自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

ramuza 發表於 19-2-26 08:19
我有個內地嘅朋友,佢係單飛,香港生咗四個小朋友,咁佢成家都冇做嘢,全部攞綜援而家已經住喺公屋
放假 ...

唉,香港既資源俾佢地攞晒

珍珠宮

Mary媽咪 發表於 19-2-25 22:35
真係只得死先解決到問題咩

欠債還錢。家下租屋仲要死果到! 衰到極點

珍珠宮

回覆樓主:

尼D事,我覺得自己無資格評岩定錯~
希望尼一家人安息!

子爵府

selinako^^ 發表於 19-2-26 08:25
逼地鐵叫冇人權
搞到要自殺
無知一問

乜野都炒埋一碟拉埋一齊講係基本

水晶宮

唔知內情唔敢講,不過一家咁死係慘,個業主都慘。

大宅

回覆樓主:

如新聞講欠幾十萬個仔就要一齊死, 唔抵。

大宅

ramuza 發表於 19-2-26 08:19
我有個內地嘅朋友,佢係單飛,香港生咗四個小朋友,咁佢成家都冇做嘢,全部攞綜援而家已經住喺公屋
放假 ...

本土香港人,冇錢走得無路,又唔夠d單非雙非面皮成呎厚去攞綜援R公屋。去社署R福利R公屋正常有自尊心既香港人並不容易向社署R到。

男爵府

呢d新聞好痛心,欠財仔啫,洗乜死! 我知好唔捨得個仔,咁咪申請破產囉,還後生,唉,痛心

大宅

Jane1983 發表於 19-2-26 08:39
唔知內情唔敢講,不過一家咁死係慘,個業主都慘。

最無辜喺個業主。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bananaGi 發表於 19-2-26 08:27
點解唔開?

有需要全香港都知?

男爵府

EmilyFun 發表於 19-2-26 08:48
本土香港人,冇錢走得無路,又唔夠d單非雙非面皮成呎厚去攞綜援R公屋。去社署R福利R公屋正常有自尊心既香 ...

不能同意更多,走寶冇炒樓嘅70後,肯定好窮要租樓,上公屋又爆人工,但人工又攞一大半租樓,永遠冇錢儲,想去r正苦援助確實好冇面,拎到都抑鬱死。 真係好憎你說的賤單双非

大宅

hellomamiii 發表於 19-2-26 08:51
呢d新聞好痛心,欠財仔啫,洗乜死! 我知好唔捨得個仔,咁咪申請破產囉,還後生,唉,痛心
...

睇到依d新聞,真喺好心噏。
假離婚,女既帶個仔R公屋呃綜緩。兩方申請破產,男嘅照工作,其實想得開接受到失敗,根本就有很多出路不用去尋死。

伯爵府

hellomamiii 發表於 19-2-26 08:51
...

2個大人都只是40多,仲有得翻身,只是想歪了

伯爵府

EmilyFun 發表於 19-2-26 08:51
最無辜喺個業主。

想起昨日那個講租客的帖,1家3口正正常常,為校網租西區,但結局如此

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

欠債幾十萬要三條人命去還?
乜人命咁唔值錢?

男爵府

EmilyFun 發表於 19-2-26 08:56
睇到依d新聞,真喺好心噏。
假離婚,女既帶個仔R公屋呃綜緩。兩方申請破產,男嘅照工作,其實想得開接受到 ...

同意,雖然我們係局外人,不知内情,但如果真係只為幾十萬,點計都唔抵。

男爵府

luppy 發表於 19-2-26 08:24
Rip

其實欠幾十萬(新聞話),又吾係幾千萬。吾多吾小都還到。

可能唔止幾十萬
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-26 08:51
有需要全香港都知?

咁人名,歲都開。涉事單位都開,好正常。

我想知點解你話唔開? 驚唔可以再放租?驚賣唔到?

珍珠宮

asa2012 發表於 19-2-26 08:59
想起昨日那個講租客的帖,1家3口正正常常,為校網租西區,但結局如此
...

邊個post????

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

ramuza 發表於 19-2-26 08:17
其實而家成個香港嘅負能量真係好多 ,因為香港人連最基本人權都冇,住院迫,坐地鐵逼乜嘢都要同人爭
...

好心唔好喺呢種悲劇上面抽水啦,喺你眼中"基本人權"係乜?每人一層樓?坐地鐵唔使迫?入院一人一間私家房?跟據UN

Human rights are rights inherent to all human beings, regardless of race, sex, nationality, ethnicity, language, religion, or any other status. Human rights include the right to life and liberty, freedom from slavery and torture, freedom of opinion and expression, the right to work and education, and many more. Everyone is entitled to these rights, without discrimination.

你冇接受過教育?你做緊奴隸?你冇人身自由? 如果唔係唔該唔好話香港冇基本人權, 當然任何人都可以對社會不滿覺得不足, 但請唔好生安白造

首頁

尾頁

跳至