,指數學,最多捱埋呢2,3年,之後拜拜,永遠不會再見。我忍忍忍,俾心機。結果攞個E,緊緊合格

把心機放在標青的科目,

伯爵府

係呀、我同學好有書緣、上堂一點即明、佢話考試睇一兩次就記得、科科over 90分。

會考已經可以扙尖讀大學、之後去左美國、一次過讀兩科。

出左國之後佢話成間大學都係叻人、佢只係一般資質。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

書緣同資質佔大多數,再加後天既努力同培育,先可以成功!
將勤補拙唔係唔得,但都唔會好成功!
不過當然每個人都有佢既天賦,只係可能不是讀書啫。要靠後天能否被發掘出來。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

貓頭雀 發表於 19-2-25 16:10
會幫佢找補習嗎? 會比練習佢做嗎? 還是 ...

會,盡左力就無悔,始終數學也是主科,不強求A但也不希望太差。

水晶宮

覺得。

大宅

係 我表姐極有書緣 過目不忘
真係上堂聽書當溫左
一路成績都勁到不得了
中學後去外國年年拎獎學金

子爵府

回覆樓主:

死背難補辛苦

侯爵府

好媽媽勳章

tester5 發表於 19-2-25 16:01
睇下你有冇揀啱科,初中我有個同學長期考3x。上到高中佢㨂左佢最愛既文科(當時個個都會㨂理科),跟住, ...

您啱,我當年以前自己啱理科,點知原來揀錯科,我應該讀文科先啱,搞到d成績越來越差。

首頁

尾頁

跳至