親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

CINDYC 發表於 19-2-26 18:57
背包無開無破損都偷到,真係神乎奇技
鞋都唔放過
洗左D 錢,意思係......?俾警察? ...

唔比錢警察唔做野比報案紙……
賊仔係開完拎走再關埋,可以完全唔察覺,利害。

水晶宮

小公主媽媽 發表於 19-2-26 16:55
其實如果夏天點樣收埋錢在身上,因為得件短袖衫

用呢種,收響tee 裡面,有淺色的。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

ChanChanAgnes 發表於 19-2-26 16:10
巴黎小偷/騙子可能多過大陸,搭地鐵經常見到,我地d袋要加鎖。

您響巴黎住的?見好多人斜揹,朋友話斜揹直情搶

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

畀面勳章

去歐洲真係要好小心!幾年前在意大利買p牌手表,個店員幫我包裝完,拎個白背心膠袋俾我,叫我裝入去⋯

自此在歐洲買牌子野,都不會裝在個紙袋中

wcpcelia    發表於 19-2-27 14:31

水晶宮

畀面勳章

尤其是近年中國人消費力強,去到歐洲已經被小偷盯中

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

最緊要人冇事,証件冇唔見
btw,佢地真係神偷黎,冇聲冇色就可到手

水晶宮

晴雯 發表於 19-2-26 16:25
打劫咁,叫人除低件褸。
5,6年前去歐洲已經好亂,係羅馬好多吉普賽人圍我哋,好彩我哋人多,搭地鐵又有d ...

羅馬同巴黎好耐之前都出名多小偷,治安唔好!

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 19-2-26 19:27
去歐洲真係要好小心!幾年前在意大利買p牌手表,個店員幫我包裝完,拎個白背心膠袋俾我,叫我裝入去⋯

自 ...

被偷後,再去買番時都即刻放自己帶去的袋,怕怕

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 19-2-26 19:31
尤其是近年中國人消費力強,去到歐洲已經被小偷盯中

都係。

水晶宮

Ivan1023 發表於 19-2-26 19:00
唔比錢警察唔做野比報案紙……
賊仔係開完拎走再關埋,可以完全唔察覺,利害。
...

「唔比錢警察唔做野比報案紙……」,如果咁情況,我地都算好彩。因為初初唔想做,老公陳述事件經過之後,警察在紙上蓋章話可以。但我地已問保險公司話要有file no.才可以索償,警察見我地唔走響處打電話問。過左幾個字後先話幫我地處理。

水晶宮

畀面勳章

CINDYC 發表於 19-2-26 20:06
被偷後,再去買番時都即刻放自己帶去的袋,怕怕

唔緊要啦,當破財擋災,人無事就好,無謂影響心情

子爵府

MommyPanel勳章

去巴黎玩真係好難令人放鬆

別墅

CINDYC 發表於 19-2-26 19:12
您響巴黎住的?見好多人斜揹,朋友話斜揹直情搶

我地都係去旅行,有親戚住外國提醒我地要鎖袋,不過都避唔到,我地喺街買左副油畫,返到去變左印刷畫。總之對於巴黎既治安真係大開眼界。

水晶宮

ChanChanAgnes 發表於 19-2-26 20:56
我地都係去旅行,有親戚住外國提醒我地要鎖袋,不過都避唔到,我地喺街買左副油畫,返到去變左印刷畫。總 ...

偷呃拐騙

水晶宮

ms_maybb 發表於 19-2-26 20:48
去巴黎玩真係好難令人放鬆

雖然啲建築,博物館值得睇,但治安差,歧視華人都係一個令人唔喜歡巴黎往旅遊的原因。

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 19-2-26 20:39
唔緊要啦,當破財擋災,人無事就好,無謂影響心情

我成個trip 巴黎-維也納-Hallstatt - ck - 布拉格-巴黎。好彩被偷是回程逗留巴黎的最後幾天發生,不是第一程到埗巴黎時被偷, 心情好難唔受影響,想即刻更改機票走。

珍珠宮

好彩証件係度

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

CINDYC 發表於 19-2-26 14:16
我都想知,連絲帶都係鬆左一邊少少位,所以先話神乎奇技!

偷龍轉鳳? 偷左你盒絲巾, 之後擺個類似吉盒入去?

響巴黎搭地鐵真係要非常小心, 就算你行緊路都會有人開袋偷野, 仲有係一班人一齊, youtube 有片睇.

最緊要冇唔見證件, 冇受傷. 你地仲會stay 響巴黎幾多日?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你算好彩,冇唔見其他嘢。
巴黎地鐵真是黑點!

男爵府

CINDYC 發表於 19-2-26 19:03
用呢種,收響tee 裡面,有淺色的。

呢種最多放一本護照?家人一人一個?

首頁

尾頁

跳至