余仁生保嬰丹到底有無害?

Natalie_123456
|
bb出世半個月,前兩晚成日扭計唔訓覺,就算訓著都會唔幾耐自己醒,訓著又會有點驚嚇,反正就睡不安穩。就想到保嬰丹能都幫到手?!但系聽聞保嬰丹含有汞元素超標,究竟保嬰丹有沒有毒?
moksamuel
|
我相信香港廠做又賣左甘耐,有做測試,不過半個月你打算比佢食
puppydingo
|
太細啦。
我兒科醫生話可以食,不過6個月後。
|
moksamuel 發表於 19-2-27 09:16
我相信香港廠做又賣左甘耐,有做測試,不過半個月你打算比佢食

距上面寫明初生可以吃,吃半樽
|
puppydingo 發表於 19-2-27 09:27
太細啦。
我兒科醫生話可以食,不過6個月後。

真的嗎?因為距上面寫住話初生都可以吃,吃半樽
puppydingo
|
Natalie_123456 發表於 19-2-27 10:09
真的嗎?因為距上面寫住話初生都可以吃,吃半樽

well呢d嘢睇你做媽媽decide
我就問兒科醫生advice先比。
同埋我係病先比小朋友食。
因為細無西醫藥食。

moksamuel
|
Natalie_123456 發表於 19-2-27 10:08
距上面寫明初生可以吃,吃半樽

我都係六個月左右先開始比 b食,甘細個未摸清食咩有咩不良反應,如果純粹睡覺不好無必要甘博啩
MinMinDes
|
moksamuel 發表於 19-2-27 10:55
我都係六個月左右先開始比 b食,甘細個未摸清食咩有咩不良反應,如果純粹睡覺不好無必要甘博啩
...

同意

同埋樓主講既情況其實大部份 bb 都會出現
GCHK
|
MinMinDes 發表於 19-2-27 11:18
同意

同埋樓主講既情況其實大部份 bb 都會出現

同意,太細個,真係唔建議食
cpycpyhelen
|
Natalie_123456 發表於 19-2-26 23:40
bb出世半個月,前兩晚成日扭計唔訓覺,就算訓著都會唔幾耐自己醒,訓著又會有點驚嚇,反正就睡不安穩。就想 ...

甘細個真係唔敢比佢食呢啲,始終都係藥我寧願自己辛苦啲起身哄佢
yellowbeauty
|
我b一個月到時都瞓得唔好成日喊,跟住買左保嬰舟, 但同仁堂d人話"bb太細盡量唔好食, 瞓唔好就包實佢黎瞓!"
佢地職員都唔建議,都唔敢搏。
|
yellowbeauty 發表於 19-2-27 15:40
我b一個月到時都瞓得唔好成日喊,跟住買左保嬰舟, 但同仁堂d人話"bb太細盡量唔好食, 瞓唔好就包實佢黎瞓!" ...

甘你最後系怎樣令距入睡的?
yellowbeauty
|
Natalie_123456 發表於 19-2-27 18:01
甘你最後系怎樣令距入睡的?

由包被包實再播柔和音樂。
加油呀媽媽!!
|
yellowbeauty 發表於 19-2-27 18:43
由包被包實再播柔和音樂。
加油呀媽媽!!

好的,大家都加油!!
kelly_bb1212
|
Natalie_123456 發表於 19-2-26 23:40
bb出世半個月,前兩晚成日扭計唔訓覺,就算訓著都會唔幾耐自己醒,訓著又會有點驚嚇,反正就睡不安穩。就想 ...
咁細個唔好俾佢食住呀
臭Patpat小B
|
其實個個BB初生都係訓唔好,唔诜太擔心
Wonda
|
記得囡囡小時候,有少少鼻水咳,冇發燒都係食保嬰丹好返。因為咁細真心唔想佢食西藥,另外保嬰丹講緊我自己小時候已經有食,佢可以賣咁多年應該有佢原因。
發達喇
|
我諗呢隻係有效,但bb太細就唔好食呢d啦...