中風可以吃安宮牛黃丸?

ALEX2327
|

我阿爺昨日跌倒好似中了風依家右邊動不了,講不到野,閉着眼,食唔到野
醫生說他頭裏面有出血
係唔係可以針灸?
想問各位意見

koalalee88
|
ALEX2327 發表於 19-2-26 23:00
我阿爺昨日跌倒好似中了風依家右邊動不了,講不到野,閉着眼,食唔到野
醫生說他頭裏面有出血
係唔係可以針灸? ...

當時一有症狀要即刻食 屋企有長期高血壓病患者都會備定兩粒

|
要知道係 缺血性 / 出血性 中風, 唔好亂食.

救命丸救中風?安宮牛黃咪亂食

其實西醫唔建議食.

顱內出血, 我地覺得針灸有好大幫助.
tls411
|
醫生說他頭裏面有出血

針灸一定要唔好錯過6小時黃金期!我媽咪就係一個好好例子!面癱。果時唔識,去到法國醫院即刻辦理入院,等醫生等左5、6個鐘心感不妙,越來越嚴重,於是出院,但已經傍晚時間,妹夫介紹左個深圳出名針灸師,等到第二日上到去,個針灸師話已經錯過左拯救黃金時間,接下來會係一個漫長康復期!
wcpcelia    發表於 19-2-27 16:09
peckykoo
|
出血性中風千萬5可以食架

情況隱定,快搵針灸醫師上病房針仲好

大前提,該位醫師要有牌,加上要問醫生可5可以搵針灸
VCBB小天使
|
peckykoo 發表於 19-2-27 00:54
出血性中風千萬5可以食架

情況隱定,快搵針灸醫師上病房針仲好

請問乜嘢叫出血性中風呀,唔該哂。
peckykoo
|
VCBB小天使 發表於 19-2-27 01:50
請問乜嘢叫出血性中風呀,唔該哂。

中風分2大類的,出血性和 缺血性
出血性~ 指腦血管爆咗
缺血性~,指腦血管塞咗

有7成人係會塞咗 ,引致中風
3 成人 ,先會出血性

3 高,和心臟有事既人,最容易中招

但我自己不是上述人仕,也中招

醫生話我腦血管有個水泡爆左,引致中風
好彩手已經活動自如咋,現在只係行路有影響
lina9316
|
peckykoo 發表於 19-2-27 08:07
出血性~ 指腦血管爆咗
缺血性~,指腦血管塞咗

VCBB小天使
|
出血性~ 指腦血管爆咗
缺血性~,指腦血管塞咗

JM要努力加油,好快就會行動自如。

唔該哂。
tsung
|
tls411 發表於 19-2-27 00:52
針灸一定要唔好錯過6小時黃金期!我媽咪就係一個好好例子!面癱。果時唔識,去到法國醫院即刻辦理入院,等 ...

BingoJoey
|
出血性~ 指腦血管爆咗
缺血性~,指腦血管塞咗

Poyau
|

lokheibaby
|
醫生說他頭裏面有出血

何菁中醫師,雖然好難book,但急症可以先睇,妹面癱都係佢針灸好,仁心仁術

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
currypru
|
回覆 lokheibaby 的帖子

Book mark先, 唔該晒
qq_888bb
|