親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我們前日(星期日巴黎時間晚上約七時),買完野搭地鐵回酒店,因為那日有遊行抗議,有啲地鐵站飛站。當晚一落到去已經見地鐵月台好多人好迫,我地上車後有個後生女夾硬迫入來,原來係小偷!
可能因為飛站令小偷有較長時間落手,有機可乘,搭車中途突然老公大喝一聲,原來佢feel到背包俾人開緊,亦都見我後面迫上車來的一個後生女仔取緊個LV 盒出來,紙袋已經撕爛了

水晶宮

CINDYC 發表於 19-2-26 13:08
我們前日(星期日巴黎時間晚上約七時),買完野搭地鐵回酒店,因為那日有遊行抗議,有啲地鐵站飛站。當晚一 ...

經他一喝,個女賊即刻縮手,跟著話自己有bb, 只係企唔穩扯爛左個紙袋,但老公繼續話件事唔係咁,但又未到站唔可以落車!我地兩個,被女賊加應該係同黨唔知有幾多人圍住(有搭咀幫女賊口一對情侶, 一個後生女,仲有應該響我老公後面開背包的),女賊係咁話佢自己有BB, 點點點......最後我地見盒仲響到,一到站我地即刻落車。回到酒店後,發覺包裝盒十字包法的絲帶一邊鬆左少少,打開後, wrapping paper 完整無缺,但條scarf 已經被偷了!
好彩地,證件財物跟身無唔見!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

經他一喝,個女賊即刻縮手,跟著話自己有bb, 只係企唔穩扯爛左個紙袋,但老公繼續話件事唔係咁,但又未到 ...

巴黎小偷爬手出名多,本身都有警覺性,shopping 物品全部都係老公攞,佢亦即時發覺,但無諗過神乎奇技到一個點,大家去自由行真係要萬分小心!
我朋友住巴黎,佢都有華人朋友用斜揹袋直情被搶,今次佢都有再三提醒我小心證件財物,發生事後,佢話提漏左要帶個環保袋裝啲名牌,唔好露眼俾啲賊睇到!

wcpcelia    發表於 19-2-27 14:31

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主真係唔好彩

侯爵府

CINDYC 發表於 19-2-26 13:09
巴黎小偷爬手出名多,本身都有警覺性,shopping 物品全部都係老公攞,佢亦即時發覺,但無諗過神乎奇技到一 ...
好彩証件係度, 當破財擋災

男爵府

回覆樓主:

好彩證件銀包冇事,外國依家真係好亂,我朋友新年去西班牙都話見到有遊客比人偷野,昨日睇d報導講著美國著大鵝都會比人搶,唔知係咪真,好恐怖,下次要拆咗個logo 先著得。

水晶宮

bero 發表於 19-2-26 13:23
好彩証件係度, 當破財擋災

係,好彩無唔見證件, 睇下保險有無得賠。
巴黎我第二次去,都知好雜,所以証件財物全程用腰bag跟身,酒店都唔放。
道高一尺 ,魔高一丈,好似變魔術咁變走左

水晶宮

晴雯 發表於 19-2-26 13:46
好彩證件銀包冇事,外國依家真係好亂,我朋友新年去西班牙都話見到有遊客比人偷野,昨日睇d報導講著美國著 ...

著住點搶,咁離譜?!

水晶宮

晴雯 發表於 19-2-26 13:46
好彩證件銀包冇事,外國依家真係好亂,我朋友新年去西班牙都話見到有遊客比人偷野,昨日睇d報導講著美國著 ...

我諗起都
因爲再早幾日我已經一個人去買野,又係就咁抽住過LV 紙袋返酒店,如果得我一個遇著班賊,實嚇死我!

大宅

盡量不要把名店紙袋外露
上次我們自己帶了一個大的環保袋, 名店的紙袋摺疊好放最低, 戰利品放中間 (3個包包), 上面放左年霉舊外套, 無事

珍珠宮

個盒係度,wrapping paper係度都偷到條scarf佢點偷??

大宅

樓主有無在巴黎報警備案? 如有報案紙, 如果同時有損失, 可試claim 保險

水晶宮

Rubik 發表於 19-2-26 14:12
個盒係度,wrapping paper係度都偷到條scarf佢點偷??

我都想知,連絲帶都係鬆左一邊少少位,所以先話神乎奇技!

水晶宮

merci2046 發表於 19-2-26 14:13
樓主有無在巴黎報警備案? 如有報案紙, 如果同時有損失, 可試claim 保險

Tks, 已報。
當時警察叫老公手寫陳述事發經過,便蓋章話ok, 叫我地走。但我已問過保險公司要有File no.,所以要求警察給我們,佢話星期日complaint office休息做唔到,最快要星期一,轉頭又話好多cases 可能星期三先有 file no. 咁我地繼續打電話去問保險公司點處理,警察見我地唔走,最後搵人幫忙處理,不過搞左成兩個鐘!

珍珠宮

oh no. 財不可露眼,巴黎出哂名的了

男爵府

回覆 CINDYC 的帖子

唔出奇,我朋友6呎高,當時過一條馬條(有微雨),拖住女友過條馬路咋。。。。。過完無耐(前後無1分鐘),有人提佢已被人偷左裡面既野,佢唔信,拉開拉鏈,真係唔見左對鞋,証件及鬚刨。但6呎高男友背包完好無缺,偷野期間好多人過緊馬路,亦唔敢即時提當時人講,驚比成班賊人打,見佢偷完野至敢同當時人講。我朋友去報案半天,洗左D錢至可以一星期補領返証件。妳已算萬幸。。。。

別墅

我們前日(星期日巴黎時間晚上約七時),買完野搭地鐵回酒店,因為那日有遊行抗議,有啲地鐵站飛站。當晚一 ...

巴黎小偷/騙子可能多過大陸,搭地鐵經常見到,我地d袋要加鎖。

男爵府

CINDYC 發表於 19-2-26 13:52
著住點搶,咁離譜?!

打劫咁,叫人除低件褸。
5,6年前去歐洲已經好亂,係羅馬好多吉普賽人圍我哋,好彩我哋人多,搭地鐵又有d妹跟到我哋貼一貼,係巴黎有朋友背囊都比人開咗,好彩冇貴重野,只係偷咗個散子包,完全冇安全感,唔會想再去呢d地方

男爵府

晴雯 發表於 19-2-26 16:25
打劫咁,叫人除低件褸。
5,6年前去歐洲已經好亂,係羅馬好多吉普賽人圍我哋,好彩我哋人多,搭地鐵又有d ...

其實如果夏天點樣收埋錢在身上,因為得件短袖衫

水晶宮

Ivan1023 發表於 19-2-26 15:35
回覆 CINDYC 的帖子

唔出奇,我朋友6呎高,當時過一條馬條(有微雨),拖住女友過條馬路咋。。。。。過完無 ...

背包無開無破損都偷到,真係神乎奇技
鞋都唔放過
洗左D 錢,意思係......?俾警察?

首頁

尾頁

跳至