懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

肥虎虎 發表於 19-2-25 18:06
唔好諗啦
好坦白住巿區去瑪麗都唔方便
何況仲話住新界

無錯,搵間近自己既醫院仲好

大宅

回覆樓主:

我都係誇區架
我家人有屋係另一區
只要你ok覆診長途來回同有咩事都承擔到個時間
我覺得可以揀大醫院

我揀左QE
因唔多間有血科醫生同有個唔錯既system去maintain病人既數量
我地既小朋友都大機會要血科跟架
所以按自己需要去選擇就是了
我都想有半私家房揀

別墅

yellowdull 發表於 19-2-25 17:45
乜都唔識,純粹覺得瑪麗好……想請教下其實可唔可以咁申請跨區去生??還是一定唔得,只可以選擇自己屋企果 ...

梗係揀返住自己附近嘅醫院啦 最緊要方便

子爵府

basilmama 發表於 19-2-26 00:15
所以樓主,可以試下。
當然你要計劃好曬,平時產檢點安排,去贊育醫院條路我永世難忘;如果第一胎見紅,都 ...

我第一胎係穿水㗎,即刻執嘢入院,前後都唔洗一個鐘,入到去仲要第成10個鐘先生得出

男爵府

私家醫院就可以任揀,生仔一二次,如果確實有要求,幾萬值得比

男爵府

打去問下啦,我都係住新界去瑪麗生的,因我係政府工所以可以咁㨂,但你要諗定如果穿水作動call白車只會送你去最近既醫院,未必會車你去瑪麗的。我開刀生所以冇呢個問題

子爵府

elkykit 發表於 19-2-26 13:08
我第一胎係穿水㗎,即刻執嘢入院,前後都唔洗一個鐘,入到去仲要第成10個鐘先生得出
...

Hehe... 咁樓主可以認真考慮一下

別墅

朋友家姐上年住九龍, 去贊育產檢, QM 生

朋友而家有左, 帶左九龍區住址證明去贊育登記, 無問題, 電話問時贊育姑娘有問清楚你住九龍係唔係真係登記贊育
而家佢去左2次產檢了
不過我都認同去如果唔係住附近, 每次過海去都好麻煩. 臨生EMERGENCY , 連落樓都好似好遠咁,仲要仆過海!

大宅

elkykit 發表於 19-2-26 00:09
都係呀,屯醫嘅醫療事故實在太多,我有幾個朋友生完都話差到爆,醫學生又多,姑娘態度又差,攞支奶又要嘈 ...

我屯門生...覺得c7 又無想像中差...姑娘係比較忙無咩時間理你~!但人奶姑娘同其他ee都唔錯! 要乞奶係因為你入院時選擇人奶...所以姑娘係唔會預俾水奶你~!!應該間間都係咁~! 我入院時選奶粉...再中途話試人奶~!姑娘餐餐都好準時派水奶,之後人奶姑娘又有耐心教!我住左6日整體真係算唔錯!!

大宅

yellowdull 發表於 19-2-25 17:45
乜都唔識,純粹覺得瑪麗好……想請教下其實可唔可以咁申請跨區去生??還是一定唔得,只可以選擇自己屋企果 ...

要係瑪麗嗰區嘅住址證明 用老公屋企或娘家都可以 如果都無就放棄啦 無得比你跨區生 同埋去到咁遠 有起事上嚟車程都係問題 因為你每次產檢覆診都要山長水遠過去

大宅

elkykit 發表於 19-2-26 00:03
係,獨立產房都係一個好處,因為唔會聽到隔離慘叫,個心都無咁驚,老公又可全程陪住。
...

俾錢upgrade 獨立房?

別墅

我都唔係九龍區,我係瑪嘉烈,c6係聯合。尋日去左廣華完全冇問就收左我証。

咪去試下囉,佢問你咪話自己出嚟租左呢頭但冇改地址亦唔會用租果到收信。睇佢趕唔趕你走姐。

複式洋房

joycetwt 發表於 19-2-25 23:51
可以跨區,因每間醫院都有預留跨區名額
我完全明白點解會想揀醫院
因為我都係其他醫院有過不好經歷先會想揀 ...

我本身都係新界區, 係瑪加烈開咗file但未到覆診時間。我私家check到bb有問題寫咗封轉介信去威院,但比佢地turn down咗。 唔知可以點做

子爵府

winter_sun 發表於 19-2-26 19:56
俾錢upgrade 獨立房?

產房佢本身係獨立房,唔洗 upgrade 㗎

大宅

肥虎虎 發表於 19-2-25 18:32
認真答你分析你聽
個答案唔滿意又唔like
講真要拎地址証明唔難

同意!JM分析得很詳盡了,其實各區公立醫院差別都唔大,每次產檢直到生產的醫生都唔一樣,一個JM話A醫院好,另一個JM可能會有不愉快經歷,產檢和生產最好係就近的醫院。

大宅

我住新界 有九龍地址 當時簡左廣華 無簡到威院
平時產檢都係廣華 一程巴士都方便 係時間耐少少
我係穿水入院 坐的去到醫院都要成個中

別墅

完全明白樓主考慮,我係私家係照到子宮有小問題,點知去到瑪嘉烈個姑娘話照唔到私家醫生照既野跟住就無左件事再下次睇番私家個醫生話唔係呀嘛咁都睇唔到?
擔心之下用左屋企人地址轉左去瑪麗(打算臨生前番屋企人到寄居)姑娘照結構時好比心機同埋都照到私家照到既問題,跟住好幾次產檢都係見醫生同埋有超聲波照!其實子宮問題不大,不過佢地有資源所以跟得好足!
其他野例如姑娘既態度⋯瑪麗/贊育暫時比我感覺係勁好,瑪嘉烈只可以話係ok。當然臨生果種危急關頭都真係要考慮。同埋睇你新界邊度,的士既話荃青去瑪麗其實唔係好遠。其他野樓上都講左就唔重覆了。

男爵府

elkykit 發表於 19-2-25 23:13
我住屯門,瑪麗生,兩胎都係,我覺得係好好,產檢時醫生會經妳同意先比學生掂妳,同屯醫完全唔同,淨係呢點 ...

屯門去瑪麗要幾耐?你臨生係call車定私家車?塞唔塞車呢?

男爵府

回覆樓主:

要考慮埋將來BB出世,萬一萬一萬一留院,你日日來回醫院會係好遠。。。我個時呀仔留左5日院,我第2日就出院,來回探佢覺得好攰,之後仲安排好多檢查要成日番去間醫院覆診

子爵府

koalachan2002 發表於 19-2-27 00:49
屯門去瑪麗要幾耐?你臨生係call車定私家車?塞唔塞車呢?

大約35-40分鐘,行西隧唔會塞車。生嗰時叫屋企人車,因為我哋住行好近。

首頁

尾頁

跳至