三歲小朋友爆濕疹,求救!

sailormarschur
|
自從兩歲開始,阿女就開始爆濕疹,嚴重都有時塊面會紅到一撻撻,有啲又R到好鞋同皮損,沖涼掂到水都痛到嗌救命,見到都慘!想向各位求救
ilovecafe
|
sailormarschur 發表於 19-2-25 16:17
自從兩歲開始,阿女就開始爆濕疹,嚴重都有時塊面會紅到一撻撻,有啲又R到好鞋同皮損,沖涼掂到水都痛到嗌 ...

睇醫生啦
maynice
|
如果皮膚損左, 沖涼真係會覺得好痛, 所以最好唔好用花灑, 因為花灑d水力一沖落黎只會仲痛
GCHK
|
我覺得都係儘快睇醫生穩陣D
tunner
|
試下用個盤開暖水等佢慢慢涼涼...嚴重嘅真係睇下醫生好
木糠布甸狗
|
濕疹多數同免疫系統、天氣濕度有關,一方面jm可以帶小朋友去睇醫生,另一方面應該係生活習慣上面着手,好似樓上咁講沖涼唔好用咁熱嘅水,另外要用返啱用嘅沐浴露
Winsmum
|
首先媽媽要先加油
因為我都係過來人, 自從小朋友幾個月就已經開始有濕疹, 時好時壞, 我亦都買過太多唔同既護膚膏, 有藥性, 無藥性, 純天然... 如果你問我邊隻好, 雖然我唔太贊成用藥, 不過真係見到佢日日R到損流哂血, 又無覺好瞓, 所以只好聽我媽媽講比佢用一支叫"英之寶"既濕疹膏, 用左好快佢就唔再R, 好止痕, 雖然佢有激素, 但係如果你只係薄薄地查, 影響唔大, 最起碼停止到佢R, 同埋佢流血既位會好得好快. 結左焦之後就要幫佢不停保濕, 不要比皮膚有機會乾

sailormarschur
|
琴日帶左阿女睇醫生,佢開左藥俾阿女同埋要搽藥膏,醫生仲開左QV沐浴油俾阿女沖涼,請問呢隻油work唔work?
mingmi33
|
sailormarschur 發表於 19-2-27 21:33
琴日帶左阿女睇醫生,佢開左藥俾阿女同埋要搽藥膏,醫生仲開左QV沐浴油俾阿女沖涼,請問呢隻油work唔work? ...
呢支沐浴油係好野黎嫁你幫女女沖涼之前加一鶴仔落啲暖水度,跟住等佢浸下個身,浸完之後用毛巾拍返乾就OK,兩三日後你會見到女女痕少左好多
cariskoo2002
|
sailormarschur 發表於 19-2-25 16:17
自從兩歲開始,阿女就開始爆濕疹,嚴重都有時塊面會紅到一撻撻,有啲又R到好鞋同皮損,沖涼掂到水都痛到嗌 ...

有冇用過娥羅納英?
wangwin852
|
濕氣重,要去下濕,西唔得試下中..
wahahaic
|

試試上網search下死海鹽、應該幫到你
kikibebe
|
我小朋友3歲半,幾個月大開始有濕疹,用過唔同嘅方法控制,但嚴重時都要睇醫生,醫生會比類固醇塗,雖然唔係好想用,但始終唔用就控制唔到啲濕疹,我見佢好啲就停藥,但反反覆覆。我心諗我唔想我小朋友一直用呢啲藥,所以自己試下做手工皂比佢沖涼,再學埋做紫草膏比佢塗,從此之後,touch wood 唔使再去醫生攞藥,雖然依家仲有少少濕疹,但已好番9成,好開心我嘅努力冇白費。
kikibebe
|
更正:係紫雲膏,唔係紫草膏
6fchanc9
|
而家天氣又潮濕,係高峰期,媽媽加油!
6fchanc9
|
回覆 kikibebe 的帖子

我都有畀仔仔試過,都幾有效
Wingbe0623
|
首先一定要搵到致敏源係咩!我女女逐樣同佢試,最終知道係天氣同水,我裝左個沖涼濾水器之後就好好多!再加上我比魚油同益生菌佢食,已經好返8成!
親親小孩子
|
通常睇濕疹醫生一定會開類固醇,搽咗真係好快控制到濕疹,但唔可以長期搽,所以一方面控制住病情時,另一方面要搵出致敏原,究竟係食物敏感定接觸性敏感,定係有多種致敏原呢?以我所以而家係可以做到測試,不過詳情就唔清楚。
bchuma
|

睇醫生未啊?