亞仔唔讀書,點攪

ilovematthew
|

而家中二,成日話讀書無用,頭先同補習老師傾完,話全部的課本都要重新教一次
真係唔想再燒錢,學費又要比,補習又要比,跟本都唔係路既,好想放棄
tansyneko    發表於 19-2-27 12:37
芝麻街    發表於 19-2-26 21:23
asa2012
|
問下佢唔讀書,想做甚麼。
如果有興趣做其他職業,如廚師,就讓他試試吧
|
asa2012 發表於 19-2-26 20:32
問下佢唔讀書,想做甚麼。
如果有興趣做其他職業,如廚師,就讓他試試吧
...

日日掛住上網,一係打機
qq媽媽咪
|
我個仔又係,唔讀書唔溫書,現冇補習,因佢唔想補,現中一,前日同c6商量,再係咁落去中三後去學些技能
|
qq媽媽咪 發表於 19-2-26 20:34
我個仔又係,唔讀書唔溫書,現冇補習,因佢唔想補,現中一,前日同c6商量,再係咁落去中三後去學些技能
...

我話唔比佢補習,佢就話第日唔養我,債任係我,佢讀唔到書,搵唔到錢係我問題,我真係唔識教

cy101
|
難為家長們!! 問佢想點, 過多幾年去搵野學, 父母養唔到佢一世!
qq媽媽咪
|
ilovematthew 發表於 19-2-26 20:36

我話唔比佢補習,佢就話第日唔養我,債任係我,佢讀唔 ...

咁你個仔肯去補都好,我個件,一上中一已唔肯去
moniko
|
ilovematthew 發表於 19-2-26 20:36

第一下就同佢講: 你唔養我都要養自己。 唔好俾佢食住你
cy101
|

真係駁咀駁舌, 話鬼佢, 上堂你又唔專心, 點解要補習教多次, 你第日係咪俾2倍家用我洗, 衰仔!
asa2012
|
ilovematthew 發表於 19-2-26 20:33
日日掛住上網,一係打機

激將法,叫去努力打機,做電競手。

我真係咁同我仔講,叫佢做電競手,佢話咪傻啦,好辛苦㗎。 咁咪乘機同佢傾下。
佢迷失緊,多些關心佢。
JoeyJoey
|
反叛期!
oiyau2005
|
ilovematthew 發表於 19-2-26 20:20
而家中二,成日話讀書無用,頭先同補習老師傾完,話全部的課本都要重新教一次
...

我女都係咁,中二
|
asa2012 發表於 19-2-26 20:44
激將法,叫去努力打機,做電競手。

我真係咁同我仔講,叫佢做電競手,佢話咪傻啦,好辛苦㗎。 咁咪乘機 ...

我搵埋電競班比佢讀呀,佢懶到,跟住話唔去囉,星期日可以全日喺床上睇手機,關房門,你教我可以點
qq媽媽咪
|
ilovematthew 發表於 19-2-26 20:49
我搵埋電競班比佢讀呀,佢懶到,跟住話唔去囉,星期日可以全日喺床上睇手機,關房門,你教我可以點:crying ...

咁佢有冇打下籃球足球個d
selinako^^
|

又係佢話讀書冇用既, 乜都佢講晒

叫佢去工業學院學一門技能, 手作仔 郁下整下, 好過坐係度上堂咁悶

koalachan2002
|

借問聲你係咪都縱容慣佢所以唔讀書都係你責任
charity1017
|
ilovematthew 發表於 19-2-26 20:20
...

如果而家唔讀,將來必定後悔,最基本要讀到中六。點迫都要讀埋,暑假等佢去體驗做下暑期工會唔會之後好D
catfitfit
|

噤你点答佢?……呀仔唔讀噤你自己讀囉,第日你自己揾錢養自己,唔會養呀仔!講呀仔知……讀書都係佢責任,養呀媽係佢義務
qq媽媽咪
|
koalachan2002 發表於 19-2-26 20:58
借問聲你係咪都縱容慣佢所以唔讀書都係你責任

我諗冇人想仔女讀唔成書,但小朋友真係唔想讀書都冇計,唔通迫到佢跳樓咩
lololala    發表於 19-2-27 11:33
lololala    發表於 19-2-27 11:33
馬爾太
|
直資定私校?