餵奶糊問題 (奶樽)

magicboyr
|
有冇媽媽係會奶粉加米糊入奶樽比bb飲?
kissapplegirl
|
magicboyr 發表於 19-2-27 01:27

用匙羹喂呀,要BB習慣用匙羹學食野,初頭當係試下就得,未必幾次就肯食
magicboyr
|
kissapplegirl 發表於 19-2-27 04:40
用匙羹喂呀,要BB習慣用匙羹學食野,初頭當係試下就得,未必幾次就肯食
...

如果bb又肯用奶樽飲呢?你覺得仲有咩問題會產生?
kissapplegirl
|
magicboyr 發表於 19-2-27 05:09

佢遲早要用匙羹食野,之後食粥仔,爛飯,薯蓉無可能再用奶樽,佢肯用奶樽食,咁即係佢接受到陣味,你每日午餐枝奶早30分鐘比佢食米糊,食完補奶,遲多排晚餐都係咁,要bb慣加固
freshrose
|
magicboyr 發表於 19-2-27 05:09

反而我好奇點解唔用匙餵,你咁樣做佢會唔會唔識分自己係食緊奶定食緊固體?仲有遲d都可能食粥仔都無可能用奶樽餵啦
bchuma
|
magicboyr 發表於 19-2-27 01:27

一定唔可以咁。
bchuma
|
freshrose 發表於 19-2-27 08:53
反而我好奇點解唔用匙餵,你咁樣做佢會唔會唔識分自己係食緊奶定食緊固體?仲有遲d都可能食粥仔都無可能用 ...

係呀,本來,一歲前都係奶為主,加固都係為左一歲以後適應同學習。

Daisywong313
|
唔好咁喂,之後要介奶樽你點喂
唔通用杯飲水咁食粥嗎?就算粥得,咁再之後食飯呢?
用碗同匙係學習
sandylly
|
我媽本身一開始叫我開稀啲,用樽喂,但我話無可能!加固除咗營養問題仲要俾佢學用匙羹食野,用樽餵嘅話無意義囉
haha748494
|
我之前見好亞妹都系用奶樽喂糊仔,可能開得好稀。我就用碗仔喂喇。
connie.chungkp
|
Bb食奶係用啜 ; 加固就係要學吞嚥,由每次三兩匙開始慢慢學慢慢適應,唔係為咗到六個月就俾佢要有糊到肚去充飢。