自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

事主夠博買樓, 所以成功退休。

但又有幾多人咁大胆?

97 時都有一班, 結果有人破產/自殺。

如果有早知, 簡簡單單買隻0700。長揸到尾, 都億萬富翁。又吾駛買賣又吾駛收租, 乾手浄脚!

珍珠宮

回覆樓主:

佢似乎只係講咗好聽嘅說話出嚟,如只係東莞22單位 full paid,其他仲供緊,每月20萬都幾危下。東莞平均都係租2千幾,全部出租都只得5萬左右。未供完嘅可能都係以租抵供,似乎無乜幾多收入。萬一有人唔租,或者唔交租,自己又無其他收入,要填數咁就頭痕啦!

話係退休悠閒生活,但係又無親人朋友,又無興趣,其實有咁多樓都好似無乜用。

琥珀宮

大戶 發表於 19-2-25 23:39
佢收租都好忙啫,咁多

要打理咁多層樓既管理及租務,唔覺得算係退休!

翡翠宮

conniemar 發表於 19-2-25 20:22
48個物業先得嗰20萬

大陸有d住宅租只係2,3千左右。

伯爵府

conniemar 發表於 19-2-25 20:22
48個物業先得嗰20萬

內容有寫共中四個物業係香港

男爵府

brindlewin 發表於 19-2-26 09:22
其實我覺得兩個人說的也是老實現實。起碼冇想過靠釣金龜,而女生去讀書提升自己,又有咩問題?要改變咩心 ...

請問公屋戶唔計大陸資產??
咁味好多人將啲錢轉返大陸

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 19-2-26 16:22
要打理咁多層樓既管理及租務,唔覺得算係退休!

係喎!濕濕星星, 都咪話唔煩
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 19-2-26 21:35
係喎!濕濕星星, 都咪話唔煩

請人打理嘛,咪唔煩囉。

而且內地有d地方係交季租,即係一交交一季租,咁一年都係四季,都係煩四次啫。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

my005 發表於 19-2-26 21:43
請人打理嘛,咪唔煩囉。

而且內地有d地方係交季租,即係一交交一季租,咁一年都係四季,都係煩四次啫。

收租唔煩! 係呢樣整果樹壞就煩! 香港就知有包管理, 內地唔知有無! 同埋內地有咁好租?
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 19-2-26 21:46
收租唔煩! 係呢樣整果樹壞就煩! 香港就知有包管理, 內地唔知有無! 同埋內地有咁好租?
...

內地都係有d包管理,有d唔包既,有d根本講唔上有管理添,租樓最好裡面咩電器都唔好包(走時全屋野搬晒走都有,租客黎自五湖四海,走左唔知邊度搵),若怕煩就更要請個熟既

地頭蟲或代理黎管,有管理既就請管理黎管喇,佢地最識應對喇。

至於好唔好租,就要睇地段同埋租金喇。我見親戚朋友既全都可租出。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

有d傾合約時,都話要加冷氣架,但朋友話梗係唔加啦,最多減100 蚊租,佢深圳有四層樓,現全租出,但最近其中一間漏水,咁就要理喇,請人打理好,
叫佢地代搵人整,可能中間有d水位佢地會走既,唔係太離譜,隻眼開隻眼閉囉。

水晶宮

hfl2000 發表於 19-2-25 20:39
其實我反而睇完成篇文,個亮點係去咗呢2個人(80/90後)既回應,有無人好似我咁?我覺得做人真係想要 ...

十分到point
如果咁諗,一世都唔會成功

水晶宮

andywmama 發表於 19-2-26 20:59

當然唔計啦,計香港資產之嘛

象牙宮

my005 發表於 19-2-26 22:23
有d傾合約時,都話要加冷氣架,但朋友話梗係唔加啦,最多減100 蚊租,佢深圳有四層樓,現全租出,但最近其 ...

呢d山長水遠真係要比錢人賺喇!
放下自在

珍珠宮

andywmama 發表於 19-2-26 20:59

唔係唔計,係難以查核/冇權查。

公爵府

hfl2000 發表於 19-2-25 22:15
可能仲要加d衝動但係又要有d耐性其實好多時買樓/買股都係果一時既衝動,買咗又要有耐性去支持
...

我反而奇怪,佢兩萬月薪,點解可以做到咁多按揭?又村屋,又大圍,仲有3間元朗唐樓?

男爵府

brindlewin 發表於 19-2-26 22:53
唔係唔計,係難以查核/冇權查。

咁其實過晒資產香港老人家都可以放啲錢或資產係大陸,一樣可以申請到政府 長者生活津貼 ,或老人金等?

珍珠宮

andywmama 發表於 19-2-27 08:40
咁其實過晒資產香港老人家都可以放啲錢或資產係大陸,一樣可以申請到政府 長者生活津貼 ,或老人金等?
...

大把呢啲人

首頁

尾頁

跳至