湊B湊到我驚

做人要開心
|
BB快2個月,初出世時大無畏,夠鐘就餵奶,喊就哄下佢,同佢傾計,唱歌仔,累就哄佢訓。

到而家,湊B湊到我驚,每日都好大壓力,老公都知,佢安排99幫手湊日頭,到晚上老公放工就我地2個湊返。每天一到傍晚,就好驚,驚攪佢唔掂。有時我咩都做哂,佢仍然喊,我就會諗埋一邊,覺得好無助。

點解D人好似好enjoy湊b,個個都覺得係好幸福好開心嘅事,從來無人話過我知原來咁辛苦。 有同路人嗎?
sg51244
|

中國人習慣報喜不報憂,
Facebook個啲就更加,只會貼BB可愛一面出黎
湊初生BB係最地獄嘅生活,
長期唔夠瞓,個胸又漲又唔舒服,
再加上BB冇安全感、消化能力差所以成日喊,
真係好辛苦。。。

加油
捱到BB 100日開始有好日子過架啦
littlemaopig
|
湊B係辛苦,但到佢大啲,識得俾反應人,同大人有多啲互動後會好好多。

我覺得你需要休息一下,可以的話, 搵家人湊住先, 出去做個按摩或者放個短trip。

wcpcelia    發表於 19-2-26 19:08
jelly123    發表於 19-2-26 18:22
工程進行中
|
做人要開心 發表於 19-2-26 09:55
BB快2個月,初出世時大無畏,夠鐘就餵奶,喊就哄下佢,同佢傾計,唱歌仔,累就哄佢訓。

到而家,湊B湊到我 ...

放心 bb 會長大
大大下就變得easy 架啦
抬頭鬆一鬆 目光放遠d
有人幫好好喇 感恩一下啦
siumak
|

我女初生時我都係咁﹐
每日好驚得我同佢係屋企 1 on 1﹐
覺得點解同一事件人地做就好順利﹐
自己做就只做到六至七成﹐
其實係抑鬱先兆﹐
你搵人幫你湊下﹐
你自己放鬆下﹐
睇下、做下同BB有關以外的事。

lanloo
|

而家BB幾大,其實BB两個月大已識笑,見到佢滿足嘅笑容乜辛苦都唔放在心上,我女两個月大時都晚晚喊,乜都搞好都喊,後來知道原來有DBB會腸肚痛,一入夜就喊,一喊就兩三個鐘,你BB會唔會又肚痛呢?問下你99,佢日間同你凑好好啊!
littlecar
|
湊初生真係好易抑鬱,我果時唔想影響個仔所以都盡量笑住同佢玩,但佢一瞓咗我D眼淚就係咁流,所以我成日叫人唔好生,女人既付出真係好大!
壞蛋獎門人
|
你唔好諗咁多,休息下,訓下再重新出發
李露眉
|
呢D 日子個個媽媽都經歷過,
涯過去就得啦.

我個時仲慘.. 要抱住訓,
個PAT 有釘咁, 一放床就喊./

WB1115
|
李露眉 發表於 19-2-26 10:11
呢D 日子個個媽媽都經歷過,
涯過去就得啦.

我都係,抱訓抱到8個月,最後搞到媽媽手要針灸

加上又係百日哭,日扭夜扭,但捱過左就好了,每日都會好多歡笑架喇,加油(emoji)(emoji)
she811
|
同感,我個大D,而家9W,一日到黑都要抱着訓。我條腰而家硬晒,郁下都好痛。因為仲有個26個月大的囡,雖然有媽媽幫手但都想請多個人
mimi222shi
|
親身經歷過,回想起都煩!
cakii
|

湊 b 最緊要啖定,佢唔識講野,佢會用方法去表達自己,喊係其中一個方法。可以去了解下咩原因佢會喊,可能係尿片濕,凍,熱,痛,發燒,肚餓,如果都唔係,試下好平靜慢慢抱起,拍下佢安慰佢幾分鍾,放低,陪下佢,講野,笑下佢。總之,你情緒平靜過佢,佢就會安心,會慢慢減少用喊表達自己
Mary媽咪
|
其實你睇人好,人睇你好架咋
bb 好現實
你擺幾多時間落去
佢就跟邊個
所以快d 調節下自己心態
自己揍返bb 啦
唔係佢第時唔跟你
你仲心up 呀
vyhc
|
返健康院時,同姑娘講你的情況。
一杯凍奶茶
|
早上有99 就咩都唔好理喪瞓覺,你當自己係返夜班嘅, BB喊就抱佢行下un 下,我想當年個仔抱住瞓咗四個月,而家都五歲啦,好快捱過嫁咋放心

唔使擔心唔好意思早上奶奶喺度自己瞓覺,因為唔夠瞓真係會抑鬱㗎
cindy618
|

我從來都聽說係勁辛苦喎,單係無覺好訓已令人驚
Ybusx
|

如果你換好片 confirm 佢係食飽 (因為有時係猛長期,食極都餓),唔係覺得熱or 凍, 又無發燒, 可能係有肚風。

你可以試下用白花油 , 先倒係手搓熱隻手 ,再將手放係bb 肚仔上面一陣 ,bb 會停左喊同一陣會放屁再加埋按摩肚仔 佢舒服d 就無咁扭。同埋記得每餐要掃風 親餵都要掃風 瞓左都耍掃風。一積左d 風bb 就會唔舒服。

我個b 同你個個都係兩個月大。之前我都好似你咁。 慢慢搵到bb 喊既原因就好d 架啦。

同埋有時bb 喊下係無問題架 唔好比咁大壓力自己

加油

月希
|

我覺得你先要放鬆D自己...
以前睇過本書...
其實BB都好受媽媽影響的...
你想佢開心..想佢笑多D..想佢少D扭計...
你先要成日對住佢笑..放鬆自己..
你緊張,BB係會FEEL到的..

所以我仔細個時...
我都盡可能同佢笑多D..唱多D歌仔..
真係累咪攬住佢一齊瞓囉...

如果你日間有99幫手..
其實可以自己去小睡一陣..放手比99湊1,2個鐘...
你個人放鬆D...休息好D...情緒自己會好D...
你笑容好..BB FEEL到你係開心的..佢自然都會開心
jaychow288
|
無論咩年紀都係會辛苦
加油