有試過自己油油嗎?

ribbonhouse
|
請問有人試過自己油油嗎?因為屋企太爛啦,想油番靚仔d, 但budget有限,請問係咪剷平再油就可以?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
20150618bb
|
ribbonhouse 發表於 19-2-25 16:08
請問有人試過自己油油嗎?因為屋企太爛啦,想油番靚仔d, 但budget有限,請問係咪剷平再油就可以?

...
什麼位置??頂?
ribbonhouse
|
20150618bb 發表於 19-2-25 16:11
什麼位置??頂?

天花板,太潮濕,搞到咁
20150618bb
|
ribbonhouse 發表於 19-2-25 16:12
天花板,太潮濕,搞到咁
你係頂樓?
ribbonhouse
|
20150618bb 發表於 19-2-25 16:14
你係頂樓?

唔係呀,中層
維仔媽媽
|
系咩位?如果系廁所,廚房就整假天花算了。如果唔解決濕的原因,油咗都是會再甩。
20150618bb
|
ribbonhouse 發表於 19-2-25 16:14
唔係呀,中層
有漏水情況,油完都會甘
ribbonhouse
|
維仔媽媽 發表於 19-2-25 16:16
系咩位?如果系廁所,廚房就整假天花算了。如果唔解決濕的原因,油咗都是會再甩。 ...

客廳黎,可能無窗,香港又潮濕,同埋都成十年啦
|
你呢個情況,就算夾硬整走果d甩油再油,過一排都會甩,最好搵人剷走再線灰先油就襟好多。
YY1101
|
要剷底批灰再油先得
之後湿度高要開抽濕机先保持到
ribbonhouse
|
[email protected] 發表於 19-2-25 16:30
你呢個情況,就算夾硬整走果d甩油再油,過一排都會甩,最好搵人剷走再線灰先油就襟好多。
...
係咪一整就要全屋整嫁啦, 單位300呎左右大約要幾錢呀?
xingyi
|
回覆 ribbonhouse 的帖子

要先用沙紙磨走舊乳膠漆,再油上(水施拿),等(水施拿)乾了,再油乳膠漆,待乾再油,乳膠漆油多幾次就靚點.
sui019
|
剷平後,吻灰,打磨,再油多幾層油。

我見親戚係咁整
小瓜
|
建議棲主最好搵專家,
我試過自己油,
一年唔夠就甩, 因為太潮濕
averymom
|
ribbonhouse 發表於 19-2-25 16:08

...

你個情況要先剷,我之前搵師傅油全屋不包天花及廚廁,冇鏟,500尺屋,師傅日薪$1500,一日搞掂,油另計幾百蚊
treeming
|
買隻好D既油
用沙紙刷平
廳可用5年以上 廁所1年
ayi1
|
自己油!你要預手痛到要跛咁,痛到夜晚瞓唔著。
anpanmenbaby
|
我自己油過,不過只油牆身,冇油過天花。。。
不過油完唔夠一年,有d位已經爆開脫落,幸好唔算太明顯。第一次自己整係咁上下。。。
1928mickey
|
就算油,等天氣乾燥先
kaytsangtst
|
C6試過去立記買料
先剷底再上護壁寶(防水氣用喎),見佢批灰再髹面油...不過最近都幾濕,真係要等乾返啲先油