打卡介苗針後發燒昏迷歲半B送院不治

waiwaiii
|
今早(26日)7時12分,沙田黃泥頭村一名歲半大男童,被母親發現在床上昏迷,大驚報警。男童由救護車送院搶救後,返魂乏術,警方到場展開調查。據悉,男童昨日曾到健康院打卡介苗針,稍後出現發燒,母親凌晨曾給男童餵奶,當時並沒異樣

tansyneko    發表於 19-2-26 13:13
koalalee88
|
waiwaiii 發表於 19-2-26 09:38
今早(26日)7時12分,沙田黃泥頭村一名歲半大男童,被母親發現在床上昏迷,大驚報警。男童由救護車送院搶救 ...

點解歲半先打卡介苗呢?大家身邊多吾多朋友仔系不接種任何疫苗呢?
水深火熱
|
koalalee88 發表於 19-2-26 09:48
點解歲半先打卡介苗呢?大家身邊多吾多朋友仔系不接種任何疫苗呢?
...

我仔外國出世唔使打卡介苗,都係一歲返左香港先補打返。
SabrinaR
|
koalalee88 發表於 19-2-26 09:48
...

定係本身身體有事所以推遲左打
kitbebe
|
happybebebe
|
乜唔係出世頭幾日打?會係歲半打嘅?
不過都希望小朋友安息
Ho_BB
|
mandy952
|
happybebebe 發表於 19-2-26 11:26
不過都希望小朋友安息

正想問
MM2H
|
相信係個別案例,祝願小孩一路好走
dativebond
|
今早(26日)7時12分,沙田黃泥頭村一名歲半大男童,被母親發現在床上昏迷,大驚報警。男童由救護車送院搶救 ...

咁恐怖?

如果原因係真係因為打針,好慘。。。
VCBB小天使
|

Mary媽咪
|

睇到我心都實晒

littlefunpig
|
happybebebe 發表於 19-2-26 11:26
不過都希望小朋友安息

同問
Jasmine-4711
|
牛痘的半死菌(卡介苗)唔會死人,可能有其他原因,唔洗咁快驚打防疾針住。
spikenard
|
應有其他原因,時間不對又無交待,有冇長期病患又無交代,這樣的報導好易誤導其它媽媽
維尼仔
|

肥豹
|

anncee
|
spikenard 發表於 19-2-26 12:33
應有其他原因,時間不對又無交待,有冇長期病患又無交代,這樣的報導好易誤導其它媽媽
...

無錯,唔好只看標題,好多事都未查清楚,唔好一口咬定支針有問題,引起恐謊。

KUDOS
|
每個人對打針有唔同反應,體質唔同、有長期病患都有影響,其實注射疫苗對大部分人都冇問題,只係百萬分之一可能有危險!
csnkennis
|