淘寶壞貨

kittycat888
|
我响淘寶買咗個headphone,有一邊壞。同賣家講過,佢要求退回。但要我先比運費,佢話運費只可¥10內,如果多出要我自付。跟本就好難,個賣家堅持要退回先退款。請問大家可否教我點做?
|

按全數退回,理由話係壞。
我曾經試過買嘢發錯貨,賣家叫我退,我話香港退重貴過買過件,叫佢直頭退錢,佢地話唔得,要見貨先得,我投訴到去淘寶,最終都係退錢,因對話真的發錯貨,所以我勝數,但如果賣家唔肯退錢你就要用時間同佢玩。

Poyau    發表於 19-2-27 09:16
kittycat888
|
[email protected] 發表於 19-2-27 08:03
按全數退回,理由話係壞。
我曾經試過買嘢發錯貨,賣家叫我退,我話香港退重貴過買過件,叫佢直頭退錢,佢 ...

Thanks
oran04
|
kittycat888 發表於 19-2-27 07:52
我响淘寶買咗個headphone,有一邊壞。同賣家講過,佢要求退回。但要我先比運費,佢話運費只可¥10內,如果 ...

其實賣家的做法是常規操作,所以點解好多人會返深圳退貨
Poyau    發表於 19-2-27 09:16
^—^
|
我响淘寶買咗個headphone,有一邊壞。同賣家講過,佢要求退回。但要我先比運費,佢話運費只可¥10內,如果 ...

除非好明顕係發錯,好多時壞都要你出香港段運費,除非你件貨係由大陸直接運港,唔好到付,先至有機會連運費都叫賣家賠返,所以有時買啲好大件嘅嘢,根本冇得搞,因為運費相當貴,淘寶啲賣家如果要到付,就巳經由買家負責運費
IloveJJ
|

件貨好貴嗎?通常都發過就算架
BGCOME08
|
我通常100幾十蚊都唔會搞退貸,又要拎上去寄返退貨,揾着自己搞,用順風退又唔扺,就當自己唔好彩就算,最多寫個bad comments。我自己同自己講,淘嘢就要承擔埋呢D風險……。
youhello507
|
揸正嚟做,佢送去邊,就係邊度退回。

冇理由件貨帶咗去美國,佢都要全付運費嘛
kittycat888
|
IloveJJ 發表於 19-2-27 09:25
件貨好貴嗎?通常都發過就算架

件貨唔係太貴¥100以下,個賣家堅持要返件貨
kittycat888
|
BGCOME08 發表於 19-2-27 09:28
我通常100幾十蚊都唔會搞退貸,又要拎上去寄返退貨,揾着自己搞,用順風退又唔扺,就當自己唔好彩就算,最 ...

oceandeepsea
|
賣家回應算係正常,佢都要收到貨,先知係咪壞,影相睇唔出,$10係佢當你係國內客,件貨輕,十蚊差唔多,你係咪用大陸地址