帶父母去釜山鎮海,慶州,大邱(5日4夜)?

AppleChow
|
各位好:

因與妹妹帶父母到釜山睇櫻花(5日4夜,機到釜山機場約2:30),
可能亦會去慶州,大邱, 可否幫忙解答一下以下問題:

1. 釜山機場搭巴士到西面區-天使酒店,是在那處落車? 搭地鐵會更方便嗎? 出口有電梯嗎?2. 請問跟半天團定自己去鎮海看櫻花較好呢? 因帶兩位老人家呢!
3. 如自己搭車是地鐵到沙上站在那處購票及搭幾號巴士?
3, 去程(下午3時去)及回程(約晚上9時), 是否很多人需排隊購票及上車?
4. 另想去慶州, 大邱:E-World , 是否搭火車較方便呢?

另請問你們是用那一個APPS 查地鐵,地圖方便呢? 因見韓巢網地圖字很細呀.

希望各位可幫忙一下! 謝謝!
fatboyL2
|
AppleChow 發表於 19-2-26 17:34
各位好:

1. 机場有輕軌,坐輕軌到沙上站轉地铁出西面地鉄站好方便。
如果時間早,可在沙上輕軌站下車行去河邊(行行人天橋只要五分鐘)便有一路步行道兩旁都是樱花樹。
4. 5D4N在釜山觀光仲好,再去大邱或慶州每處也要玩-天。
其實好多点時間,可跟本地團遊河東十里撄花路或大邱或慶州,都是-日團
fatboyL2
|
各位好:

1. 去鎮海可在沙上巴士站坐大巴去,由沙上地铁站去沙上巴士站不是好遠。
在赏樱期好似要去巴士站柜台買巴士票,再去站頭上巴士,不可用Tmoney咭拍咭上車。
另巴士票好似有小童及長者優惠!
去到鎮海有的士,但小心雞同鴨講,上次要停路邊找年青交警幫忙翻譯。
個人覺得早上有陽光,睇樱花拍照會靚些,晚上有人工打灯,仲冇咁自然。
另賞樱期天氣會不太穩定,今天有陽光可穿短袖,但明天下雨便凍好多(濕凍),又大風便要穿羽绒。记得带雨衣,比傘實用。
跟早上團要預早訂,有華語導遊團可選,-早七点多在西面地铁出口集合。
fatboyL2
|
各位好:

3. 下午去镇海應少d人,但镇海各景点是仲會好多人,拍照要排隊。
坐巴士由沙上巴士站去镇海只要-小時
AppleChow
|
fatboyL2 發表於 19-2-27 09:26
1. 去鎮海可在沙上巴士站坐大巴去,由沙上地铁站去沙上巴士站不是好遠。
在赏樱期好似要去巴士站柜台買巴 ...

謝謝回覆!
請問在沙上站上車及在鎮海搭回程巴士是否很多人排隊上車? 車次密嗎? 因帶兩位老人家怕他們等太耐呢.

Tks!
fatboyL2
|
AppleChow 發表於 19-2-27 09:41
謝謝回覆!
請問在沙上站上車及在鎮海搭回程巴士是否很多人排隊上車? 車次密嗎? 因帶兩位老人家怕他們等太 ...

賞樱期巴士也挺密,到鎮海巴士站時可先買定回程票。
我上次去到沙上巴士站早上10点左右,唔係好多人(可能自由行旅客一早已入左去,本地人自駕,仲有那天是平日),巴士離站都未滿,中途仲有人上車。
我上次去也是回程才買票,但即班剛開走不久,車站內有少許座位(小巴士總站較沙上巴士站細好多),也是等一下,好似40min內便坐上下班車(好似回釜山的巴士不止是沙上總站,仲有另-條回市區另一處的巴士),但你有老人家,不要坐最後那幾班巴士,早些回程釜山市區仲好?
傍晚去巴士站沿途經過鎮中心那些軍港節嘉年華攤檔不是太熱鬧,開始收,做生意的多大排檔食肆,是也有点靜。
wcpcelia    發表於 19-2-27 14:26
sorere
|
... 釜山機場搭巴士到西面區-天使酒店,是在那處落車? 搭地鐵會更方便嗎? 出口有電梯嗎...
https://www.konest.com/contents/airbus_map.html?id=95
韓巢可以睇到巴士路線圖, 第六個站是西面地鐵、Lotte 樂天百貨, 之後第七個站落, 行 3~4分鐘就到 Angel Hotel.
回程第 27個站, 就在落車的對面位置.

搭地鐵的話, 二號出口係連住商場, 有升降機直上地面.
如果只有 5D 4N, 再到大邱似乎太浪費時間吧 ?

札嘎其海鮮市場就在南浦下一個地鐵站, 其實南浦落車行商店街, 行下行下就到, 距離同旺角行去油麻地差不多.

AppleChow
|
fatboyL2 發表於 19-2-27 09:56

賞樱期巴士也挺密,你到鎮海巴士站時可先買定回程巴士票。 ...

謝謝回覆,
請問:
(好似有不止目的地是沙上總站,回釜山市區的巴士線), 可說明是何意思?
那我可能選擇自行搭車也不會太困難

(傍晚去巴士站沿途經過鎮中心那些嘉年華攤檔鎮海不是太熱鬧,開始收,也有点靜) -是否即傍晚時已大部修商店開始收?
另軍港海士中心是否有軍操及可入內參觀?

謝謝!

AppleChow
|
sorere 發表於 19-2-27 10:02
https://www.konest.com/contents/airbus_map.html?id=95
韓巢可以睇到巴士路線圖, 第六個站是西面地鐵、Lo ...

唔好意思, 即是巴士較地鐵方便, 巴士應是在第7個站下車最好?
而去機場在27號站上車? 請問巴士會多人排隊嗎? 有位坐嗎?

謝謝!

sorere
|
AppleChow 發表於 19-2-27 12:58
唔好意思, 即是巴士較地鐵方便, 巴士應是在第 7個站下車最好? 而去機場在27號站上車? 請問巴士會多人排隊 ...
A 方便 還是 B 方便, 是個人需要.

只可以講, 地鐵班次較密, 車費較平.
搭巴士可以行少分零鐘, 但整體車程會比較長.

回程巴士多唔多人, 有冇位坐, 這些咁重大責任的問題, 我唔敢答.
Loiswawa
|

我果次鎮海櫻花,跟Klook 1日團去,因為有小朋友,唔想係巴士站排長龍,但就大概貴過自己去5xx(2大1細來講)

wcpcelia    發表於 19-3-4 12:14
fatboyL2
|
AppleChow 發表於 19-2-27 12:54
謝謝回覆,
請問:
(好似有不止目的地是沙上總站,回釜山市區的巴士線), 可說明是何意思?

鎮海镇政府有官網,可看到鎮地圖和軍港節的節目安排,包括軍操的時間表等。
也有交通安排
fatboyL2
|
AppleChow 發表於 19-2-27 12:54
謝謝回覆,
請問:

海軍士官训練營,軍港節期間鎮內有穿梭巴士去, 好似半小時定-小時-班,你上網查下,我記得是有巴士班期表。
AppleChow
|
謝謝各位回覆。
AppleChow
|
各位好:

請問各位是買那款sim card/ wifi egg上網好呢?
另自由烏, club sim接收好嗎?

Tks!
jolincheng726
|
fatboyL2 發表於 19-2-28 15:59
鎮海镇政府有官網,可看到鎮地圖和軍港節的節目安排,包括軍操的時間表等。
也有交通安排
...

klook有團係釜山集合? 見係首爾明洞個d集合咋(emoji)
fatboyL2
|
jolincheng726 發表於 19-3-7 16:52
klook有團係釜山集合? 見係首爾明洞個d集合咋(emoji)

kkday与klook都是与韓本地旅遊公司合作
,在釜山站和釜山西面地鉄站地面出口有集合点,通常是-日釜山本地團或壹/兩日慶州或大邱團,可上官網睇下,但留意出團不-定每天都有!

在首尔出發的咪更早從首尔坐旅遊巴行高速南下,遊完再坐返旅遊巴返首尔,車程長比較辛苦
fatboyL2
|
AppleChow 發表於 19-3-6 16:39
各位好:

請問各位是買那款sim card/ wifi egg上網好呢?

試過用3的數據卡,南韓用SK Telcom網,釜山首尔信号ok, 坐ktx沿途也有信号,但唔知何因在釜山市附近城鎮有些位置是連到4G, 信号有4格,但會好慢。
|
fatboyL2 發表於 19-3-7 16:54

我諗首爾會2日1夜 但老公話晨咁早 又只係睇花 仲要住他他米吾抵喎(emoji) 所以有機會直去釜山join 1day tour就正 多謝你提醒
|
fatboyL2 發表於 19-3-7 16:54

不過吾自駕 吾知釜山算吾算麻煩 因吾熟