嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

初初以為奶漬,打針時醫生話係真菌感染,好大機會係我有念珠菌,BB 食人奶,所以感染到。醫生開左抗真菌藥,要食七日,今日第七日,好左少少,但仍然有。有冇BB 有類似情況?幾耐先好番?

大宅

我b果時都試過。係鵝口瘡,唔好彩嘅係佢食咗兩個療程之後仲再發,而且影響到佢飲奶,最後我地入咗院,醫生開抗生素食一星期。
返出嚟就掉哂所有奶樽買過啲新嘅,之後買咗UV櫃返嚟,後尾就無事了

大宅

qqapplepie 發表於 19-3-1 11:16
我b果時都試過。係鵝口瘡,唔好彩嘅係佢食咗兩個療程之後仲再發,而且影響到佢飲奶,最後我地入咗院,醫生 ...

係奶樽感染?

大宅

馬騮山寨主 發表於 19-3-1 12:54
係奶樽感染?

我有埋身又有樽餵,後尾有第一次之後就唔埋身,再後尾直頭轉奶粉,但都斷唔到,所以估計係奶樽清毒唔夠,但其實都有蒸,再有用之前滾水沖

大宅

qqapplepie 發表於 19-3-1 14:39
我有埋身又有樽餵,後尾有第一次之後就唔埋身,再後尾直頭轉奶粉,但都斷唔到,所以估計係奶樽清毒唔夠, ...

我都係,而家唔知源頭,怕難根治

大宅

馬騮山寨主 發表於 19-3-1 14:49
我都係,而家唔知源頭,怕難根治

係啊,埋身有機會,照顧者洗唔乾淨手用紗巾擦bb口腔嚟清潔又有機會,有瘡後啲奶樽唔夠乾淨都有機會。
我仲好記得果時餵藥餵到我癲咁濟都仲番發,佢話餵到啲瘡完全消失後三日先停,但停唔夠一星期就又再發
加油!會好得返嘅,無咩。

大宅

回覆樓主:

請問你係點樣發現既呢?
bb會發燒扭計的嗎?可以詳細講下嗎?
我驚萬一有而我唔識睇呀,謝謝

大宅

ren609 發表於 19-3-4 02:16
請問你係點樣發現既呢?
bb會發燒扭計的嗎?可以詳細講下嗎?
我驚萬一有而我唔識睇呀,謝謝

BB 口腔入面唔同位置有白色一達達,用濕紙巾抹唔走,就好大機會係。因為奶漬一抹就冇。

大宅

馬騮山寨主 發表於 19-3-4 07:17
BB 口腔入面唔同位置有白色一達達,用濕紙巾抹唔走,就好大機會係。因為奶漬一抹就冇。
...

我係出去食輪狀時,醫生發現,佢話唔算嚴重,但唔理嘅話,嚴重會影響食奶胃口。

大宅

馬騮山寨主 發表於 19-3-4 07:19
我係出去食輪狀時,醫生發現,佢話唔算嚴重,但唔理嘅話,嚴重會影響食奶胃口。
...

謝謝你解答

大宅

qqapplepie 發表於 19-3-1 11:16
我b果時都試過。係鵝口瘡,唔好彩嘅係佢食咗兩個療程之後仲再發,而且影響到佢飲奶,最後我地入咗院,醫生 ...

BB 食左14日藥仲未好返,打算再睇醫生。你BB 點影響飲奶?係咩情況下入院?有冇住院?

大宅

馬騮山寨主 發表於 19-3-7 13:08
BB 食左14日藥仲未好返,打算再睇醫生。你BB 點影響飲奶?係咩情況下入院?有冇住院?
...

飲好少,飲好耐,同埋有嘔奶。入急症好快上咗病房住咗三日

大宅

qqapplepie 發表於 19-3-8 21:43
飲好少,飲好耐,同埋有嘔奶。入急症好快上咗病房住咗三日

你bb幾大?

大宅

Ybabykingdoman 發表於 19-3-22 18:47
你bb幾大?

當時兩個幾月,而家就歲半了

複式洋房

回覆樓主:

我bb宜家都生緊鵝口瘡,醫生開左一星期抗生素,宜家食左2次,好似未有改善。
係咪要食曬一星期劑量先會好架?好擔心

大宅

熱可可 發表於 19-3-27 21:11
我bb宜家都生緊鵝口瘡,醫生開左一星期抗生素,宜家食左2次,好似未有改善。
係咪要食曬一星期劑量先會好架 ...

唔駛太擔心,BB 可能有少少影響胃口,無大問題

大宅

仲未好番,轉左兩隻藥,有冇JM 可分享點根治?

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

馬騮山寨主 發表於 19-4-1 14:02
仲未好番,轉左兩隻藥,有冇JM 可分享點根治?

唔洗太擔心, 呢個病係因為BB抵抗力未完全發展好所導致. 大D抵抗力好D就無咁易有.

1. 衣家D藥係食定係塗滴落患處? 可能藥力太輕, 或者再睇多次醫生睇下可唔可以轉隻重少少嘅藥醫好返先.

2. 你自己有無埋身餵? 如果埋身餵的話, 你自己都應該要用藥, 因為可能自己都有感染而又唔用藥而埋身餵就不能杜絕D菌

3. 你有無用幫BB抹口腔? 呢段時間唔好抹住, 因為好容易帶埋D菌入BB口腔, 但記得飲完奶餵BB飲啖水, 目的係沖一沖口腔入面嘅奶, 等口腔唔好有奶俾左營養D菌.

4. 有無好慣性鍚BB咀或面? 因為呢D菌其實好普遍, 周圍都有, 大人抵抗力好唔會有D咩問題, 但當大人身上帶菌(醫生話尤其老人家, 應該係因為老人家抵抗力較弱, D菌又會多D啩)錫BB咀仔面仔就好容易野到BB.

當年我囡滿月就有, 健康院開塗滴藥俾BB同藥膏俾媽媽, 用哂滴藥後無好轉就去睇醫生轉左食抗生素好返, 隔2個月後反發, 醫生就提左我地第3同第4點, 之後就再無試過有了.

希望以上資料幫到你.

男爵府

瞓得好勳章

我囡2歲前排我以為生飛滋但見佢又吾痛又冇特別但胃口差左D~點知見D白色多左同個口偏紅左帶佢睇醫生~話係鵝口瘡~連續食同搽6日~好返一兩星期~見個口又出現白點再睇話反發又再食6日藥

男爵府

馬騮山寨主 發表於 19-2-27 07:58
初初以為奶漬,打針時醫生話係真菌感染,好大機會係我有念珠菌,BB 食人奶,所以感染到。醫生開左抗真菌藥 ...

請問呢D白色(口腔内)系唔系?

首頁

尾頁

跳至