親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

CrabPincers 發表於 19-2-28 09:10
我上網搵到隻防盜backpack,Pacsafe, 大家有無聽過?我有d想買

無,我唔揹背囊

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

bonnieluk2011 發表於 19-2-28 09:35
巴黎治安好差
我一個人講電話 比4-5個人圍住
好彩剛好有警察經過

真係好彩!
那天報案,我們講被偷野,警察第一時間問係咪電話被偷

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小公主媽媽 發表於 19-2-27 07:15
我一家四口,passport 都不知道點放,其實passport 放酒店safety box 是否都好危險?
...

護照一定要跟身. 酒店都唔知安唔安全, 同埋萬一出去俾人偷左野或扑暈左, 有護照就要show 護照證明自己身份.

男爵府

我上網搵到隻防盜backpack,Pacsafe, 大家有無聽過?我有d想買

隻野係好野黎。不過你要諗清楚自己有冇用,睇你買幾大啦,大隻都唔平架。佢係出名難開同介唔爛。 我自己就無買,反而有參考佢的設計,係自己用開的背囊的拉鏈位加扣,防比人開,行山背囊本身已難介爛。

大宅

我有見豐澤有賣這牌子的背囊,好似8佰蚊至千幾蚊都有

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

missvivi 發表於 19-2-28 22:42

隻野係好野黎。不過你要諗清楚自己有冇用,睇你買幾大啦, ...

我見到隻斜咩袋,好似299,我想要黎袋passport 同錢,我都有看youtube介紹的拉練設計,我都想自己試下改良d舊袋,看下做不做到呢個效果,是驚比人界袋

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

soda903 發表於 19-2-28 23:06
我有見豐澤有賣這牌子的背囊,好似8佰蚊至千幾蚊都有

tks, 等我去豐澤又看看先

男爵府

回覆樓主

如果錢同證件分開袋仔袋前面,咁咪係人都知道係重要嘢?買完啲嘢又要點樣處理先至唔會俾人盜取?

水晶宮

lovely_princess 發表於 19-3-1 23:58
如果錢同證件分開袋仔袋前面,咁咪係人都知道係重要嘢?買完啲嘢又要點樣處理先至唔會俾人盜取?
...

我用一個腰包放證件,信用卡及紙幣攝入褲頭內貼身,人家唔會睇到。另外用個袋仔放啲散紙幣及碎銀隨時用,被偷都無咩影響。
今次教訓,如果上車後仍有人夾硬迫上來,我地會落車;另外,買名牌,會帶環保袋裝好在內,面放其它物品遮掩一下!

子爵府

CINDYC 發表於 19-2-27 17:07
唔係偷龍轉鳳,而係除了袋撕爛,原個包裝盒無破損但被偷,如樓上jm 講,神偷!
...

我朋友在意大利,也被一對男女,偷走銀包的錢,不是整個銀包,都唔知,偷了錢,銀包放回衭袋

水晶宮

細姐姐 發表於 19-3-2 00:23
我朋友在意大利,也被一對男女,偷走銀包的錢,不是整個銀包,都唔知,偷了錢,銀包放回衭袋
...

又一個神偷羅馬都出名多小偷!

大宅

幾年前暑假去巴黎, 用左貼身腰包, 但熱到不得了, 狂出汗, 腰包內的護照都濕埋, 第2日頂唔順冇用了.

Pacsafe 買過一個側孭袋, 類似tote bag 果d, 但買左都冇用過, 因為實在好重身, 可能背囊會好d , 分散了重量.

男爵府

lovely_princess 發表於 19-3-1 23:58
...

佢知係重要野又何妨?只要你貼身咩,佢無機會落手。重點係貼身。 買完名牌就唔好招搖啦,裝入大袋內,我用有拉鏈個d拆疊袋,個d紙袋要的話都摺埋晒佢,拉鏈個位可以加個扣添,有人會加鎖,我就覺得大誇,只要令件事變難佢地唔會落手的。

男爵府

dl0408 發表於 19-3-2 07:58
幾年前暑假去巴黎, 用左貼身腰包, 但熱到不得了, 狂出汗, 腰包內的護照都濕埋, 第2日頂唔順冇用了.

Pacsaf ...

熱唔熱天都好,護照可用密實袋裝左先,防水。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

missvivi 發表於 19-3-2 09:42
熱唔熱天都好,護照可用密實袋裝左先,防水。

係喎!都係好方法
放下自在

水晶宮

dl0408 發表於 19-3-2 07:58

Pacsaf ...

想像到我無夏天去過,但巴黎,熱都真係要貼身放,太唔安全

水晶宮

missvivi 發表於 19-3-2 09:41
佢知係重要野又何妨?只要你貼身咩,佢無機會落手。重點係貼身。 買完名牌就唔好招搖啦,裝入大袋內,我 ...

按錯掣

大宅

CrabPincers 發表於 19-3-1 07:25
tks, 等我去豐澤又看看先

Sogo, log on 都有!

男爵府

咁跟團係咪會好啲?

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

聽人講, 跟團在酒店食早餐, 都會比人偷走個袋, 佢地都入黎食早餐, 趁你唔覺/ 各人行出行入去羅野食, 就成個袋都羅埋, 真係擔心。
梁媽媽

首頁

尾頁

跳至