親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jolincheng726 發表於 19-3-7 17:33
不過吾自駕 吾知釜山算吾算麻煩 因吾熟

釜山的交通好方便,有地铁,去周邊城市如镇海/大邱/慶州坐巴士也只是一小時車程,去慶州或大邱可坐ktx火車,快車怕40min。

另釜山市內各景点,和賞樱熱点自已去坐公共交通好方便,不用自駕也可。

子爵府

jolincheng726 發表於 19-3-7 17:32
我諗首爾會2日1夜 但老公話晨咁早 又只係睇花 仲要住他他米吾抵喎(emoji) 所以有機會直去釜山join 1day to ...

其實直航釜山仲方便,航班時間相對也較首尔靚(相似机票價位),机場細,冇首尔咁多人同時過關。
机場離市區不是好遠。
你想去首尔,坐ktx三小時便到。
咪買open jaw机票,釜山入,首尔走?

大宅

fatboyL2 發表於 19-3-7 20:03
其實直航釜山仲方便,航班時間相對也較首尔靚(相似机票机位),机場細,冇首尔咁多人同時過關。
机場離市區 ...

ktx買券洗吾洗訂? 咁都幾正

子爵府

jolincheng726 發表於 19-3-7 20:19
ktx買券洗吾洗訂? 咁都幾正

ktx 是早一個月便可網上訂票,但我去年賞樱期由釜山去首尔玩多幾天才在仁川机場坐飛机返港,我見火車班次由釜山去首尔(高速列車)也幾密,我冇訂票,我早個多小時去釜山火車站,買到10点多列車正中,有對座的双卡座,之前的兩班有座,但有這種座位票了(因我-行四人),我估傍晚開始多人坐火車返首尔,你可到釜山時先買好ktx 火車票穩陣些。

其實你如假期鬆動,可由南坐ktx向北走,如停-晚大邱,看埋大邱的樱花才去首尔?

子爵府

jolincheng726 發表於 19-3-7 17:32
我諗首爾會2日1夜 但老公話晨咁早 又只係睇花 仲要住他他米吾抵喎(emoji) 所以有機會直去釜山join 1day to ...

是否跟團住普門湖渡假村级的住宿,見是睡地上的房間?
如自游行便可自己選住宿,但小心赏樱期,除首尔及釜山,其他小城市住宿緊張,房租也會漲起來。

男爵府

fatboyL2 發表於 19-3-7 17:10
試過用3的數據卡,南韓用SK Telcom網,釜山首尔信号ok, 坐ktx沿途也有信号,但唔知何因在釜山市附近城鎮有 ...

知道,多謝您的回覆!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

大宅

fatboyL2 發表於 19-3-8 00:42
ktx 是早一個月便可網上訂票,但我去年賞樱期由釜山去首尔玩多幾天才在仁川机場坐飛机返港,我見火車班次 ...

多謝你詳盡解釋 我要睇下資料點買票先 因為釜山比較鄉下 如果到左買定 有好有吾好 要限時限刻去火車站 我諗你講ge下午早少少火車去首爾 好過傍晚就真

子爵府

jolincheng726 發表於 19-3-8 11:29
多謝你詳盡解釋 我要睇下資料點買票先 因為釜山比較鄉下 如果到左買定 有好有吾好 要限時限刻去火車站 我 ...

ktx 火車路兩旁冇乜風景,有陽光時坐火車有些浪费?

其實釜山是南韓第二大城市,是比首尔優閒些,但酒店有不少。 怕比大邱慶州好。
另你在首尔坐机铁去仁川机場,好似坐韓航及其下多間廉航(如Eastar…),持机票買机鉄好似是有折扣,你在仁川机場柜台買票前問下優惠完左未?

首頁

尾頁

跳至