問1G=幾多MB

20150618bb
|
因 X 香港 6G計劃好快用完,唔知佢地點計?
TinyTomato
|
1GB = 1024MB

20150618bb 發表於 19-2-25 16:40

20150618bb
|
TinyTomato 發表於 19-2-25 16:41
1GB = 1024MB
請問MB多還是KB多呢
TinyTomato
|
1 GB = 1024 MB
1 MB = 1024 KB
1 KB = 1024 B

20150618bb 發表於 19-2-25 16:44
請問MB多還是KB多呢

tictactoe    發表於 19-2-25 17:20
tansyneko    發表於 19-2-25 17:17
sampcy    發表於 19-2-25 16:59
20150618bb
|
TinyTomato 發表於 19-2-25 16:46
1 GB = 1024 MB
1 MB = 1024 KB
1 KB = 1024 B
謝謝
Poyau
|
X=?
Jasber
|
你用數據睇片?睇一個鐘會用幾百M 數據,我只在月尾先放縱自己架咋
tansyneko
|
Poyau 發表於 19-2-25 16:55
X=?

相信係數目字3

20150618bb
|
Poyau 發表於 19-2-25 16:55
X=?
X=3 香X 以前用数碼空5G計劃從來都唔會到月尾無数據用,3香X 6G真係唔知點計
20150618bb
|
Jasber 發表於 19-2-25 17:16
你用數據睇片?睇一個鐘會用幾百M 數據,我只在月尾先放縱自己架咋
一個鐘用用幾百MB??
newcook
|
我用好少數據, 基本上1G都用唔哂, 因為公司/屋企都係用WIFI, 响街都只係SEND MESSAGE....

有一次在家某角落睇YOUTUBE, 唔知收唔到WIFI, 彈左去數據, 睇完一個鐘無哂....

所以, 我認為睇一個鐘片=用左1G數據
20150618bb
|
newcook 發表於 19-2-25 17:39
我用好少數據, 基本上1G都用唔哂, 因為公司/屋企都係用WIFI, 响街都只係SEND MESSAGE....

有一次在家某角 ...
一個鐘清袋
leecting
|
正常黎講係1024,但好似1000就已經會計1G
TinyTomato
|
視乎影片解象度,壓縮方法等。

基本上,1 小時 1GB差不多了。

所以, 我認為睇一個鐘片=用左1G數據.

20150618bb
|
TinyTomato 發表於 19-2-25 17:43
視乎影片解象度,壓縮方法等。

基本上,1 小時 1GB差不多了。

newcook
|
20150618bb 發表於 19-2-25 17:41
一個鐘清袋
仲笑人
1998Ruby1998
|
你可能睇片太高清,會食好多數據。啲 notification、廣告都會唔聲唔聲食你好多。
1998Ruby1998
|

有一次在家某角 ...

我都好少用數據,所以唔上台。去鴨計買張 10G 卡 $150 都唔洗,要用數據就第二部機開數據 share 俾主機,宜家買左新機就可以雙卡。
計埋一年就算我買兩張數據卡 20G data 都係 $300,數值卡都係增值 $50 一次,一個月 $30 都唔洗。
333s    發表於 19-2-25 18:06
Poyau
|
20150618bb 發表於 19-2-25 17:41
一個鐘清袋

據3官網「一個高清質素一分鐘長度的YouTube 影片 = 5MB」即係300MB/hr

https://www.three.com.hk/website/appmanager/three/home?_nfpb=true&pageid=281001&_pageLabel=P600193131219996753703&lang=chi
BBJOJO    發表於 19-2-25 18:45
20150618bb
|
Poyau 發表於 19-2-25 17:58
據3官網「一個高清質素一分鐘長度的YouTube 影片 = 5MB」即係300MB/hr

https://www.three.com.hk/website ...
1080算高清??即係三個鐘先一G??