請教心齋橋到八坂塔

leungyuklong
|
三個轉車方案,邊個方案係比較方便?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sorere
|
leungyuklong 發表於 19-2-26 00:04
(3) 建議坐新幹線, 只差十幾分鐘, 比多 Yen 860, 當然 No Thank You ~

(1) 及 (2) 其實冇分別, 因為新大阪開去京都的列車 ( 東海道新快速 ), 就是由大阪方面開過來, 即是係同一部車, 大阪站上車之後, 下一個站就係新大阪.

|
sorere 發表於 19-2-26 00:59
(3) 建議坐新幹線, 只差十幾分鐘, 比多 Yen 860, 當然 No Thank You ~

(1) 及 (2) 其實冇分別, 因為新大阪 ...

明白,咁依家都係揀1同2,咁想請問梅田同新大阪呢兩個站邊個轉jr較為方便易搵?吾洗行太耐?定係兩個都係點對點轉乘?
sorere
|
leungyuklong 發表於 19-2-26 01:21
明白,咁依家都係揀 1同2,咁想請問梅田同新大阪呢兩個站邊個轉 jr較為方便易搵?吾洗行太耐?定係兩個都係 ...
如果你第一次去, 在新大阪轉吧, 全室內, 離開地鐵後的指示牌會比較清晰.

在梅田站轉, 有幾個通道、閘口係直接連接 JR, 比新大阪更近, 我就識行, 但怕你唔識.
如果你唔識行, 出錯閘口, 隨時要出閘後, 過馬路至去到大阪站.

而且進入 JR 入閘範圍後, 新大阪大堂的月台、路線指示水牌, 係比較易睇, 冇乜可能會落錯月台.
|
sorere 發表於 19-2-26 01:36
如果你第一次去, 在新大阪轉吧, 全室內, 離開地鐵後的指示牌會比較清晰.

在梅田站轉, 有幾個通道、閘口係 ...

好喎,我第一次去啊,去程按你既建議去新大阪轉清晰d,吾想中間有浪費時間,因book左時間著和服,回程就諗住去梅田大丸既tomica shop朝下聖,順便問下,梅田大丸難吾難搵?應該係邊個站落?jr大阪?
sorere
|
leungyuklong 發表於 19-2-26 02:21
好喎,我第一次去啊,去程按你既建議去新大阪轉清晰d,吾想中間有浪費時間,因book左時間著和服,回程就諗 ...
搭地鐵在新大阪轉, 基本上只有一條通道, 行 2~3分鐘
搭地鐵梅田轉, 不同出口, 30秒 ~ 4分鐘, 要過馬路都有.
如果你唔熟, 穩穩陣陣就算了.

大丸在 JR上蓋, 中央口 Main Exit 最近, 但幾個出口都去到, 求其一個就是了.
Tomica 自營店望下就算, 真係要買, 去新阪急酒店對面的 Yodobashi Basement 買吧, 未必一定有最新, 但如果有, 會平 15~20%
梅田地鐵有一個出口差不多直達, 不過你行地面會比較易搵.

|
sorere 發表於 19-2-26 09:39
搭地鐵在新大阪轉, 基本上只有一條通道, 行 2~3分鐘
搭地鐵梅田轉, 不同出口, 30秒 ~ 4分鐘, 要過馬路都有. ...

好既,吾該曬你,無啊帶個仔見識下tomica專門店,望下咁,知實貴既,當係去過下咁。我上網睇過下話梅田站地下通道好容易蕩失路,我都有少少擔心,不過回程既話,慢慢摸都吾怕既,係啦,個邊d商場有無咩壽司可以介紹下?任何價位都ok
sorere
|
leungyuklong 發表於 19-2-26 10:26
好既,吾該曬你,無啊帶個仔見識下 tomica專門店,望下咁,知實貴既,當係去過下咁。我上網睇過下話梅田站 ...
在梅田地下街搵一間商店有些麻煩, 但要搵路離開去搭車就好易.

Sorry, 我唔鍾意食壽司的.
那邊的星星
|
leungyuklong 發表於 19-2-26 00:04

請問樓主用哪個路線app?
|
sorere 發表於 19-2-26 11:37
在梅田地下街搵一間商店有些麻煩, 但要搵路離開去搭車就好易.

Sorry, 我唔鍾意食壽司的.

咁就好啦,最怕入左去搵吾到路走咋,,,,不過我見梅田都係各大百貨公司多,我都吾會停留太耐,好似無乜好去咁
|
那邊的星星 發表於 19-2-26 18:20
請問樓主用哪個路線app?

個名叫乘換案內
wcpcelia    發表於 19-2-27 15:26
他人
|
多謝分享
那邊的星星
|
leungyuklong 發表於 19-2-26 19:29
個名叫乘換案內

thank you
wcpcelia    發表於 19-3-4 15:51