自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

ballball329 發表於 19-2-26 11:39
其實每次 都有咁嘅想法
但之後,又覺得自己好不負責任

不是不負責任, 讀書係小朋友唯一責任, 唔好將佢嘅責任放錯落自己度, 我自小同小朋友講, 讀唔讀書你自己選擇, 人生係你自己, 讀到書可以多D選擇, 盡左力而成績唔好唔緊要, 冇盡力將來就唔好怨人, 只好怨自己。

每次默測考佢地都係自己温, 唔明地方我會從旁協助!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

慘過自己考

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gracelam 發表於 19-2-26 20:38
不是不負責任, 讀書係小朋友唯一責任, 唔好將佢嘅責任放錯落自己度, 我自小同小朋友講, 讀唔讀書你自己選 ...

係咪應該大個d先得?
小二。 資質 又唔係咁好嘅。
真係好似 。。好難攪

珍珠宮

環保接龍勳章

ballball329 發表於 19-2-27 13:38
係咪應該大個d先得?
小二。 資質 又唔係咁好嘅。
真係好似 。。好難攪

大個已經太遲, 小二仲衰得起。 成績唔好唔緊要, 讀書唔係為父母, 係為自己。

資質方面知道唔係人人讀到書, 咁咪發掘下其他方面發展, 運動/音樂/藝術等, 最最最重要係責任感!!

隔離post個仔中二已經pair到只打機, 完全冇人生目標, 阿媽k3至小六迫補習, 上到中學咪反囉!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

MerryMe 發表於 19-2-26 17:37
我會咁諗:
如果你放手,由佢自己考都應該會有80分,但你同佢溫,可以有90分或以上,你會放手嗎?
初小嘅 ...

我就係唔敢搏,今年讀緊六年級,6年陪讀,辛苦呀!唯一能推動自己繼續陪讀的理由,就是犬兒每年的成績表(排名全級頭10%內)

大宅

MerryMe 發表於 19-2-26 17:37
我會咁諗:
如果你放手,由佢自己考都應該會有80分,但你同佢溫,可以有90分或以上,你會放手嗎?
初小嘅 ...

幾多分唔係重點,中間或以上,我okay呀。初小排名唔駛好高,我知佢catch up到就okay。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

哈哈哈,完全感同身受亞

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一直我全權負責

測驗或考試季,火爆就預左,都慣

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唉!我以過來人身份講俾你知,迫係無用,哂聲壞氣,要讀嘅就會讀,唔讀嘅,佢坐响度對住本書,個靈魂都唔响度。不過,就算佢唔聽,都要話,都要鬧,話到中學,做阿媽就盡哂責任,功成身退,係龍係鳳,睇佢自己做化。
Minniemouse:-P

子爵府

回覆 ballball329 的帖子

加油,忍耐! You are not alone

大宅

回覆樓主:

加油!我好明白你的感受,連你都唔理仲有邊個理,我都係捱下捱下就過咗6年,人老咗,身體差咗,但當你見到仔女入間band ond 頭的學校時,你就會覺得咁多年冇白辛苦。
當她入咗間好學校,同學和老師會令她自動波,所以唔使擔心中學仲要跟,最緊要打好底。我現在輕鬆晒,我個囡仲多謝我逼她咁多年,她話她小學真係唔明點解要讀書,她好討厭我,但唔敢反抗,就算我講好多道理她聽,她都唔明,但去到中學她話她見到同學成績好,她會擔心,自己就會自發去學,她自己突然覺得自己懶好異類,唔知係咪叫自己開竅。加油!辛苦的日子一定會過,付出會有收獲的。

首頁

尾頁

跳至