有關申請良民證

小胖鴨
|
各位好!我係用境內申請配偶團聚的,

剛收到電郵通知要交police certificate(即係良民證?)

現在我巳在加拿大境內的,想請教點樣申請香港的無犯罪記錄証明(即係良民証)?

不知道在哪裡找指定的警局/或認可機構來套取指紋嗎?
(我係CIC 網站找不到)

請各位有經驗朋友幫忙告知!謝謝!
annababe
|
小胖鴨 發表於 19-2-26 05:11
各位好!我係用境內申請配偶團聚的,

剛收到電郵通知要交police certificate(即係良民證?)

你上警務處良民証網頁有寫海外怎樣申請
小胖鴨
|
annababe 發表於 19-2-26 07:41
你上警務處良民証網頁有寫海外怎樣申請

香港部分我明白要填妥表格,然後寄申請表格回港申請。
但佢地要求打手指模,我想知在這裡(加拿大)我應去哪裡套指紋交予香港警署。
請指教!

celialauck
|
小胖鴨 發表於 19-2-26 07:47

香港部分我明白要填妥表格,然後寄申請表格回港申請。

我同你嘅情況一樣, 我在剛剛過去的十二月去了加拿大警局 用50蚊加幣申請打手指模 ,你去到同職員講 要嚟申請香港移民便可以, 需要十隻手指都打曬指模,之後你便將指紋文件,連同 表格 寄返香港,搵人幫你去金鐘, 畀225蚊港幣 申請良民證。 之後香港警方會幫你寄到加拿大的,不過我個case 寄失咗 ,而家先至煩緊叫香港警方幫我寄多一次。 我上次係去溫哥華 警局 ,啱啱google搵到三個地址,如果我冇記錯 應該係以下這個,因為當日係親戚車我去的
celialauck
|
celialauck 發表於 19-2-27 02:54
我同你嘅情況一樣, 我在剛剛過去的十二月去了加拿大警局 用50蚊加幣申請打手指模 ,你去到同職員講 要嚟申 ...

應該這個

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
小胖鴨
|
celialauck 發表於 19-2-27 02:54
我同你嘅情況一樣, 我在剛剛過去的十二月去了加拿大警局 用50蚊加幣申請打手指模 ,你去到同職員講 要嚟申 ...

謝謝你的回覆。
不過我在多倫多,
會試試去警局問問。
謝謝!
mrshau
|
每個省既警署都唔同做法,唔一定可以响警署打指模,我住Alberta只可以响私營fingerprint service公司做。
小胖鴨
|
mrshau 發表於 19-2-27 08:09
每個省既警署都唔同做法,唔一定可以响警署打指模,我住Alberta只可以响私營fingerprint service公司做。
...

謝謝回覆。
但我都會試試去警局問下可唔可以打指模先。