架車未停定,咁急做咩

victoriaqueen
|
試過有好幾次啦,每次當地鐵就到站時總會有人迫過來「唔該」迫我讓路比佢出。重點係架車仲未停卜定,仲行緊架。
真是咁趕時間咩?
等架車停左睇下人地係咪落車先唔得架咩?
人地唔落車阻住你再叫人讓嗒路唔係更好咩?
希望各位喜歡趕時間的朋友們下次在火車,地鐵或車輛行駛時唔好再叫人讓比你行去門口位。呢個行為好討厭。
cherrie221
|
我試過大轉車站覺得全世界都落,所以慢慢等人落諗住唔趕時間落最後都唔緊要,最後閂門落唔到車我同另外一位斯斯然小姐一齊好無耐地要搭多個站
Ol0314
|
victoriaqueen 發表於 19-2-26 18:16
試過有好幾次啦,每次當地鐵就到站時總會有人迫過來「唔該」迫我讓路比佢出。重點係架車仲未停卜定,仲行緊 ...

阻住條路的行為仲討厭

|
當時架車好迫,大家都企定定,你無端端係另一邊過來要人讓你,都要有位被人行。你估好想企係到阻住你落車咩。
|
cherrie221 發表於 19-2-26 18:24
我試過大轉車站覺得全世界都落,所以慢慢等人落諗住唔趕時間落最後都唔緊要,最後閂門落唔到車我同另外 ...

明白有時地鐵會好快關門。
fuhk
|
victoriaqueen 發表於 19-2-26 18:16
試過有好幾次啦,每次當地鐵就到站時總會有人迫過來「唔該」迫我讓路比佢出。重點係架車仲未停卜定,仲行緊 ...

唔關趕時間事,係唔預早企出門口,一停車啲人湧入車,想出都難
stagea
|
完全明白!係咁叫係咁推你都有你一回望仲惡過鬼大叫,落車!架車仲未埋站
MC媽
|

你係咪揸開車,少搭地鐵嘅人?
|
stagea 發表於 19-2-26 18:35
完全明白!係咁叫係咁推你都有你一回望仲惡過鬼大叫,落車!架車仲未埋站:h ...

我始終覺得應該停定車先好行,因為有d時候列車晃動大,好易跌親。同埋等人落左車,咪有空間讓位比果些人囉。唔關繁唔繁忙有無搭開地鐵事。呢些根本是基本安全問題。
Jasmine-4711
|
fuhk 發表於 19-2-26 18:35

同意,人地有禮貌地問,冇推人,冇咩問題。

等開門先行出去,d人湧入車就出唔倒。
oran04
|
樓主一定好少搭地鐵,停定先行就來不及,一向都係就落車的向車門移動,長途的向車內移。一開門多人落,仲多人上
B301
|
我永遠唔會停定車先去門口!
我每日搭火車返工放工!
停定車 先行去門口, 門可能已經閂埋......!
B301
|
樓主你似乎好少搭公共交通工具!
stagea
|
victoriaqueen 發表於 19-2-26 19:00
我始終覺得應該停定車先好行,因為有d時候列車晃動大,好易跌親。同埋等人落左車,咪有空間讓 ...

當然啦, 你開呢個帖太敏感了
Amy1974
|

樓主都幾離地,係咪海外移民剛回港生活?

唔好話細站頭,就算係太子、旺角、九龍塘嘅大站,都分分鐘落唔到車。

香港人太多,地鐵一早就超出負荷,無乜計。要埋怨,就話下啲拉布嘅議員,司法覆核嘅上等人,搞到填海、起鐵路嘅工程足足遲左十年先至開工。
橙汁b
|
我想話....
繁忙時間上水站往羅湖方向,
一打開門就會有一班猛獸衝上車,
如果好似樓主咁停定先行去車門落車的話,
係落唔到車
little06
|
如果啲人係好守規矩,等人落晒車先上車嘅,我支持停定先行,好可惜香港唔係。
人都未落晒。出面啲人已經死衝爛衝入車廂,咁仲點落車呢?
我都試過停左先一邊講唔該借借一邊行,俾人鬧落車又唔早啲行出黎
Carsonbb0800
|
唔行定去門口車都未必落到
小星星1
|
fuhk 發表於 19-2-26 18:35

冇乜同理心
MiuMiuLi
|
Carsonbb0800 發表於 19-2-26 20:29
唔行定去門口車都未必落到

要架車停定我先可以開始郁,我驚我要搭到總站先落到車