自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Jasmine-4711 發表於 19-2-25 23:18
有膽色加好運

但42歲筍盤仲係單身,佢去旅行冇人看狗所以等狗ding dong才去旅行?

其實都係怪怪地㗎喇,淨係講收租20萬,但又無講開支幾多

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

hfl2000 發表於 19-2-25 23:32
其實都係怪怪地㗎喇,淨係講收租20萬,但又無講開支幾多

你指未供完樓孭住巨債?大部份係出租大6樓,应以租抵銷供款。

佢如開支大都會找份工hae做,以防萬一。

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

佢收租都好忙啫,咁多

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

大戶 發表於 19-2-25 23:39
佢收租都好忙啫,咁多

租客每月入户口,有几忙呀,是要上門追先忙姐。佢唔想理收租同维修,可找代理做。咁多租客,成日要维修都好煩。

好似早幾日有jm話,如年纪大唔好買樓收租,買高息蓝踌冇咁煩。何况位先生冇家室,賺咁多用唔晒又帶唔走,唔洗為賺更多煩倒自己。

公爵府

開心吸收勳章

Jasmine-4711 發表於 19-2-25 23:43
租客每月入户口,有几忙呀,是要上門追先忙姐。佢唔想理收租同维修,可找代理做。
...

咁又係喎,但每月打簿點數,計數,都煩
代理包辦又好,煩少樣野

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-2-25 23:38
你指未供完樓孭住巨債?大部份係出租大6樓,应以租抵銷供款。

佢如開支大都會找份工hae做,以防萬一。

唔知呢因為篇報導只係話佢22個東莞物業已full paid,其他中港澳物業無講咩狀況。

男爵府

回覆樓主:

我表弟而家27歲半,
兩年前年三十晚公司遣散完,
之後佢就冇做野,
過着退休的生活。
上年做結婚埋,
係泰國買左層港幣六十幾萬樓,(泰樓一定要full paid)
每個月兩公婆泰國來回香港,
另外差唔多每個月都去外國旅行!
岩岩暑假,都去左睇世界盃。
但佢父母都仲未退休,仲打緊工!

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

油麥麥 發表於 19-2-26 01:49
48個物業每月收租共$20萬,當中26個物業要供款(包括 : 4個香港物業…………),扣除供款實質有多少租金收入 ...

係囉,就係無講開支我都想知

侯爵府

zone123 發表於 19-2-26 01:41
我表弟而家27歲半,
之後佢就冇做野,

即係25歲退休咁又太早吧!咁樣我覺得似係遊手好閒多過退休咁佢收入來源係咩?炒股?父蔭?老婆有錢?
我自己理想退休年齡大概係45歲,阿仔大個識照顧自己,咁我就放心同老公去悠長旅遊假期

伯爵府

hfl2000 發表於 19-2-26 01:56
即係25歲退休咁又太早吧!咁樣我覺得似係遊手好閒多過退休咁佢收入來源係咩?炒股? ...
如果有兩千個27歲退休都ok

侯爵府

Mm233 發表於 19-2-26 02:06
如果有兩千個27歲退休都ok

唔係錢多少既問題,而係生命究竟活得有無意義?日日去玩唔做嘢,環遊世界都係2,3年時間都遊哂啦,之後幾十年既日子朝朝起身都諗要做d乜,其實都幾痛苦如有做義工/有學嘢有寄託就另計

公爵府

zone123 發表於 19-2-26 01:41
我表弟而家27歲半,
之後佢就冇做野,

有錢,年輕退休無問題。但你表弟冇嘢做,咁錢從何來?點支出?

男爵府

hfl2000 發表於 19-2-26 01:56
即係25歲退休咁又太早吧!咁樣我覺得似係遊手好閒多過退休咁佢收入來源係咩?炒股? ...

三樣都有!
第一,滙豐食息都夠佢用。
第二,圍村阿公每月有錢分。
第三,老婆係獨女,外家又有錢。

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-2-25 20:39
其實我反而睇完成篇文,個亮點係去咗呢2個人(80/90後)既回應,有無人好似我咁?我覺得做人真係想要 ...

其實我覺得兩個人說的也是老實現實。起碼冇想過靠釣金龜,而女生去讀書提升自己,又有咩問題?要改變咩心態?入大陸做炒家比香港發達機會多?

40便退休?我更好奇佢“退休”即係做咩?除了食瞓,有咩計劃?

強調公屋出身,即係想話佢係白手興家啦。但真係靠自己個腦+雙手起家嘅人,同“40退休”呢個概念好難“共生”。看看世界年輕(50以下)首富就最清楚。

其實照BK呢度J M經驗之談係公屋有好多隱形富貴,最常見就係係大堆大陸資產,但香港就扮窮佔公屋不放......直到不能不放 ,所以......個人覺得仲咁輕挑放閃嘅人,空心居多

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-2-26 08:35
唔係錢多少既問題,而係生命究竟活得有無意義?日日去玩唔做嘢,環遊世界都係2,3年時間都遊哂啦,之後幾十 ...

呢個係我想法,佢形容嘅退休生活,有如坐住等日子到

月入廿萬係可足生活,但健康生活更需要“有意義”地過日子。

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-2-25 20:18
http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20190225/00269_002.html
近排bk咁多關於樓/退休topics,今日睇到 ...

佢好堅

侯爵府

brindlewin 發表於 19-2-26 09:22
其實我覺得兩個人說的也是老實現實。起碼冇想過靠釣金龜,而女生去讀書提升自己,又有咩問題?要改變咩心 ...

我意思係話,唔好一開始就自己否定咗呢個係「不可能既事、要中六合彩先得」呢d心態,個女仔話佢30歲讀完書,想10年內(40歲)退休係無可能,除非中六合彩。其實靠自己用10年時間來實現退休,真係100%無可能嗎?無人有百分百既答案㗎喎,點解一開始就自己填答案,否定呢個可能性呢?
(另外,你講扮窮呃公屋住果d,我信hk好多呢d衰人,但篇文報導,個男仔出來做嘢一年,就買咗間西貢村屋供樓,佢個向上游出發點,應該就唔係霸住間公屋喺大陸炒樓而起)

伯爵府

hfl2000 發表於 19-2-26 08:35
唔係錢多少既問題,而係生命究竟活得有無意義?日日去玩唔做嘢,環遊世界都係2,3年時間都遊哂啦,之後幾十 ...
咁生活意義人人定義唔同既 可能佢覺得番工無意義呢

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至