0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿隨 發表於 19-3-9 10:17
和光堂有隻全植物性爽身粉,無滑石粉嘅。
施巴就護面霜。

好,唔該曬你。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得bb冇咩問題既就都唔需要用。好似lotion之類,係因爲到冬天bb皮膚有D乾燥,所以先用

禁止訪問

別墅

我要做媽媽 發表於 19-3-9 20:32
其實我覺得bb冇咩問題既就都唔需要用。好似lotion之類,係因爲到冬天bb皮膚有D乾燥,所以先用 ...

我係咁諗架,但好多人話一出世已經要搽因為皮膚冇保護好乾,所以我有啲混亂。其實我第二胎但隔耐咗唔記得喇。

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Wonda 的帖子

其實我覺得要睇咩季節架,而且仲有個體差異

禁止訪問

牛年勳章

別墅

candicechan211 發表於 19-3-26 16:25
lotion 基本日日都用, 但pat pat膏就唔定, 睇下紅唔紅pat囉~

如果pat pat冇紅,係咪沖涼後可以用lotion搽埋patpat呀?

洋房

lotion我一出世冇搽,結果BB到2個月大發現有濕疹問題,醫生話要努力幫佢做好保濕,就幫BB搽,最重要係每日沖涼一定要搽!因為沖涼會帶走身體水份。

複式洋房

初生就開始用 pat pat 膏,是德國出個隻M字頭,之前有朋友用開都唔錯,而且隻牌子話有預防作用,所以都有用到,不過起初都有少少擔心,所以都係薄薄地抺。一用就去到6個月,因為BB開始會轉身,就擦唔切。
而護膚膏,沖涼後就全身擦,如果開冷氣,就瞓前擦外露部位,主要係小腿,大脾唔駛常擦,因為身體中央附近血液供應豐富,所以較滋潤,只要擦遠端肢便可以。
面霜都係沖涼後和瞓前才擦,不過都係薄薄地擦便可。

別墅

tinadaisy325 發表於 19-6-10 22:48
初生就開始用 pat pat 膏,是德國出個隻M字頭,之前有朋友用開都唔錯,而且隻牌子話有預防作用,所以都有用 ...

好,Thank you

首頁

尾頁

跳至