0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Kairisins 發表於 19-2-28 19:21
啲人話得 咩都要試下

咁買定黎看門口先

大宅

bbjohn155 發表於 19-2-28 19:43
損咗照餵容易感染,要小心乳腺炎,每次餵B前後要保持清潔啊!

咁大鑊(emoji)

別墅

優合有隻乳頭保護罩,係俾你貼在乳頭後餵奶,好似唔錯,我5月生,都怕乳頭痛,所以買定

公爵府

小碗子 發表於 19-2-25 15:40
BB得半個月大,呢幾日埋身餵佢,佢好鍾意用牙骨磨我或者用條脷撩我損左個位,間中仲大力啜住向後拉或擰頭添 ...

啱開始係咁嘅,我當時仲損嗮,有點血,不過忍下就過加喇

大宅

hoganbaby 發表於 19-3-1 11:10
啱開始係咁嘅,我當時仲損嗮,有點血,不過忍下就過加喇

我依家都係死忍,特別頭幾下佢係出盡力咬落黎啜,真係似比釘書機釘咁。

複式洋房

小碗子 發表於 19-2-28 21:42
咁大鑊(emoji)

當初就係咁,結果發炎都唔知,而家好容易就會翻發,所以未發炎的話,就一定要盡量避免啊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

bbjohn155 發表於 19-3-4 02:53
當初就係咁,結果發炎都唔知,而家好容易就會翻發,所以未發炎的話,就一定要盡量避免啊(emoji)(emoji)(em ...

依家情況好少少,但出現第二個問題。兩邊乳房好痕同有dd刺痛唔舒服,搽好多lotion都係唔得,又要忍手唔R。有冇人試過呢個情況?

別墅

我B最初都啜到我損哂, 起哂血泡, 有時仲出血...
我唯有先泵出嚟餵, 等損o既地方好返d再試埋身
去健康院搵母乳姑娘睇下, 佢哋會知道咩問題, 係咪阿b個口唔夠大? 下巴有冇貼實你個胸? 佢哋會盡量幫你
我嗰時雖然姑娘睇完講完, 但都冇乜幫助, 係阿b自己慢慢調整, 依家有時都會痛, 但冇最初咁痛到標眼水
每次埋身餵完, 用清水洗乾淨, 再唧d奶抹o係乳頭, 嚴重就搽埋羊脂膏

複式洋房

回覆 小碗子 的帖子

你地真係好偉大, 我自問無咁偉大, 因為亞女係醫院已經好似食唔到奶咁, 返到屋企奶唔多, 重比佢整損埋, 下面又痛, 所以我決定餵佢食奶粉, 不過TOUCH WOOD身體都好好, 無咩病過...

複式洋房

我初初都餵到損哂 停止埋身改泵奶 如果好損 寧願手擠連泵都唔用 直到乳頭好返 無論泵完或埋身完一定要用人奶查乳頭 比羊脂膏更有效 羊脂膏會令乳頭痴住胸圍 有次大力一除bra.. 扯損乳頭又見血.. 深深體會過乳頭著衫戴bra一郁都痛既感覺 但無計 人奶漫漫長路 唔洗心急 只要keep住擠奶就唔會無奶 好返先再試 無謂辛苦自己

大宅

va115 發表於 19-3-5 16:11
我初初都餵到損哂 停止埋身改泵奶 如果好損 寧願手擠連泵都唔用 直到乳頭好返 無論泵完或埋身完一定要用人 ...

依家佢好好多,係第一下大力咬同用力啜仲有間中用脷撩乳頭外都好好多。一黎佢開始識得點啜先多奶,二黎朋友教我佢個位唔啱整得痛,就按下佢下巴等佢開口都有用。

複式洋房

小碗子 發表於 19-3-4 09:07
依家情況好少少,但出現第二個問題。兩邊乳房好痕同有dd刺痛唔舒服,搽好多lotion都係唔得,又要忍手唔R。 ...

可能係念珠菌呀!要睇醫生,搽藥膏

大宅

小碗子 發表於 19-3-5 18:53
依家佢好好多,係第一下大力咬同用力啜仲有間中用脷撩乳頭外都好好多。一黎佢開始識得點啜先多奶,二黎朋 ...

我開頭都係咁,由其佢第一下吸落黎
個種感覺好似啲乳腺就黎吸到損埋咁
同埋好鍾意含實個乳頭用力扯,重要扯好多次
成日覺得乳頭都比佢扯甩咁濟
我沖涼抹身都痛
個時損左流血搽多啲羊脂膏、兩日左右成塊蕉甩出黎好快好番
同埋記得用乳墊

初時個仔唔識啜
佢個口又細唔可以含晒成個乳暈
因為佢放得唔夠入會磨到乳頭好痛
我就會每次餵前用兩隻手指夾住乳頭
拉長少少乳頭先塞入佢口