老公鐘意將公司事帶返屋企做?

Ohohmybaby
|

C6事業心重,經常將公司野帶返屋企做,其實我唔係好明點解要咁做?其實有咩大件事唔可以第二日返公司先做?

將公事拎返屋企,無晒私人時間,連自己訓覺時間都犧牲,人工又係逗咁多,但破壞左家庭時間,有咩好處?

每次我叫佢分配好時間,公還公,私還私,佢就會話,我咁辛苦做野都係為左頭家,我心諗,你而家做咁多?人工會多d咩?OT有補水咩?無囉~

我其實只係想佢分配好時間,私人時間做公司野,蝕底一定係自己,我想佢投放多d時間係屋企,我地而家未有小朋友,準備生,到時有小朋友之後,唔通唔洗陪伴小朋友?教佢陪佢玩,呢d心力同時間,佢到底準備好未?
mini1204
|
我自己都會。有時好難避免
Ohohmybaby
|
mini1204 發表於 19-2-26 09:28
我自己都會。有時好難避免

你唔覺得唔蝕架咩?做咁多人工又唔會多d?點解唔慢慢做?投放多d精神時間係人生真正值得(家人,親情)既事上?
crystal媽咪
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-26 09:26
C6事業心重,經常將公司野帶返屋企做,其實我唔係好明點解要咁做?其實有咩大件事唔可以第二日返公司先做? ...

……
Ohohmybaby
|
crystal媽咪 發表於 19-2-26 09:37
啱啱先有個post,老公公司好多嘢做。冇返屋企食飯。
拎嘢返屋企做。起碼你都會見到佢。 我好忙嘅時候都有 ...

如果俾你揀,你會唔會願意搵份人工少d,但可以多d時間陪家人&小朋友既工作?
mini1204
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-26 09:33
你唔覺得唔蝕架咩?做咁多人工又唔會多d?點解唔慢慢做?投放多d精神時間係人生真正值得(家人,親情)既事 ...

如果只係為人工,你既work life會好悲慘。我在需意工作滿足感,亦需要係工作上成長。同埋,公司有team work,我吾想阻到成員既deadline.

性格個個同,佢既滿足感你明白嗎? 你咁 judgemental 去批評佢,佢只會更吾願意同你溝通。

你嘗試下理解佢,亦可以用軟功等佢比番多D時間你。
crystal媽咪
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-26 09:39
如果俾你揀,你會唔會願意搵份人工少d,但可以多d時間陪家人&小朋友既工作?
...

……
Ohohmybaby
|
mini1204 發表於 19-2-26 09:39
如果只係為人工,你既work life會好悲慘。我在需意工作滿足感,亦需要係工作上成長。同埋,公司有team wor ...

係,你既想法同佢好似,同我講work life balance,講teamwork,講滿足感,我當然明白呢d野,但我會選擇唔要呢d野,我會放時間係我人生值得既事上,親人家庭先會跟我一世,同事&公司都只係一時

對我黎講,工作=搵錢only,如果我有方法唔工作都可以有錢收,我應該唔會工作

其實工作本意就係為左support你工作時間外既生活,工作唔講錢,我覺得零意義

可能男人同女人想法真係唔同,我有d難理解
ting0114
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-26 09:26
C6事業心重,經常將公司野帶返屋企做,其實我唔係好明點解要咁做?其實有咩大件事唔可以第二日返公司先做? ...

做太太既應該支持佢。

我老公都會耐不耐帶公司野返屋企做,我寧願佢喺屋企做,最少感覺上係陪緊我。仲個個月都出1-2次trip, 除非有乜特別事一定要佢留喺香港陪我,我唔會太多怨言。

同埋我自己都一樣會喺屋企覆d urgent email.
Nancy20090615
|

我明點解佢咁多野做. 好似我公司某 d 負責 project 的同事咁, 放工唔等如真係放工.

我尼 d 前線卒仔, 就有得收工, 錢自然少好多. 佢又要搵得多, 除非佢可以接受搵少 d .

平行? 可以平行佢唔想? 日日老細話交野, update 進度, 你就要嘔野出黎架喇, 老細上面都重有老細.
Ohohmybaby
|
Nancy20090615 發表於 19-2-26 09:53
我明點解佢咁多野做. 好似我公司某 d 負責 project 的同事咁, 放工唔等如真係放工.

我尼 d 前線卒仔, ...

我接受到人工低d,唔洗投放咁多時間既工,但佢接受唔到
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-26 10:02
我接受到人工低d,唔洗投放咁多時間既工,但佢接受唔到

NO LA, 人工低 d 未必時間少, 可能少 dd 吧. 佢都要為退休籌謀丫, 早搵到早退休.
mini1204
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-26 09:45
係,你既想法同佢好似,同我講work life balance,講teamwork,講滿足感,我當然明白呢d野,但我會選擇唔 ...

你既諗法係你既諗法, 唔係佢既諗法; 講多幾次都唔會變左佢既
你呢種'你正傻仔'既態度; 佢就黎根本唔想同你溝通

你覺得零意義, 對方可能覺得你既生命先係零意義

你有你既性格; 佢有佢既性格; 根本無可能要對方跟你; 亦絕對唔應該; 兩個獨立個體

我係女人, 係老女人, 有自己公司; 非常享受工作生活; 我家人亦好支持; 唔支持亦行唔到咁多年. 要我陪; 出聲我就會搵時間出黎去旅行去行山; 不過唔好期望我準時放工返屋企煮飯揍仔洗衫坐係度睇TBB/大6膠劇. 我唔會. 我既自由空間好大.

2個人一齊, 一定要遷就; 無可能你啱佢錯, 你要佢陪; 得一個方法; 尊重佢既選擇; 同時話比佢聽你好需要佢; 99%男人受軟唔受硬, 你當自己弱者咁需要佢; 佢自然會出黎. 你一個強人咁話佢傻話佢0意義, 佢耐左一定會保持沉默; 唔再同你溝通, 什至另外搵人溝通. 好自為知.

Ohohmybaby
|
Nancy20090615 發表於 19-2-26 10:06
NO LA, 人工低 d 未必時間少, 可能少 dd 吧. 佢都要為退休籌謀丫, 早搵到早退休.
...

我媽做清潔,一萬蚊一個月,佢加班一個鐘起碼有最低工資,但偏偏做經理既老公,加幾多班,拎幾多野返屋企做,又或者準時6點收工,其實salary都係年年按百分比慢慢加
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-26 10:38
我媽做清潔,一萬蚊一個月,佢加班一個鐘起碼有最低工資,但偏偏做經理既老公,加幾多班,拎幾多野返屋企 ...

經理邊有計加班架? 邊有得同清潔比? 我公司 d 清潔姐都無加班計.

其實你有無做過野/做緊野?

頂到頂唔順唯有自己走, 我公司都好多中層走左喇, 工作有加無減, 頂到今年, 頂唔到出年, 自己計數囉.
Ohohmybaby
|
mini1204 發表於 19-2-26 10:37
你既諗法係你既諗法, 唔係佢既諗法; 講多幾次都唔會變左佢既
你呢種'你正傻仔'既態度; 佢就黎根本唔想同 ...

我自己都係搞生意既人,雖然未係好似你咁大有自己公司,老公係打份工,我博,係因為我做多一分,生意就多一分,但老公,做多一個鐘,同做少一個鐘,人工不變

我只係唔明,為公司犧牲家庭,到底有幾值?其實我已經無同佢嘈,呢個問題大家價值觀唔同,無咩好嘈,我只係想同佢一樣想法既人同我討論下,到底你地諗緊乜?
Ohohmybaby
|
Nancy20090615 發表於 19-2-26 10:42
經理邊有計加班架? 邊有得同清潔比? 我公司 d 清潔姐都無加班計.

其實你有無做過野/做緊野?

無人工加既公司,有員工肯做?有,流失率大囉
mini1204
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-26 10:45

個市唔好; 生意唔好; 點加人工?
有D老細PK; 100年都唔加亦得

你係咪活在夢中?

我身邊有人年年有得加; 亦有人年年無得加; 一樣有人返足10年
呢個世界無老馮

Ohohmybaby
|
mini1204 發表於 19-2-26 10:51
個市唔好; 生意唔好; 點加人工?
有D老細PK; 100年都唔加亦得

有,我當然知有公司100年都唔加$1,甚至減人工添,呢種公司你都做?

但呢種公司一樣可以繼續生存,唔會執笠,但預左流失率高,無員工會做得好,個市一亂就玩完
|
Ohohmybaby 發表於 19-2-26 10:45

人各有志, 家家有求, 做唔做份工自己決定, 你覺得自己有市場咪去搵, 踎得响度唔郁實有原因架喇, 唔使開飯?