求救,每次餵奶都折磨緊我

小碗子
|
BB得半個月大,呢幾日埋身餵佢,佢好鍾意用牙骨磨我或者用條脷撩我損左個位,間中仲大力啜住向後拉或擰頭添,咁樣搞法點先到盡頭
唔想就咁放棄埋身餵佢既機會吖,媽媽們有冇好建議?
Magicpian
|
小碗子 發表於 19-2-25 15:40
BB得半個月大,呢幾日埋身餵佢,佢好鍾意用牙骨磨我或者用條脷撩我損左個位,間中仲大力啜住向後拉或擰頭添 ...

淨係埋身無捐個邊,另一邊用泵

GCHK
|
都會㗎,唯有忍下喇
kissapplegirl
|
BB得半個月大,呢幾日埋身餵佢,佢好鍾意用牙骨磨我或者用條脷撩我損左個位,間中仲大力啜住向後拉或擰頭添 ...

我有朋友因為損咗就變成泵奶,幾個月後再試下埋身成功番
小碗子
|
唯有試下用泵啦,我好怕泵奶唔夠埋身咁多奶唔夠佢食。
sumsumlls
|

搽羊脂膏!好work!
pigpiglamlam
|
醫院姑娘教用人奶搽返損個位
親親小孩子
|
有幾個可能性

佢啜得唔好。一定要張大嘴仔,下唇要包住哂乳暈,如果只係啜乳頭,佢啜唔到奶就會更加死啜死扯,痛死妳

佢太餓。唔好等佢太餓先埋身,到時佢只有本能地死啜

損咗唔好餵個邊住,可以手擠出餵,等好番哂先再試
Dinper
|
我會食完止痛藥先至喂奶
Sw55
|
完全明白你感受, 我BB出世第一日已經啜到我兩邊乳頭出血, 之後個幾星期, 每一次埋身都好痛苦, 好似係傷口上灑鹽咁, 搞到一埋身就有D恐懼, 但其實只係過程, 可能BB未識吮, 同埋時間耐左, BB會慢慢學識, 傷口癒合又會冇咁痛, 希望你捱得過呢個難關。
Kairisins
|

有冇聽過乳頭盾?
Ava花花
|
密啲搽羊脂膏,埋身無損果一邊
另一邊泵出黎,過一兩日好番啲又埋一次損果邊
唔好完全唔埋
損左果邊一定要密密搽羊脂膏,同保持通爽,最好唔好著bra
Ava花花
|
Ava花花 發表於 19-2-27 09:23
唔好完全唔埋

好番之後就可以兩邊都埋啦
我係每次只埋一邊乳房,
今次左,下次右
咁會無咁傷
小碗子
|
Kairisins 發表於 19-2-26 22:57
有冇聽過乳頭盾?

有吖,係咪真係得?
小碗子
|
Ava花花 發表於 19-2-27 09:23
唔好完全唔埋

已經搽緊人奶同專搽乳頭既膏,不過佢實在食得太密啦。試過唔帶bra,件衫掂到仲痛
小碗子
|
Ava花花 發表於 19-2-27 09:24
好番之後就可以兩邊都埋啦
我係每次只埋一邊乳房,
今次左,下次右

原本打算比損左果邊抖下泵住先,依家遇上猛長期,唯有頂硬上先
Ava花花
|
小碗子 發表於 19-2-27 19:42
...

其實可以補下奶粉先
我都經歷過兩星期補奶粉 宜家先可以全人奶
Kairisins
|
小碗子 發表於 19-2-27 19:38
有吖,係咪真係得?

啲人話得 咩都要試下
bbjohn155
|
小碗子 發表於 19-2-27 19:42
...

損咗照餵容易感染,要小心乳腺炎,每次餵B前後要保持清潔啊!
小碗子
|
Ava花花 發表於 19-2-27 20:18
其實可以補下奶粉先
我都經歷過兩星期補奶粉 宜家先可以全人奶

我怕加左奶粉就增唔到奶,依家主要用住一邊先,痛果邊食少d