請教電磁爐用家

parrotking
|
未來想做開放式廚房,用電磁爐,但現時煮食用具全是明火適用,係咪金屬的器皿就可以電磁爐,唔駛換? 瓦煲、康寧煲全部唔適合用? 你地點樣煲靚湯、中藥呢?
tracywongsc
|
parrotking 發表於 19-2-25 18:10
未來想做開放式廚房,用電磁爐,但現時煮食用具全是明火適用,係咪金屬的器皿就可以電磁爐,唔駛換? 瓦煲、 ...

應該要換過哂,要買電磁爐適用的煮食用具
kiko_mami
|

可以淘塊傳熱板返黎,一係買多一個單頭電陶爐,我太多廚具唔用得電磁所有有一個電陶

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Poyau    發表於 19-2-25 19:12
333s
|
未來想做開放式廚房,用電磁爐,但現時煮食用具全是明火適用,係咪金屬的器皿就可以電磁爐,唔駛換? 瓦煲、 ...

半開放式廚房。冇門廚房。

保留煤氣。(未坏) 不想掉。
用電磁爐 +
各式各樣廚房小家電。(省時, 省力, 省事)
點樣煲靚湯、(壓力鍋) 中藥呢? (電中藥壺)
用"电磁炉导热专用板" 任何器具都能用。

littlelittlepra
|

唔係所有金屬都work
我唔識分,所以要試過先知,或買前問清楚
康寧同瓦煲用唔到
中葯就電葯煲,湯用燉盅或真空煲

|
333s 發表於 19-2-25 18:25
半開放式廚房。冇門廚房。

專用板係放煲入面?
定係爐面,之後放煲上去?
bb2
|
我買電磁爐適用既生鐵鑊/不銹鋼煎pan同煲,中药我用電药煲,煲湯用真空煲
|

電磁爐既鑊要平底既
|

有電磁爐用既瓦煲(我間會整煲仔菜)
hhmum
|
一係買個電陶爐咩煲都用得又會少D幅射。
cherrieloy
|

正常金屬底就可以用喺電磁爐,我以前所有煲都係金屬底,換電磁爐全部都用得返

parrotking
|
cherrieloy 發表於 19-2-25 22:42

正常金屬底就可以用喺電磁爐,我以前所有煲都係金屬底, ...

唔該,想問咁甚麼優點令你換電磁爐,我15 16中。
parrotking
|
littlelittlepra 發表於 19-2-25 18:31
專用板係放煲入面?

我估係放板在爐面,再放煲
parrotking
|
littlelittlepra 發表於 19-2-25 18:31
專用板係放煲入面?

剛剛睇左淘寶示範,原來塊板放入煲內。
cherrieloy
|
parrotking 發表於 19-2-25 22:45

因為唔想咁大油煙,用電磁爐嘅廚房真係乾淨好多,加上有小朋友在家,唔用明火安全啲
bb2
|
parrotking 發表於 19-2-25 22:45

夏天煮飯熱到無胃口
|
parrotking 發表於 19-2-25 22:59

我本來都以為放爐面,之後放煲上去
但睇幅圖又見佢放入煲入面

如果放入煲,我就覺得麻麻,感覺上煲埋塊板咁
Jasmine-4711
|
cherrieloy 發表於 19-2-25 22:42

正常金屬底就可以用喺電磁爐,我以前所有煲都係金屬底, ...

唔係播,我家得兩三個金屬廚具用倒電磁爐,唔係所有金屬廚具都得。我家亦有煤氣爐。
Jasmine-4711
|
parrotking 發表於 19-2-25 22:59

塊板用咩金屬做,要放煲入面一齊煲,怕唔怕會釋放d咩出來?
cherrieloy
|
Jasmine-4711 發表於 19-2-25 23:28
唔係播,我家得兩三個金屬廚具用倒電磁爐,唔係所有金屬廚具都得。我家亦有煤氣爐。
...

我唔知呀,我講緊我用開嗰啲咋,可能近年出啲煲可以明爐/IH兩用啦