子女高度計算

yaubb2014
|
準嗎?

男孩成年終身高(厘米)=(父親身高+母親身高+13)/2+7.5(厘米)

女孩成年終身高(厘米)=(父親身高+母親身高-13)/2+7.5(厘米)
elysemama
|
無可能準啦!兩兄弟、兩姊妹,同一對父母生,唔通佢哋會一樣高咩?

我爸163 ,我媽155,我155,我哥172,細佬180,無個準!
starbuckscoffee
|
回覆 elysemama 的帖子

你既家庭男孩標準係173, 你阿哥都係差1cm ja wor
小貓1124
|
我爸170,阿媽157
姐係166,哥181
我.....158
MKma
|
唔準。
我老公17x
我15x

我地個仔186。

成日俾人問點解我地個仔會咁高!
貓頭雀
|
據說成年的高度是兩歲的高度*2
ohhycar
|
貓頭雀 發表於 19-2-26 23:39
據說成年的高度是兩歲的高度*2

我個女兩歲92cm..... 希望佢大左唔好184點搵老公
idak
|
唔準!重有其他因素,我見鍾意食嘢D小朋友會高D,遲發育又會高D,瞓得差就無咁高等。如果係計到,一家幾兄弟就唔會有身高不同。
sytckm
|
ohhycar 發表於 19-2-26 23:59

蕃薯仔媽媽
|
一定唔準。我家三姊妹高度相差好多
brindlewin
|
小貓1124 發表於 19-2-26 23:25
我爸170,阿媽157
姐係166,哥181
我.....158

我陪你
仲有高過我嘅弟妹

好明顯父母投資得少就搞掂嘅效果
wendykaka
|
唔準
1928mickey
|
yaubb2014 發表於 19-2-26 22:57
準嗎?

男孩成年終身高(厘米)=(父親身高+母親身高+13)/2+7.5(厘米)

一半天生,一半後天
Nbs
|

唔準
我62 163cm,我99 160cm
我老公同哥都過180cm, 姑仔都有175cm

我覺得係6299 以前窮無得食,所以發揮唔係佢地既genes

Sumyeema1
|
yaubb2014 發表於 19-2-26 22:57
準嗎?

for 參考。
ching070707
|
唔準 :我朋友
女:170 男:180
大仔:178
blackypurin
|
唔準,我用自己父母計自己都唔啱,比計出來矮咗一截
油麥麥
|
ohhycar 發表於 19-2-26 23:59

2歲92cm……好高喎
1928mickey
|
ching070707 發表於 19-2-27 09:13
唔準 :我朋友
女:170 男:180
大仔:178

父母5 尺9 以上,
仔:5尺7
女:5尺3
油麥麥
|
識兩兄弟,佢哋年齡相差唔夠兩年,佢哋媽咪高160cm,未見過佢哋爸爸,佢哋爸爸做消防員,估爸爸不會矮細!弟弟超過185cm,哥哥高……
……
……
……
……
……
157cm 咋