問:一歳半返健康院打針

臭Patpat小B
|
上次打一歲針病左成個月呀
又到18M打啦就離,想問問各位媽媽你地bb打完點呀
同返健康院考bb什麼呢,謝謝
puppydingo
|
我孖女都係黎緊18個針。好驚上次病左好耐
fasola
|
考疊積木
考餵公仔食野

其他都係問媽媽. 如果語言唔合格, 兩歲要補考
藍尾巴
|
歲半針比一歲針弱,放心,燒幾日無事
臭Patpat小B
|
puppydingo 發表於 19-2-26 15:48
我孖女都係黎緊18個針。好驚上次病左好耐

係呀,好有陰影,個個話唔關事,我覺得關!
臭Patpat小B
|
fasola 發表於 19-2-26 16:08
考疊積木
考餵公仔食野

嗯,我仔講野都渣斗,應該唔合格,仲係bb話
臭Patpat小B
|
藍尾巴 發表於 19-2-26 22:00
歲半針比一歲針弱,放心,燒幾日無事

弱D就好啦,希望冇特別反應啦
fasola
|
臭Patpat小B 發表於 19-2-26 22:05
嗯,我仔講野都渣斗,應該唔合格,仲係bb話
姑娘唔會考BB 講野, 姑娘係問我地, 要我地自己報BB 平時講到幾多個詞

呢度d 媽媽講過話要20個單詞至合格

irenewsw
|
要20個字咁多??? 我睇其他feed話10個嘅?咁我bb一定唔ok啦
Juicybabe
|
臭Patpat小B 發表於 19-2-26 22:06
弱D就好啦,希望冇特別反應啦

希望 下個月要打啦 心痛死
fasola
|
irenewsw 發表於 19-2-26 23:36
要20個字咁多??? 我睇其他feed話10個嘅?咁我bb一定唔ok啦
應該係20 個. 我有對姑娘講話聽講要求20個單詞, 佢無話係定唔係.

我阿B 學講野算慢, 自問係below average, 應該比同齡慢一個月, 我媽媽就話慢三個月
一歳半時時就接近20 個. 勉強合格.

合格個標準唔係好高. 諗下, 學校考試要求50 分合格, 但多數同學仔其實有70,80分.

不過BB 進步好快, 佢17 個月大都係講得11,2 個字左右, 隔一個月就講多幾個

suk_yan
|
回覆 fasola 的帖子

求教點數BB識講多少個字 / 詞?計佢真係懂讀&明白字/詞?抑或發到音已經算?
fasola
|
suk_yan 發表於 19-2-27 16:10
回覆 fasola 的帖子

求教點數BB識講多少個字 / 詞?計佢真係懂讀&明白字/詞?抑或發到音已經算?
要平時BB 自己講
例如想飲水 想飲奶 會識講 水 奶
見到貓狗 會講貓貓 狗狗

如果係跟大人口水尾, 大人剛講完, 跟口講, 似鸚鵡, 唔明意思, 就唔計

mancy0803
|
臭Patpat小B 發表於 19-2-26 14:48
同返健康院考bb什麼 ...

岩岩2月頭打左 佢以前打針無燒過 但打完18m針第二日都發燒
emmmacyk
|
歲半針冇一歲針咁勁,但係要打手臂

我嗰度姑娘只睇咗疊高積木3粒,其他都係問媽咪:
要講20個單詞/疊字,舉例
食固體情況,飯餸的質地、量,自己食定要餵
玩咩玩具,例如煮飯仔、圖書、積木……
飲幾多奶,會建議戒奶樽
識唔識用杯/飲管杯

我記得就大概係呢啲
Juicybabe
|
fasola 發表於 19-2-26 16:08
考疊積木
考餵公仔食野

我囡係講 爸爸 媽媽 汪汪 貓貓 咩咩 魚
Chickentailbun
|
我bb 講到三個咋 大獲了。
jtw_ki
|
emmmacyk 發表於 19-2-28 14:12
歲半針冇一歲針咁勁,但係要打手臂

我嗰度姑娘只睇咗疊高積木3粒,其他都係問媽咪:

而家要20個單字咁多我幾年前都只係要求10個
babytingbaby
|
臭Patpat小B 發表於 19-2-26 14:48
同返健康院考bb什麼 ...

我個仔打完一歲針冇反應喎
XX煩人一個
|
大個個18m個陣,勉強得8-10個字會講,不過積木個個佢有做,仲俾姑娘話佢玩野,專登疊高推倒佢。
2歲都唔係點講野,但轉數好快同佢用極懶既表達方法代替講野...
一到25個月就開始語言爆發,識講少少英文單字,廣東話名詞+動詞,鄉下話都識埋....