便便時柯到大喊

Soyaumay
|

求賜教⋯⋯⋯

女女11個月大,一日谷便便7-8次都柯唔出,次次谷到想柯都會柯到喊、成塊面紅哂、汗都出埋。
基本上兩日會柯到便便但量唔多,見到佢日日谷咁多次又柯唔到真係心都痛埋。。。

啲便便都粗⋯但就唔太長、壓扁時似泥膠狀

已好努力餵水、大約一日飲200ml水
日日有食生果瓜菜、三餐奶兩餐固
日日搓肚兩次、火龍果都有試、益生菌都試埋都唔掂
尋日試左開奶茶⋯⋯

請問仲可以點樣幫到佢呀⋯⋯(>﹏<)

springchisham
|
Soyaumay 發表於 19-2-27 09:01
求賜教⋯⋯⋯

女女11個月大,一日谷便便7-8次都柯唔出,次次谷到想柯都會柯到喊、成塊面紅哂、汗都出埋。

你試吓攞啲凡士林查喺手,跟住之後卒下佢屁眼。
|
我b試過食西梅乳酪、木瓜,食一次就柯得舒服返喇!
Soyaumay
|
springchisham 發表於 19-2-27 11:37
你試吓攞啲凡士林查喺手,跟住之後卒下佢屁眼。

丫⋯⋯係呀
呢招都試過了~謝謝提議~^_^
Soyaumay
|
18112017 發表於 19-2-27 11:49
我b試過食西梅乳酪、木瓜,食一次就柯得舒服返喇!

請問乳酪係專for baby的嗎?
一般大型超市可買到?謝謝^_^
|
Soyaumay 發表於 19-2-27 11:57
請問乳酪係專for baby的嗎?
一般大型超市可買到?謝謝^_^

是呀,baby 的呀,我係一田買,你又俾bb試下~見到佢地一路柯一路喊,好痛苦
GCHK
|
18112017 發表於 19-2-27 11:59
是呀,baby 的呀,我係一田買,你又俾bb試下~見到佢地一路柯一路喊,好痛苦
...

下次去一田嘅時候都留意下
moksamuel
|
如果去到甘嚴重可考慮食一星期乳果糖先
我要做媽媽
|
關唔關奶粉事?
conconfong
|

會唔會試下「逗」佢痾poo?
我知有人話唔好,但冇辦法,當初我阿囝幾日都痾唔出,又痾到出血同喊哂,最後我除左用你以上講既方法(飲水、食火龍果、食木瓜、益生菌)外,仲每日或隔日逗佢去poo poo,基本上逗幾分鐘就有得痾,依家冇哂便秘
不過聽講如果bb太大力痾有機會脫肛,睇你試唔試

Soyaumay
|
conconfong 發表於 19-2-27 18:16
會唔會試下「逗」佢痾poo?
我知有人話唔好,但冇辦法,當初我阿囝幾日都痾唔出,又痾到出血同喊哂,最後我 ...

有呀⋯可惜佢只定定地一陣咁多⋯好快唔比我逗⋯都係柯唔出。
我一見佢谷想柯柯唔到已即刻逗佢⋯都唔得。
我懷疑過佢唔識坐喺到柯,覺得佢壓住左pat難柯出來,所以買埋bb學習廁比佢坐⋯佢坐左好耐、試過有意思想谷時大喊幾下就柯到⋯

但次次谷又柯唔到時,我抱佢去學習廁,佢又即刻唔谷⋯⋯⋯⋯好似攪走左道氣咁(~_~;)
Soyaumay
|
我要做媽媽 發表於 19-2-27 17:10
關唔關奶粉事?

應該唔關⋯因一直飲開無轉過
呢一個幾月先開始咁樣
Soyaumay
|
moksamuel 發表於 19-2-27 12:35

謝謝建議
Soyaumay
|
18112017 發表於 19-2-27 11:59
...

好~我地試下~~謝謝你
bchuma
|

乳果糖停左又好似唔得
Soyaumay
|
bchuma 發表於 19-2-27 23:53
乳果糖停左又好似唔得

乳果糖整係俗稱嘅通便水?
RubyYu07
|
木瓜,奇異果,火龍果就好通便架~
我要做媽媽
|
回覆 Soyaumay 的帖子

咁可能佢近段時間個人比較熱氣亞
pp123456
|

想知邊隻?有冇相睇下?
bbon1224
|
我大仔細時都有便秘,仲要搞左好耐,個時真系好痛苦。如果難痾即系啲屎好硬,食反啲幫助排便既食物,好似蕃薯,薯仔,紅蘿白,水果有士多啤梨,蕉,蘋果,我仔以前飲西梅蘋果汁同食菠蘿同西瓜都幾有效,可以試下!