工人偷龍轉鳳

chowyikwan
|
如圖,我明明 1 個5元,2個 1 元,1個 2元放在廳。竟然,今天被我發現 1 個 5 元轉做 1 元。

其實,我係有,心 試佢貪念程度,因為我家東西成曰唔見。冇奈,我只能繼續忍。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
csysimon
|
會話佢嗎?
細姐姐
|
chowyikwan 發表於 19-2-25 18:55
如圖,我明明 1 個5元,2個 1 元,1個 2元放在廳。竟然,今天被我發現 1 個 5 元轉做 1 元。

其實,我係有 ...

屋企有cam 嗎?
冇就裝
有就睇吓有冇影到佢偷龍轉鳳

是印姐嗎?
chowyikwan
|
細姐姐 發表於 19-2-25 19:02
屋企有cam 嗎?
冇就裝
有就睇吓有冇影到佢偷龍轉鳳

我剛剛用中文同我仔講呢件事,然後佢幫我找,佢突然在同一個位置找到 1個 5元,再話今天在 sofa 找到一個 1元。

其實,呢個工人曾經用佢家姐僱主的惠康 coupon 兌換我給她的$50。 工人好衰,即係佢家姐偷佢僱主 $50。
Solarflare
|
chowyikwan 發表於 19-2-25 18:55

其實,我係有 ...

加cam啦。
唔好考驗佢地既定力。
我而家呢個姐姐算老實, 但廳都有2支cam, 主人房又有cam。如轉工人會加多一支cam係廳, 近鏡對住成日放錢放銀包既飯台。加上24小時recording, 咁就無死角萬無一失。唔好以為咁係神經質, 我媽請外傭十幾年, 失竊無數。 外傭跟本不能信。
印好多只偷錢, 菲仲麻煩, 乜狗屎垃圾都偷, 都唔知點防。
little_kid
|
chowyikwan 發表於 19-2-25 19:10
我剛剛用中文同我仔講呢件事,然後佢幫我找,佢突然在同一個位置找到 1個 5元,再話今天在 sofa 找到一個 ...

我曾有個工人偷印花,又係我發現唔見左條金鏈,工人响sofa 揾番俾我,仲賴小朋友攞嚟玩!
細姐姐
|
little_kid 發表於 19-2-25 19:29
我曾有個工人偷印花,又係我發現唔見左條金鏈,工人响sofa 揾番俾我,仲賴小朋友攞嚟玩!
...

攝係sofa, 唔放係自己房或放係身,若你唔發覺唔見,就偷運出去
little_kid
|
細姐姐 發表於 19-2-25 19:57
攝係sofa, 唔放係自己房或放係身,若你唔發覺唔見,就偷運出去

我都覺得係咁。事實佢响度我哋唔見好多濕碎嘢,例如印花,lego (一膠箱積本越來越少),小朋友bb好耐無著嘅衫, 玩具。買餸打斧頭。最後忍唔住炒咗佢。
Solarflare
|
little_kid 發表於 19-2-25 20:56
我都覺得係咁。事實佢响度我哋唔見好多濕碎嘢,例如印花,lego (一膠箱積本越來越少),小朋友bb好耐無著嘅 ...

印花都偷?
印定bun?
little_kid
|
Solarflare 發表於 19-2-25 21:57
印花都偷?
印定bun?

菲,我遇過最衰嘅工人!
去街市買餸打斧頭,於是叫佢去超市買,諗住有單有據無得打。張儲印花紙我貼响廚房,儲到可以換嘅時候發現唔見咗,問佢都話唔知。之後超市買嘢都話無印花俾!
佢仲有好多麻煩嘢,忍咗一年真係忍唔住炒佢!
Solarflare
|
little_kid 發表於 19-2-25 22:12
菲,我遇過最衰嘅工人!
去街市買餸打斧頭,於是叫佢去超市買,諗住有單有據無得打。張儲印花紙我貼响廚房 ...

好恐怖
咁你都頂左佢一年, 勁。
little_kid
|
Solarflare 發表於 19-2-25 23:25
好恐怖
咁你都頂左佢一年, 勁。

我大緊肚唔想搞咁多嘢。佢真係好麻煩! 自己唔上機,隔日就去我買機票旅行社要求退錢,職員都怕左佢,結果搞咗唔知幾多個月,佢成功lur番幾百蚊!這只是其中一件麻煩事!
Poyau
|
咁少都貪 考慮換人