自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

熊貓小姐 發表於 19-2-26 16:11
人人會老,周年輕時也很美,現在是氣質,靈氣,也很美

忍不住答,呢張相好醜樣!平常無乜點,因為她不是賣靚樣。

侯爵府

978212 發表於 19-3-2 09:39
周迅對角色嘅理解比佘深

其實我覺得成套如懿對人物嘅解釋都算合情合理的
例如講皇帝刻意在人前人後表現和皇后的恩愛, 其實係做俾百姓睇; 皇后死後皇帝寫咁多詩悼念, 係源於悔疚。

令妃點解一個漢女可以扶搖直上, 但結果無再被封后,解釋都ok.

最精彩係講點解所有關於繼后嘅歷史文物都無左, 又無同皇帝合葬,我覺得解釋得好好。

子爵府

青青河邊草 發表於 19-3-2 09:06
我睇到喊。尤其最後皇帝再拎番盒頭髮出嚟睇....

我想打死個皇帝

wcpcelia    發表於 19-3-3 09:43

珍珠宮

Myy4.myy4 發表於 19-3-2 07:35
電影演員同電視演員嘅分別,氣場唔同

電視演員始終好似做話劇咁將表情放大一百萬倍增加劇場感,宜家高清年代好少表情變化都睇得好清楚,佘應該冇乜時間去了解皇后本身性格,出身后族幼乘庭訓,一出世就訓練成后,下下一出手就掃場發脾氣大叫佢未捉到路

男爵府

美達露 發表於 19-3-2 05:06
有冇人见過嘉妃嘅時裝樣?靚唔靚?

好靓
近期有套怒晴湘西 ,對辛芷蕾完全改觀
仲有三生三世東華帝君

男爵府

青青河邊草 發表於 19-3-2 09:53
其實我覺得成套如懿對人物嘅解釋都算合情合理的
例如講皇帝刻意在人前人後表現和皇后的恩愛, 其實係做俾百 ...

可唔可以講嚟聽下?

珍珠宮

虎到金來勳章

囡囡888 發表於 19-3-2 10:54
我想打死個皇帝

我唔想打死佢,我淨係想閹咗佢

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

佢塊面同眼皮好似被打腫咗咁,拼埋其他妃嬪比較下更怪,皇上可能眼花

侯爵府

JMLM 發表於 19-3-2 11:58
可唔可以講嚟聽下?

我睇完都一段時間, 有啲未必記得好清楚. 而印象比較深的, 有以下幾樣:

1. 歷史上一直都話乾隆同富察係好好感情, 而如懿呢, 前設寫乾隆同如懿才是一對, 咁點去解釋呢?
於是劇集就寫到乾隆其實係一個好有權謀的人, 佢愛佢既女人, 但也愛佢的皇位, 佢也明白, 作為一個皇帝, 一定好好睇住自己的江山, 而要江山穩定, 就要俾人民睇到皇家係幾咁係大家的模範, 於是佢南巡時, 刻意同皇后曬恩愛, 目的都係做俾百姓睇, 咁啲百姓睇到係咁, 史書自不然係咁寫, 就流傳左千古話佢二人係恩愛夫妻. 但其實, 成套戲就係話你聽, 皇室係唔會有真正恩愛的夫妻.

2. 富察死後, 乾隆知自己怪錯皇后, 其實好多壞事係嘉妃做, 皇帝內疚, 於是寫左好多詩話要悼念佢. 其實, 又係一種維穩工程. 佢眼中, 係江山最重要. 咁啲百姓史官, 咪又得出, 皇帝皇后好恩愛的印象.

3. 令妃可以以一個漢人身份得到皇貴妃位置, 劇中講佢好識得引誘皇帝, 咁呢樣我又覺寫得幾啱, 乾隆本係個好色之徒, 佢下江南都可以周圍搵女人, 在宮中被呢類妃嫔引到, 有乜奇呢? 歷史有人奇怪, 點解令妃可以咁得寵, 但都無在繼后死左之後, 再成為皇后, 咁劇中解釋也非沒有理由, 雖然, 我都覺得佢寫令妃有點戲劇化.

4. 關於繼后的後期變化. 一直大家其實唔明, 點解繼后會無啦啦斷髮, 又連同皇帝合葬都無, 也是我一向對呢段史實最大的迷團. 就算好似延禧咁, 繼后最後發爛渣式斷髮, 但, 又係咪會令到乾隆做到咁絕呢? 但如懿的結局就好特別, 乾隆終於明白了, 才知道, 如懿心中一直想要甚麼~這點, 如懿這角色係寫得好貫切的性格~所以, 佢好想俾番自由如懿, 唔想佢再受皇后的規限. 外面的人, 看來係皇帝無情, 但實際, 皇帝只係終於明白了如懿咁多年想要既係乜.

以上就係我睇完後的一些記憶. 我覺得最後部分真係好好睇. 終於明白了如懿.....

大宅

gracelam 發表於 19-2-26 20:03
後期演的如懿傳好好, 演技一流, 演到對皇帝的失望, 痛心, 甚至心死, 幾種唔到層次!
...

同意,後期好好睇。 前期就太多描述宮中生活少左果d內心戲。 後期真係好難演。

男爵府

青青河邊草 發表於 19-3-2 17:03
我睇完都一段時間, 有啲未必記得好清楚. 而印象比較深的, 有以下幾樣:

1. 歷史上一直都話乾隆同富察係好 ...

唔該晒你,好詳細。
睇呢套劇真係好憎乾隆。
即同延禧裏面嘅富察皇后一樣,如懿最後最想得到嘅係自由!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

青青河邊草 發表於 19-3-2 17:03

1. 歷史上一直都話乾隆同富察係好 ...

jm講得好詳細

大宅

嘩! 好靓女喎

子爵府

囡囡888 發表於 19-2-26 21:12
我直情睇到眼濕濕

我最尾果集喊到喘氣,好耐無咁喊過

男爵府

sunshine0613 發表於 19-3-2 09:44
忍不住答,呢張相好醜樣!平常無乜點,因為她不是賣靚樣。

係囉,咁醜都做到一線女星

侯爵府

熊貓小姐 發表於 19-3-3 23:21
係囉,咁醜都做到一線女星

她不靚,但不醜。那張想化妝技巧極差,所以很醜。
一唔一缐要看演技加運氣。

首頁

尾頁

跳至