抗生素要食三個星期?

思澄爸爸
|

有鼻竇炎,個醫生話不會快癒,要複診,我明。但冇諗到要不斷複診可能至食夠三個星期抗生素為止,跟住會叫我照x光check好番未。
個醫生之前都好似掛牌係耳鼻喉專科,日日勁多人睇。
有冇需要,可以食咁長嗎?我通常聽過食一個星期左右

s0650993
|
舊款藥食好耐,我嗰時得舊款藥有效,新藥唔work。(好似食咗兩星期,連埋未確診GP開嘅抗生素,我食咗四款藥,前後兩個月)

但我當時係照鼻腔鏡的,唔係照X-ray ,呢樣我就唔識了
puppydingo
|
信醫生。
唔信就睇多個。
wcpcelia    發表於 19-2-26 19:34
gm147
|
抗生素係要食到冇哂菌為止, 如果食完菌未殺哂, 菌就會對抗生素有抗藥性
忘憂館
|
思澄爸爸 發表於 19-2-26 16:34
有鼻竇炎,個醫生話不會快癒,要複診,我明。但冇諗到要不斷複診可能至食夠三個星期抗生素為止,跟住會叫我 ...

鼻竇炎要服三星期抗生素是合理及正常的,因為潛藏在鼻竇的細菌十分隱蔽,很難完全清除,所以醫生會開比一般抗生素療程兩至三倍份量,募求能徹底清除有關細菌,若服抗生素不夠,可能有少部分細菌殘留而產生抗藥性。

lilysun123
|
思澄爸爸 發表於 19-2-26 16:34
有鼻竇炎,個醫生話不會快癒,要複診,我明。但冇諗到要不斷複診可能至食夠三個星期抗生素為止,跟住會叫我 ...

要食3至4星期,佢無講錯.
我女試過.每星期覆診一次兼每星期轉一次抗生素
luvkaka
|
回覆 思澄爸爸 的帖子

唔信就睇多個醫生, 唔好听人講因為人人case都唔同.
Poyau
|
保重 祝早日康復
Max20080525
|
要 我岩岩叫好番
一定要食到鼻水同痰清曬至得
我上次食足4星期抗生素 次次睇都轉一隻

你唔食清有抗藥性下次食仲耐
醫生話食幾耐就幾耐
最好食曬覆診睇下有無復原

如果四星期後一停藥兩日唔夠鼻涕又杰又黃番 即睇 鼻涕白都要睇 除非你流清鼻水
fionfu
|
吓,原來鼻竇炎咁難搞,學到嘢,長知識。
stkyo
|
根據病患,唔同抗生素要成幾耐,由醫生建議,我試過大病,要食7個月抗生素
星仔媽媽
|
阿仔之前鼻竇炎係照X-ray 確診,食咗兩星期抗生素。用鹽水洗鼻有好大幫助。
wcpcelia    發表於 19-2-26 19:36
思澄爸爸
|
gm147 發表於 19-2-26 17:27
抗生素係要食到冇哂菌為止, 如果食完菌未殺哂, 菌就會對抗生素有抗藥性

點先知冇晒菌?

思澄爸爸
|
lilysun123 發表於 19-2-26 17:35

要食3至4星期,佢無講錯.

我個醫生冇轉抗生素,都係同一隻
思澄爸爸
|
Poyau 發表於 19-2-26 18:07
保重 祝早日康復

謝謝!
大肉兒