自卑及自尊心問題想求解決辦法

heily123
|

順呻,不喜勿插。
真係好想改變自己,真係唔識點做。自問一無長處,無論家庭同工作崗位都做得好差,做嘢唔夠細心頻頻岀錯,曾經努力改但最後都係會岀錯,自尊心強但面皮薄,比人否定自己能力就會唔開心好耐,唔識安慰自己,每次都被負面情緒影響自己好耐,做過既工作每次都係頂唔順壓力而辭職,其實都係轉過三次工,被c6話我無用好廢,雖然表面我有反搏佢,但內心我自己其實都承認,我做家務湊仔又唔掂,岀去返工又頂唔順壓力,好有挫敗感點樣先可以改變?

princessgw
|
搵d你能力做到既工
姆貓
|
heily123 發表於 19-2-25 19:39
順呻,不喜勿插。
真係好想改變自己,真係唔識點做。自問一無長處,無論家庭同工作崗位都做得好差,做嘢唔 ...

我都是你這樣情況!唯有工作方面再想想自己想做工!加油!
heily123
|
姆貓 發表於 19-2-25 22:33
我都是你這樣情況!唯有工作方面再想想自己想做工!加油!

明白謝謝你
姆貓
|
heily123 發表於 19-2-26 00:35
明白謝謝你

不用謝,我想問下你!你份工要對客嗎?是對客不習慣還是對同事不習慣!
kunn
|
世上冇人生完就識做媽媽,你點覺得自己係失敗呢?同你有d似,我返工都會俾人鬧到頭絨絨,都係大頭蝦成日做漏文書野,who cares? 雖然當下係好吾開心自己做得吾夠好,但返工吾係我全部,放工見到bb好錫我, 就吾再覺得自己失敗媽媽

吾好俾無關痛癢的人影響你價值觀太多,記住,佢地只係你人生過客。或者會不會考慮轉壓力少的工種?
heily123
|
姆貓 發表於 19-2-26 00:53
不用謝,我想問下你!你份工要對客嗎?是對客不習慣還是對同事不習慣!
...

不用對客的只是文書嘢,大頭蝦時常岀錯,因為我上司是一個非常挑剔要求高的人,時常被佢話同黑面,造成壓力。
heily123
|
kunn 發表於 19-2-26 01:10
世上冇人生完就識做媽媽,你點覺得自己係失敗呢?同你有d似,我返工都會俾人鬧到頭絨絨,都係大頭蝦成日做 ...

你講得好岩,我都係做文書嘢成日做漏嘢,可能我真係唔適合依個工種,諗返起以前未轉field時無咁多錯漏,至於媽媽角色,我都好差,有時候都會忘記嘢或有無心之失,家務又唔識做,所以我c6話得我岩,好贊同你話唔好比無關痛癢既人影響自己咁多,好好的提醒。我成日都好在意我上司對自己的評價,因為佢好挑剔講嘢也唔客氣又會黑我面,自己好似恐懼佢,日日返工擔驚受怕,自己面皮薄,被佢話幾句我就會跌到谷底。多謝你
姆貓
|
heily123 發表於 19-2-26 08:38
不用對客的只是文書嘢,大頭蝦時常岀錯,因為我上司是一個非常挑剔要求高的人,時常被佢話同黑面,造成壓 ...

照顧好自己心理不要給自己太太壓力!我都無記性!如有時間文書上面做好再覆查可以嗎?你就當上司更年期!
kunn
|
heily123 發表於 19-2-26 08:45
你講得好岩,我都係做文書嘢成日做漏嘢,可能我真係唔適合依個工種,諗返起以前未轉field時無咁多錯漏,至 ...

大不了咪轉工,冇野比自己健康重要,我都係自尊心好重的人,上司鬧完我會好down自己又做錯野,咪下次再做好d, 督促下自己,諗下下次點學醒d耍走boss, 都睇清自己適合做d咩

Ps 我都係做秘書,長期對住個極度挑剔女上司,一直都做得吾開心,但佢提醒我係要克服吾係逃避,我用咁既心態去打怪獸會舒服d
heily123
|
kunn 發表於 19-2-26 10:48
大不了咪轉工,冇野比自己健康重要,我都係自尊心好重的人,上司鬧完我會好down自己又做錯野,咪下次再做 ...

又係挑剔女人,真心唔識同佢地相處,打怪獸
Whitechocolate
|
回覆 princessgw 的帖子

其實你都算好,會坦誠自己既唔好。可能你入錯行,發揮唔到你長處姐。