摺位紅晒

12fokfokfok
|
B.B. 腋下摺位紅晒,可以搽什麼?
|

回覆 12fokfokfok 的帖子

Hi 12fokfokfok , BB幾大? 腋下皮膚有冇好D? 平時媽媽有冇同BB做保濕?BB皮膚幼嫩,尤其是摺位位置容易藏污、天氣乾燥/流口水/嘔奶/出汗醃住,都可能令 BB皮膚紅/甩皮,選用中性/弱酸性(PH.4-7)冇香料的沖涼液(每次少量)沖涼,留意BB摺位清潔,保持皮膚清潔乾爽再搽返天然冇香料嘅潤膚膏,一般會自然好返,媽媽唔需要太擔心。
12fokfokfok
|
[email protected] 發表於 19-2-26 17:36

Hi 12fokfokfok , BB幾大? 腋下皮膚有冇好D? 平時媽媽有冇同BB做保濕?BB皮 ...

B.B. 5個半月,每次沖涼也清洗摺位,之後抹乾及用biolane 爽身粉液,但腋下摺位也紅,媽媽們有什麼建議?可搽什麼?
er668
|

我都用過爽身液,時好時紅。係頸位,條頸成日俾個雙下巴遮住,有時仲出少少水。用過QV+爽身液,後來用Avado,有好轉。不過個個BB不同。
12fokfokfok
|
er668 發表於 19-2-28 11:56

我都用過爽身液,時好時紅。係頸位,條頸成日俾個雙下巴遮住,有時仲出少少水。 ...

謝謝你,想問下Avado那款,在那可以買到?
|
12fokfokfok 發表於 19-2-27 15:38
B.B. 5個半月,每次沖涼也清洗摺位,之後抹乾及用biolane 爽身粉液,但腋下摺位也紅,媽媽們有什麼建議? ...
媽媽繼續幫BB清洗摺位和天然無香料loton護膚,BB新陳代謝比較快,更容易感應到四周溫度嘅轉變,會比大人更容易流汗,汗液積聚係摺位都會刺激BB皮膚,媽媽幫BB著衫/瞓覺後約半小時後摸下頸後位置,如果頸背出汗都代表太熱,要更換件薄衫或蓋薄被。如果情況持續唔改善或嚴重左,可以打6個月疫苗針時俾醫護人員睇下會放心D。

er668
|
12fokfokfok 發表於 19-2-28 12:50
謝謝你,想問下Avado那款,在那可以買到?

Winter cream,屈記買。人地話一X都有。佢有陣甘菊味,睇下你接唔接受到。希望幫到你。
PuiPuiV
|
格勒底易出汗, 醃住就好易紅, 沖完涼同佢查下lotion 或者cream, 我用petite planet 乳木果lotion 保濕又唔笠, 不過有少少果香味 我地又幾中意